Ülkemizde kadın ve erkeğin, eşit eğitim, çalışma, sağlık, seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu, ancak toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin önlenmesine yönelik de çalışmalara devam edildiğini sözlerine ekledi. 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nce kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik Eylem Planının gerekçelerini açıkladı. Bunlar arasında yer alan BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 5.si olan “Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadın ve kızları güçlendirmek”, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadının İlerlemesi İçin Eylem Planı (OPAAW)’nın 6. hedefi olan “Kadınların Şiddetten Korunması: kadınları ve kız çocuklarını hedef alan her türlü toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, insan ticareti ve diğer zararlı uygulamalarla mücadele edilmesi” ve kadınların insan haklarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan tek sözleşme olan CEDAW’dan bahsetti.
KİKAP TRABZON  Bsk.Nilgün Turan bu projeye Trabzon BARO'su  UNFPA  IOM ASAM  ve Sağlık İl Md.lüğü  Halk Sağlığı Başkanlığı ASHİM   İl Göç İdaresi Md.lüğü  KTÜ Tıp Fak  OMÜ Tıp Fakültesi eğitici desteği vermektedir.


UNHCR tarafından desteklenen kamu spotu internette 12892 kez paylaşılmıştır diye beyan etti .Kadınları ve  çocukları insan ticaretinden korumayı  hedefleyen bu projeye destek veren  Trabzon Valiliği’ne Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ,tüm kamu kurumlarına ve kuruluşlarına  teşekkür etti.

HER KIZ ÇOCUK BİR IŞIK Projesi kapanış toplantısı 40 kişinin katılımı ile gerçekleşmiştir.Bu projede 675 kişiye ulaşılmış ve farklı konularda farkındalık  eğitimleri verilmiştir.
Projenin Kamu spotu internette 12892 kez paylaşılmıştır.
Türkçe ve Farsça Erken -Çocuk Yaşta Evliliklerin  Sakıncaları konusunda el broşürü  hazırlanmış 2000 adet broşür , bilboard ve durak afişleri hazırlanmıştır.Etkinliklerde Farsça simultane çeviri yapılmıştır.
Bu proje TRABZON  Büyükşehir Belediyesinin ve Dogukaradeniz Belediyeler Birligi Başkanlığı ve SGDD / ASAM ,IOM , UNFPA ,UNHCR Türkiye Ankara  Ofisinin katkılarıyla  fon kullanmadan yerel imkanlarla gerçekleştirilmiştir.
Trabzon Valiliği İl Göç İdaresı Müdürlüğü Aile Sosyal Hizmetler Il Müdürlüğü , İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Birimi ,Il Saglık Müdürlüğü Halk Sağlığı Birim Başkanlığı,  Trabzon Muhtarlar Derneği ve Sabırlar Findık Ihracaat Ltd Şti.'ye 
KTÜ TIP Fak. Dekanlığı , OMÜ Tıp Fak Dekanligı KTÜ Sağlık  Bilimleri Fak.Ebelik Bölüm Başkanlıgına destekleri için teşekkür ederiz.
KİKAP TRABZON  Bşk.
Nilgün Turan
Konferansta KTÜ Adli Tıp Uzm.Arş.Gör. Dr.Cağnur Canatan Tecir Çocuk Istismarı Nedir?Nasıl Farkedilir konulu yaptığı   sunumda:Dünya Sağlık Örgütü’nün 1999’da yaptığı tanımda çocuk istismarı “çocuğun sorumluluk, güven ve yetenek ile ilgili genel durumunda, çocuğun sağlığına, yaşamına, gelişimine ve değerlerine zarar verebilen, fiziksel ve/veya duygusal kötü davranışı, cinsel istismarı, ihmali, her türlü ticari çıkar için çocuğun kullanılmasını içeren her türlü davranışlar” olarak belirlenmiştir. İstismar tipleri: Fiziksel, Cinsel , Duygusal, İhmal İstismardır. En sık görülen istismar tipi ihmaldir, sonrasında fiziksel istismar gelir. Tanı koyması en zor istismar tipi duygusal istismardır. Fiziksel istismar; Çocuğun sağlığını olumsuz etkileyen, vücudunda iz bırakan lezyonlara ve yaralara hatta ölümüne yol açan istismarlardır. Dünyada her 10 saniyede bir istismar raporu düzenlenmektedir. İstismar sonucu ölen çocukların %80’inin 4 yaşın altında olduğu bildirilmektedir. İstismara ait bulgular vücutta daha çok göğüs, sırt, baldır, genital bölge, üst kol, yüz, üst dudak,damak, göz bölgelerinde görülmektedir. Başvuruda açıklanamayan gecikme, bulgulara uymayan ya da çelişkili öykü, birden fazla şüpheli travma öyküsü, kardeşin, bir yabancının ya da çocuğun suçlanması, çocuğun anne-babayı suçlaması, anne-babanın çocukluğunda istismar öyküsü, anne-babanın çocuktan gerçekçi olmayan beklentileri istismardan şüphelendiren durumlardır. Vücutta birden fazla farklı dönemlerde oluşan morluklar, kemik kırıkları istismarın devamlılığından şüphelendiren durumlardır. 3 yaş ve üzeri çocuklarda istismar kökenli yanık lezyonları daha sık rastlanır. Cinsel istismar, rıza yaşının altında bir çocuğun cinsel açıdan yetişkin bir kişinin cinsel doyumuna yol açacak bir davranış içinde yer alması ya da bu duruma göz yumulması olarak tanımlamıştır. Dünya genelinde çocuk cinsel istismarının yaygınlığıyla ilgili yapılan çalışmalarda cinsel istismar kurbanlarının %71’inin kız, %29’unun erkek olduğu belirlenmiştir. Cinsel istismar olguların yaklaşık %30’unun 2-5 yaş, % 40’ının 6-10 yaş ve %30’unun 11-17 yaşları arasında olduğu, genellikle ilk kez 8-12 yaşlar arasında yaşandığı belirtmektedirler.

