Trabzon Barosu ve Engelli Derneklerinin  bir arada gerçekleştirdiği "3 Aralık Dünya Engelliler Günü"kapsamında Engelsiz Spor Müsabakaları gerçekleşti. Müsabakalara engelli ve otizmli bireyler katıldı. Trabzon Barosu üyeleri ve dernek üyeleri karşılıklı maçlar oynadı.

Etkinliğin başlangıcında Trabzon Baro Başkanı Av.Duygu Keleş Aydın ,Engelli Hakları Komisyon Başkanı Aslıhan Bezirganoğlu Temren ve Avrasya Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Savaş Yol konuşmalarını gerçekleştirdi.

Konuşmacılar spor salonu erişimine izin verildiği için Cudibey Ortaokulu’na ve Okul Müdürüne teşekkürlerini iletti.

Trabzon Barosu’nda 4 ay önce kurulan Engelli Hakları Komisyonu’nun amaçlarından bahseden Komisyon Başkanı Aslıhan Bezirganoğlu Temren; “Bizim amacımız engelli arkadaşlarımızın karşılaştığı her türlü hukuksuzluğu gidermektir. Mevzuatta her şey aslında var. Sadece uygulamada sorunlar var. Bir yandan da biz engelli arkadaşlarımızın haklarını onlara anlatmak. Hem de uygulamada karşılaştığı sorunlarda yanı başlarında olmak. Biz Trabzon Barosu Engelli Hakları Komisyonu olarak açık kapıyız. Onlara uygulanan ayrımcılıklarda, erişim engellerinde her türlü sorunda bize ulaşabilirler. Devlet şuan Türkiye Eşitlik Kurumunu kurdu. Her türlü ayrımcılık için çok ciddi cezalar veriyor. Maalesef bu Trabzon’da uygulanmıyor. Bizim amacımız hem bilgi anlamında hem başvurular anlamında yardımcı olmaktır.” dedi.

“Etkinliklerimiz bugüne özel değil”

Lösemi ve Engelli Gönüllüleri Derneği’nin de katıldığı etkinlikte Dernek Başkanı Melek Çakır “Lösemi ve Engelli Gönüllüleri Derneği olarak bizim etkinliklerimiz bugüne özel değil sürekli olarak devam ediyor. Bugün ki etkinliğimizi de gelenekselleştirmeyi düşünüyoruz. Bunun yanı sıra müzik, tiyatro gibi etkinliklerimiz oluyor. Aileler içinse çay ve kahvaltı etkinlikleri düzenliyoruz. Annelerimizin morallerini yüksek tutmaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın okul masraflarını karşılamak için kermeslerimiz oluyor. Biz bu etkinlikleri sürekli halde yapıyoruz.”

“Eğitim evde başlar”

Engelli bireylerin sosyal ve eğitim hayatlarında yaşadığı zorbalıklara değinen Çakır; “Bunu yaşayan benim evladım ,Bizzat akran zorbalığı var. Eşyaları kayboluyor. Üzeri tebeşirle çiziliyordu. Eğitim evde başlar. Çocuklarımızın farklı olması bizim tercihimiz değil.” ifadelerini kullandı.

“Öğretmenler eskiden özel çocukları sınıflarında istemiyordu"

Geçmişte Öğretmenlerin özel çocukları sınıflarında istemediğinden ve velilerin de öğretmenleri bu konu için desteklediğinden bahseden Başkan Çakır; “Trabzon’da meşhur olan okullara bile özel çocuklar kabul edilmiyordu.Sebep olarak sınıf ortalamalarının düşeceği ve öğrencilerin etkileneceği söyleniyordu. Öğretmenler bunları bizzat yapıyordu. Hala aşamadığımız sıkıntılarımız var.” Ama geçmiş dönemle şimdiki dönem arasında çok fark olduğunu çok şeylerin değiştiğini ifade eden Çakır ,Devletimiz şimdi her türlü Engelli çocukların ve ailelerinin yanında ,Trabzon Valiliğimiz,Trabzon Büyükşehir Belediyemiz,Ortahisar Belediyemiz ,Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Müdürlüğümüz her daim yanımızda şeklinde konuştu.

Son olarak sözlerini Trabzon Barosuna teşekkürlerini ileterek tamamlayan Dernek Başkanı Melek Çakır şu ifadeleri kullandı; “Baroya çok teşekkür ederiz. Biz onlara gitmeden onlar bize geldi. Her türlü hakkımızda yanımızda olacaklarını söylediler. Biz takibini şöyle yapıyoruz, velimizi baroya yönlendirip yardım almasını sağlayarak aradan çekiliyoruz.”