Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'na tahliye operasyonu




 Süleymah Şah Saygı Karakolu’nda görev yapan 38 bordo bereli Türkiye’ye getirildi. Operasyon sırasında meydana gelen kazada sonucu karakolda görev yapan 1 asker şehit oldu....   Saat 07.00 sularında Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan giriş yapan bazı zırhlı araçlar Suruç tarafına yöneldi. Bu araçların üzerlerinde Ş-10 ve Ş-11 gibi numaralar yazıyordu. Söz konusu araçların plakalarının ilk numaralar dışında büyük bölümü bantla kapatılmıştı. Bu araçların operasyona katıldığı belirtiliyor. Bu araçlardan kısa bir süre sonra ise bir otobüs konvoyu Mürşitpınar tarafına doğru hareket etti.  

TÜRBE DE NAKLEDİLİYOR   Operasyonda sadece personelin değil, türbenin de nakledildiği belirtiliyor. Türbedeki naaşlar ve  sandukalar da Türkiye sınırına ancak Suriye topraklarında bir noktaya getirildi. Süleyman Şah ve 2 askerin sandukalarının alındığı belirtiliyor. Süleyman Şah'ın naaşı şu an Türkiye'de. Kısa süre içinde kontrol altına alınan Suriye Eşmesi'ndeki yeni yere dini törenle nakledilecek.  

KRİPTOLU MESAJDAN SONRA DÜĞMEYE BASILDI   Karakolda görev yapan askerlerin birkaç gün önce Genelkurmay Karargahı’na geçtikleri şifreli istihbarat raporlarında, bölgede özel koşulların oluşmaya başladığı, karakola her an bir saldırı ihtimalinin arttığı, karakolun bulunduğu bölgede PYD ve IŞİD’in yakında büyük bir çatışmaya gireceği bilgisi iletildi. Bu raporlar doğrultusunda askerlerin bölgede her türlü provakasyonun hedefi olabilecekleri değerlendirildi ve harekat için karar verildi.  

BAŞBAKAN'DAN TWITTER'DA FLAŞ AÇIKLAMALAR   -Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah’ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir.   -Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK’nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir   -Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir   -Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içesinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle...    -Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum. 

  SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ   Suriye'nin Halep iline bağlı Karakozak Köyü sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki toprağı Süleyman Şah Türbesi, sınıra 30 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Buradaki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay 3'üncü Hudut Alayı 2nci Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler nöbet tutuyordu.

  BAŞBAKAN OPERASYONUN DETAYLARINI ANLATTI Başbakan Davutoğlu, "Bu operasyon kararı hukuk devleti içerisinde Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Karar ve talimat Türkiye Cumhuriyeti'nden alınmış, TSK tarafından uygulanmıştır. Çatışma söz konusu olmamıştır, sivil bir kayıp olmamıştır. Bu bizim kararımızdır, önümüze ne çıkarsa çıksın bu karar uygulanacaktı. Suriye içerisinde bir toprak bizim kontrolümüz altındadır. Karakozaktaki bayrak inmeden, başka bir yerde Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. Suriye içerisindeki Türkiye toprağı silahlı kuvvetler kontrolü altındadır" diye konuştu   Davutoğlu'nun operasyonla ilgili sözleri şöyle:   Emanetlerin korunması, personelin korunması için her türlü tedbirin alınması için silahlı kuvvetlerimize direktif verilmiştir.   Operasyon dün akşam saat 21:00'de başlatılmıştır.   Eş zamanlı olarak 2 operasyon başlatılmıştır.   Mürşitpınar'dan kuvvetlerimiz girmiş Süleyman Şah'a ulaşmak için harekete geçmiştir.

