DKİB BAŞKANI BANKALAR ÇOK FIRSATCI

Haber : Ömer Altıntaş / Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com

 Trabzon Zorlu Grand Otel'de DKİB 2015 yılı Değerlendirme toplantısı yaptı .Toplantıda ilk olarak Trabzon ve Bölgenin İhracatıyla ilgili bilgiler veren Gürdoğan, “2015 yılında Trabzon, Rize Artvin illerinde oluşan Doğu Karadeniz Bölgesinden 1.804.244.924 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatta değer olarak bir önce ki yıla oranla yüzde 5,5 oranında bir artış yaşanmasına karşın, bölgeden gerçekleşen ihracatta miktar bazında yüzde 16 oranında bir düşüş olmuştur.

 Merkezleri, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde bulunan firmaların Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri icatta rakamlar bazı alınarak bulunan bölge ihraçtı, 2015 yılında Türkiye genelinde gerçekleşen ihracat içerisinde yüzde 1,4’lük paya sahip bulunmaktadır. Bölge illerinden gerçekleşen ihracatta Trabzon ili ihracatın miktar olarak yüzde 13 oranında bir düşüş görelmesine rağmen değer olarak ihracatta yüzde 17.2 oranında bir artış yaşanmış olup, bu artışta ki en önemli etken il ihracatının yüzde 74 ünü oluşturan fındık ihracatında ki, fındık ihraç fiyatlarında bir önce ki sezona oranla yaşanan yükselişten kaynaklanmıştır. Bilindiği üzere özellikle Trabzon ilimizden gerçekleştirilen yaş meyve sebze ihracatının tamamına yakını Rusya Federasyonu’na yapılmakta olup, Rusya Federasyonu ile yaşanan olumsuz durum sonra Rusya’nın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ülkemiz menşeli yaş meyve sebze ürünlerinin büyük bir bölümünü ambargo uygulayacak olması sektör ihracatına büyük oranda olumsuz olarak etkileyecektir. 2015 yılında Rusya Federasyonuna yaş meyve, sebze ihracatında Trabzon ili 1. Sırada bulunmakta olup, bu kapsamda da Rusya Federasyonu’na yapılan toplam yaş meyve, sebze ihracatının yüzde 33’ü tek başına Trabzon ili ihracatçıları tarafından gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında tüm sektörlerden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta Trabzon ilimiz 2. Sırada bulunmaktadır” dedi.

RUSYA’YA ALTERNATİF PAZARLAR ARAP PAZARI 

Rusya Federasyonu tarafından Türk menşeli ürünlere getirilen ambargoya değinen Gürdoğan, alternatif pazarları da sıraladı. Gürdoğan,  “1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Türk menşeli yaş meyve sebze ürünlerine getirilen ambargonun Rusya tarafından uygulamaya başlayanacak olması nedeniyle yaş meyve sebze sektörünün önde gelen ihracatçı firmalarımızı alternatif pazarlara yönlendirmek için yoğun çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda da Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğimiz organizasyonunda 2016 yılında fuar ticarite heyeti ve alım heyetleri programları organize ederek, ihracatçıları potansiyel pazarlara yönlendirerek Pazar kaybından yaşanacak düşüşte telafi etmeyi hedeflemekteyiz. Bu çerçevede ülkemizin önde gelen sektör firmaları olan ihracatçılarımızı yaş meyve sebze sektöründe önemli potansiyel ihtiva eden, Ortadoğu Bölgesinde Suudi Arabistan Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt’e Avrupa Birliğinde, Almanya, İngiltere, Polonya ile Doğu Avrupa Ülkeleri pazarlarına ve Orta Asya Bölgesinde ki Türk Cumhuriyetlerine yönlendirmek için önümüzde ki dönemde çalışmalara ağırlık vererek ihracatçılarımızı Rusya Federasyonuna pazarına bağımlılık riskinden kurtarmayı planlamaktayız” diye konuştu.

