GÖSTERİLER BEĞENİYLE İZLENDİ


Programda, Çamlık İşitme Engelliler Okulu öğrencileri İstiklal Marşı’nı işaret diline çevirdi. İşitme Engelliler Ortaokul ve Lise öğrencilerinin gösterilerini izleyiciler beğeniyle izledi. Down sendromlu gençlerin halk oyunları gösterisiyle, görme engelli Nisanur Yılmaz’ın şarkı dinletisi ve özel gereksinimli birey Alperen Ergin’in şiir dinletisi katılımcılar tarafından büyük alkış aldı. Programda Sakatlar Derneği Trabzon Şubesi üyeleri de ‘Bir Çare Kadın’ adlı tiyatro oyununu sergiledi. Programda ayrıca engelli okulu öğrencilerinin atölye çalışmalarının görücüye çıktığı bir de ürün sergisi düzenlendi.


GENÇ, VEHBİ KOÇ’A TEŞEKKÜR ETTİ
Programda bir konuşma yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yürüme engelli vatandaşlara iki adet akülü araç desteğinde bulunan işadamı Vehbi Koç’a teşekkür etti.


“İLGİ DUYDUKLARI ALANLARA YÖNLENDİRİLMELİ”
Başkan Genç, yaptığı konuşmada engelliliğin hayatta başarılara imza atmaya asla mani olmadığına vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi: “Engellilik asla bir özür ya da eksiklik olarak değerlendirilmemeli. İster doğuştan olsun, isterse çeşitli nedenlerden dolayı sonradan ortaya çıkan bir durum olsun, engellilik durumu hayatta başarılara imza atmaya mani bir durum değildir. Yeter ki, engelli kardeşlerimize yetenekli oldukları ve ilgi duydukları alanlarla ilgili nitelikli eğitim verilsin ve istidatlarına uygun doğru alanlara yönlendirilsin. Bundan dolayı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü bu konuyla ilgili toplumsal farkındalığın artırılması, bilinçlenme düzeyenin en yüksek seviyelere çıkarılması açısından bizlere önemli fırsatlar sunuyor. Esasen sadece 3 Aralık’ta değil, her gün bu konuyla ilgili farkındalığımızı her zaman en yüksek noktada tutmalıyız. Unutmamız gerekir ki, her insan engelli olmaya adaydır. Dolayısıyla özel gereksinimli bireylere yönelik davranışlarımızda her zaman empati duygularıyla hareket edip, kendimizi onların yerine koymalıyız. Hayatta yaşadıkları zorlukları ve hissettikleri duyguları çok iyi idrak edebilmeliyiz. Bu durum onların özgüvenlerini, yaşama azimlerini ve hayata bağlılıklarını daha da artıracaktır.”


“ARAÇ DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”
Özel gereksinimli bireylerin günlük yaşamın her alanında gösterdiği başarılarla gurur duyduklarını ifade eden Başkan Genç, “Yapılan çalışmalar ve geliştirilen projeler neticesinde bugün birçok özel gereksinimli bireyin kültür, sanat, spor, siyaset, ticaret ve daha birçok alanda nice başarılara imza attığını görüyoruz. Yeter ki bu durumdaki kardeşlerimizin eğitim ve istihdam imkânlarından istifade edebilmesi için gereken olanaklar ortaya konsun. Ortahisar Belediyesi olarak engelli kardeşlerimizin bilgi, beceri ve kabiliyetlerini artırmak için başta meslek edindirme kursları olmak üzere, kültür ve sanat kursları düzenliyoruz. Yine engelli kardeşlerimizin ulaşım imkânlarını kolaylaştırmak için engelli otobüsümüzü faaliyete soktuk, akülü araç ve tekerlekli sandalye ve diğer ekipmanların dağıtımını periyodik olarak her zaman yapıyoruz.” dedi.


“EN MUTLU KÖY PROJESİ YAPILIYOR”
Özel gereksinimli bireylere yönelik olarak çok amaçlı ve çok fonksiyonlu En Mutlu Köy Projesi’nin bütün hızıyla sürdüğünü belirten Genç, “Pazarkapı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında hayata geçirdiğimiz yaşam alanında ilçemizde faaliyet gösteren engelli derneklerinin fiziki mekân ihtiyacını karşılayarak, derneklerimize yer tahsisi yaptık. Yine aynı alanda hayata geçirdiğimiz Engelsiz İletişim Merkezimizle birlikte engelli kardeşlerimizin her türlü sorunlarının çözülmesi için bütün kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Yine Mağmat’ta engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarını kolaylaştırmak, fırsatlardan diğer bireyler gibi faydalanmalarını sağlamak amacıyla ‘En Mutlu Köy’ projemizi hayata geçiriyoruz. Bu merkezde, engelli vatandaşlarımıza yaşam ve mesleki becerilerini geliştirmek için özel eğitim programları uygulanması, engelsiz yaşam alanlarının oluşturulması yanında sosyal faaliyetlerini de gerçekleştirme, dijital dünya ile etkileşim gibi faaliyetlerle kardeşlerimize sosyalleşme imkânı sunacağız.” şeklinde konuştu.


“SPOR KULÜPLERİMİZ LİGLERİNDE BAŞARILI”
Ortahisar Spor Merkezi’nden birçok spor branşında özel gereksinimli bireylerin yararlandığını dile getiren Genç, “Ortahisar Belediyemiz bünyesinde kurulan Ampute Futbol Takımı ile İşitme Engelliler Futbol Takımı kendi liglerinde başarıyla mücadelelerini sürdürüyor. Ortahisar Belediyesi olarak engelli kardeşlerimizin her alanda varlık gösterebilmelerini temin etmek ve kendilerini geliştirebilmelerine ön ayak olmak için her zaman olduğu gibi, bundan sonra maddi ve manevi olarak desteklerimizi vermeye devam edeceğiz. Bunun için bütün imkânlarımızı sonuna kadar zorlayacağız. Bu vesilelerle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bütün özel gereksinimli kardeşlerimizin bu özel günlerini tebrik ediyorum. Hayatlarında başarılar, kolaylıklar ve muvaffakiyetler diliyorum." diye konuştu.
Programın son bölümünde Başkan Genç, işadamı Vehbi Koç tarafından sağlanan iki adet akülü aracı yürüme engelli vatandaşlara teslim etti.
Programa, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale ile çok sayıda engelli okulu öğrencisi ve engelli dernekleri üye ve temsilcileri katıldı.