  ASKER SURİYE'DEKİ TOPRAK PARÇASINI KONTROL ALTINA ALDI   21: 02'de başka bir birliğimiz ve tank birliğimiz  Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek, yakında bir mekanda Suriye  toprakları içinde Süleyman Şah'ın yeni kutsal mekanının tanzimi ve naklin  gerçekleştirilmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı  saat 21: 02 itibarıyla Suriye içindeki bu toprak parçası üzerinde  dalgalandırmıştır.   Şu ana kadar gerek ben gerek Genelkurmay Başkanımız, komutanlarımız çalışmayı an be an burada takip etmiştir.   100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girilmiştir.   Orada gerekli nakli kubur için dini tören düzenlenmiştir.   Orada bizim için manevi değer taşıyan tüm emanetler alınmıştır.   Askerlerimiz 4 kol halinde Süleyman Şah karakolundan sevk başlamıştır.   04.45'te askerlerimiz ayrılmıştır.

  HAVA KUVVETLERİNE İHTİYAÇ OLMADI   Hava Kuvvetlerimizin kullanılmasına ihtiyaç  hissedilecek bir durum söz konusu olmadı. Ama operasyon anından itibaren, yani  saat 21.00 itibarıyla bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik  herhangi bir müdahale en yüksek şekilde karşılık görür ve vazife sonucu ne olursa  olsun yerine getirilir. Bunun bilinmesi suretiyle tabii Türkiye'nin caydırıcı  gücünden herkes de haberdar olduğu ve bunu yakınen bildiği için çatışma söz  konusu olmamıştır. Sivil bir kayıp söz konusu olmamıştır."   Bayrağımız kutsal bir emanet olarak alınmıştır.   Hiçbir istismara maruz kalmamak için kutsal emanetler alındıktan sonra geride kalan yapı kullanılamaz hale getirilmiştir.   Maalesef tek bir kaybımız olmuştur. O da çatışma değil intikal başladığında bir kaza sonucu bir askerimiz şehadet şerbetini içmiştir.

  DİN TÖRENLE MUHAFAZA EDİLECEK   Bu emanetler, nakli kubur yine dini bir törenle  birkaç saat içinde, geçici bir kaç günlük bir mekanda yine Türkiye'de muhafaza  edilecek. İnşallah, kontrol altına aldığımız Suriye Eşmesi tarafındaki bölgede,  ki şu anda orada bayrağımız dalgalanmaktadır, askerlerimiz orayı kontrol altına  almışlardır.   Daha önce 2 kez yer değiştiren bu mekan 3. kez, Suriye içinde yer değiştirecektir.   Bir millet ancak tarihine sahip çıkarsa geleceği inşa edebilir.  

KOALİSYONA OPERASYON BAŞLADIKTAN SONRA BİLGİ VERİLDİ   Bu süreç içinde başta Özgür Suriye Ordusu ve  bütün taraflar olmak üzere herhangi bir sivil kayıp olmaması için koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra veya o süreç esnasında gerekli  bildirimlerde bulunulmuştur. Zaten koalisyon güçlerinin sürekli bir hava harekatı  olduğu için bu koordinasyon kaçınılmaz bir şekilde yaşanmıştır.   Milletimizin aziz tarihinden gelen bu emaneti omuzlarımızda hissederek gece boyu insansız hava uçakları ve uçaklardan gelen görüntüleri an be an takip ettik.   Bu harekatın başarılı olması için tüm talimatlar verildi, ben de harekatı burada takip ederek silahlı kuvvetlerimizin harekatı kabiliyetini görerek memnun oldum.

  YİNE SURİYE TOPRAKLARI İÇİNDE   Son derece başarılı bir operasyondur.  Uluslararası hukuk anlamında hiçbir hakkımız zayi edilmemiştir. Manevi değer  itibarıyla yine Suriye toprakları içinde her türlü korunak altında alınmıştır. Bu  konuda gerekli bildirimler de yapılmıştır. Bir milletin ancak ve ancak tarihine  sahip çıkmasıyla geleceği inşa edebileceğine inandığımızı vurgulamak istiyorum.  Tarihine ve tarihi sembollerine sahip çıkamayan milletler geleceği inşa  edemezler.   Tekrar ben emeği geçen subaylarımıza, Süleyman Şah'ın şehit düştüğü andan o toprakların muhafazası, devletimizin bekası, milletimizin onuru için şehit düşmüş askerlerimize Şükran sunuyorum.   Allah bu bayrağı o gönderden indirmesin. Bu emanete sahip çıkacak gücü de bize nasip eylesin.