BİZ RUSYA PAZARINA BİRGÜNDE GİRMEDİK YILLARIMIZI VERDİK 

Türk ihracatçısının Rusya pazarında yaptığı katkıyı farklı bir ülkenin yapamayacağına dikkat çeken Gürdoğan, “Bundan dolayı ileride hiçbir tarafa fayda sağlamayacağı açıkça görülecek bu ambargo uygulamasının 2016 yılında son bulmasını umut etmekteyiz. Yaklaşık 20 yıllık bir emekle inşa edilen bu pazarı hiçbir zaman ikinci plana atmamız mümkün değildir. “ ifadelerini kullandı.

RUSLAR AMBARGO KOYDUĞU GÜN BANKALAR KİREDİLERİ GERİ ÇAĞIRDI

Gürdoğan, yaşanan bu krizin sonrasında bankaların da kendileri açısından kredi ihtiyaçları noktasında fırsatçılık yaptığını ileri sürerek dikkat çeken  sözler sarf etti. Gürdoğan, “Hepinizin de malumu olduğu üzere, Bölge olumsuz şartları nedeniyle ihracatçılarımız uluslararası pazarlarda rekabetçi olamamakta, bu duruma finans maliyetlerinin yüksekliği ve finansmana girişim imkanlarının yetersizliği de ilave edilince, ihracatçı firmalarımızın ihracat performanslarını istenilen düzeyde geliştirilmesi mümkün olamamaktadır. Özellikle Rusya ile yaşanan kriz sonrası, ihracaçılarımızın kredibilitelerinde hiçbir olumsuz durum nüksetmemesine rağmen, Bölgemizdeki banka ve finans kurumlarının fırsatçılık yaparak kredi faiz oranlarını hemen yükselterek kredileri geri çağırmaları Bölge ihracatımıza vurulan en büyük darbe olmuştur. Kolaycılık ve fırsatçılık yapan bankaların bu haksız tutumları karşısında yetkili kurumları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunu göreve çağırıyoruz. İyi günde kredi vermek için ihracatçılarımızın kapısını aşındıran bankaların, kötü günde kapılarını kapayarak ihracatçımıza tehditkâr bir şekilde verdikleri kredilerini geri çağırmalarının elbette bir gün ihracatçımız hesabını soracaktır.

KOBİ’LERE TEMİNAT SAĞLAMAK AMACIYLA KURULMUŞTU

Hele hele bir Kamu Kurumu olarak KOBİ'lere teminat sağlamak amacıyla kurulan Kredi Garanti Fonunun dahi, kefalet temini amacıyla başvuruda bulunan ihracatçılarımızı, Rusya'ya ihracat yaptı diye riskli bularak kefalet temini talebini geri çevirmesini asla kabul edilemez bulmakta ve bu konudaki şikayetimizi en üst makamlar nezdinde sürdüreceğimizi dikkatlerine sunmak istiyoruz. Bütün bu durumlar Bölge ihracatımızı olumsuz olarak etkilemenim dışında bir işlev görmemekte ve ihracatçımızın şevkini kırmaktadır. Bundan dolayı, önümüzdeki dönemde ihracatçılarımızı kötü gün dostu olan ve kendi bankası olan Türk Eximbank kaynaklarından kredi kullanmaya davet etmekteyiz ve bu konuda da önümüzdeki dönmemde yönlendirici olacağız” dedi.

RUSYA’DA TÜRK İŞ ADAMLARINA SIKINTILAR YAŞATILIYOR
Rusya’da Türk iş adamlarının büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Gürdoğan, “İhracatçılarımızın sınır dışı edilmesi sorunları şuan da yaşanıyor. Bazılarının çalışma izni var onlar iptal ediliyor. Ha keza Türkiye’de yaşayan Ruslar için de aynı durumlar söz konusu. İki ülke, biri bir şey yaparken karşısında ki de eli kolu bağlı durmuyor. O da yapacak. Bunlar bir uçak kazasına bağlanmaması gerek. Hafızamızı biraz zorlarsak, Avrasya Gemisi kaçırılmıştı. O gemi kaçırıldığında aynı şekilde Rusya’ya karşı yapıldı. Ama o kriz aşıldı. O kaçırılan gemi Sochi’ye yönlendirildi. Hatta kaçırılan gemide bende vardım. Bu gibi krizlerin önlenebileceğini söylüyoruz” diye konuştu.