Etkinlige İl Göç Uzmanı Mustafa Kum
TRU Hukuk Fakultesı Medeni Hukuk ABD Dr.Ögr.Görevlisi Seda GAYRETLİ AYDIN ve ASHİM Ortahisar SHM Sosyolog Dursun Ali Karaman konuşmacı olarak katılmıştır.

Ögr.Üyesi  Dr.Seda Gayretli Aydın 'ın sunumunda Türk Medeni Kanuna göre evliliğin hukuki niteliği,özellikleri ve geçerli bir evliliğin kurulması için gerekli şartlar olan maddi şartlar ve şekli şartlar açıklanmıştır. Evliliğin maddi şartları olan - olumlu şartlar  evlenme ehliyeti ve olumsuz şartlar - evlenme engelleri açıklanmıştır.
Son olarak da olağan ve olağanüstü evlenme yaşından bahsedilerek, olağanüstü evlenme yaşının geçerlilik unsuru olan pek önemli olağanüstü olay kavramı açıklanarak Yargıtay kararlarından örnekler verilmiştir.
TRU HUKUK FAKÜLTESİ MADENİ HUKUK ABD ÖĞRETİM ÜYESİ Dr.Seda GAYRETLİ AYDIN
Ögr.Üyesi  Dr.Seda Gayretli Aydın 'ın sunumunda Türk Medeni Kanuna göre evliliğin hukuki niteliği,özellikleri ve geçerli bir evliliğin kurulması için gerekli şartlar olan maddi şartlar ve şekli şartlar açıklanmıştır. Evliliğin maddi şartları olan - olumlu şartlar  evlenme ehliyeti ve olumsuz şartlar - evlenme engelleri açıklanmıştır.
Son olarak da olağan ve olağanüstü evlenme yaşından bahsedilerek, olağanüstü evlenme yaşının geçerlilik unsuru olan pek önemli olağanüstü olay kavramı açıklanarak Yargıtay kararlarından örnekler verilmiştir.
TRU HUKUK FAKÜLTESİ MADENİ HUKUK ABD ÖĞRETİM ÜYESİ Dr.Seda GAYRETLİ AYDIN
İl Göç İdaresi Müdürlüğü İnsan Ticaretini Önleme Gurup Başkanı Mustafa KUM'un sunumunda :İnsan ticaretinin anlamı ve kapsamı açıklanmıştır, insan ticaretiyle mücadelenin yasal çerçevesi bağlamında uluslararası ve ulusal mevzuat hükümlerinden, insan ticareti suçunun tanımında kullanılan kriterler olan araç fiiller suç eylemi ve amaç fiillerden bahsedilmiştir. Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları arasındaki farklar ele alınmıştır. İnsan ticareti ile mücadele noktasında Göç İdaresi Başkanlığı ve İl Göç İdaresi Müdürlüklerinin rolü ve bu kapsamda yapmış oldukları faaliyetler ve hizmetler ele alınmıştır. İnsan ticareti mağdurlarını tespit süreci ve tespit sonrasında kişilere  sunulan mağdur destek programı ile güvenli ve gönüllü geri dönüş programları açıklanmıştır. Son olarak 2017-2021 yılları arasında ülke genelide  gerçekleştirilen mülakat sayılarına ve tespit edilen insan ticareti mağdurlarına ilişkin bazı  istatistikler paylaşılmıştır.