Dev projeyle Yusufeli ilçesinin adeta sıfırdan kurulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajda üretilecek 1 milyar 900 kw saatlik enerjinin ekonomiye 5 milyar lira katma değer sağlayacağına dikkat çekti. Türkiye'de enerji sıkıntısı yaşansa bile barajın 1,5 yıl enerji temin edebileceğine dikkat çeken Erdoğan, "Buradaki enerji üretim kapasitesi 2,5 milyon konutun veya 750 bin TOGG otomobilinin enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak düzeyde" ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Artvin'de Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri, Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni'nde konuştu. Çetin bir coğrafyada 34 milyar liralık maliyetle Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır bir eseri milli bütçeden karşılayarak ülkeye kazandırdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dev projenin herhangi bir enerji sıkıntısı durumunda tek başına 1,5 yıl boynca Türkiye'ye enerji temin etmeye yeteceğini bildirdi.

Teröre destek veren ABD'ye, kısa zamanda Irak ve Suriye'nin kuzeyine kara harekatı yapılacağının mesajını gönderen Erdoğan, "Buradan açıkça ilan ediyorum; teröristlerin yanında kendi askerlerine görüntü verdirerek Türkiye'yi oyalayacaklarını sananlar için yolun sonu geldi. Ülkemizin güvenliği nereden başlayacaksa oraya kadar gitmek en meşru hakkımız. Kendi güvenlikleri için binlerce kilometre öteden gelip fütursuzca güç kullananlar, bu hakkımızı anlayışla karşılamalı. Birkaç gündür uçağımızla, SİHA'mızla teröristlerin tepesindeyiz. İnşallah en kısa sürede tankımızla da hepsinin kökünü kazıyacağız" şeklinde konuştu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Bugün Cumhuriyet tarihinin en gurur verici eserlerinden Yusufeli'nin yanında bağlantı yolları ve tünelleriyle yeni yerleşim bölgesinin açılış töreni vesilesiyle sizlerle birlikteyiz.

Yusufelili kardeşlerimiz bu eserin ülkemize kazandırılması için doğdukları büyüdükleri evlerini iş yerlerini geçmişlerini geride bıraktılar. Her ne kadar kendilerine daha modern evler iş yerleri inşa etmiş olsak da bunların hiçbirinin Yusufelili kardeşlerimin yaptığı fedakarlığın karşılığı olmayacağını biliyoruz.

"YUSUFELİ SIFIRDAN KURULDU"
Yeni Yusufeli 2 bin 698 konut, 507 köy evi, 296 iş yeri, 37 dükkanlı bir sanayi sitesi, 25 yataklı hastane, anasınıfından lisesine kadar 9 okul, yurt, spor salonu, 7 köy ve kamu hizmet binalarıyla sıfırdan kuruldu. Her türlü altyapı ve üst yapısıyla tasarlanan Yeni Yusufeli eskisinin 2 katı büyüklüğünde bir alana sahiptir. Ulaşım için 39 tüneli ve 21 köprüsüyle 110 kilometre yeni yol yapılmıştır. Bundan 20 yıl önce Türkiye'nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometreyken biz sadece Yusufeli'nde 62 km tünel inşa ettik.

Yusufeli için yaptığımız yollarla Kafkaslar ve Karadeniz bölgesinin kuzey güney aksındaki güvenlik ve konforu artırdık. 20 bin ağacı, 75 binin üstünde fidanı, 40 bin metrekarelik çimle yemyeşil bir Yusufeli ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Pençe-Kılıç'ta kara harekatı sinyali: Tankımızla terörün kökünü kazıyacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Pençe-Kılıç'ta kara harekatı sinyali: Tankımızla terörün kökünü kazıyacağız
"ENERJİ SIKINTISI OLSA TEK BAŞINA 1,5 YIL ENERJİ TEMİN EDER"
Elbette böylesine bir devasa projede bazı eksikler olabilir. Bunların da süratle giderileceğinden şüpheniz bulunmasın.

Baraj ve santral 100 katlı gökdelene denk olan 275 metre yükseklikle ülkemizde ilk dünyada da kendi sınıfında beşinci sırada yer almaktadır. Bu barajda üretilecek 1 milyar 900 kw saat enerji, ekonomiye 5 milyar lira katma değer verecektir. Enerji sıkıntısı olsa sadece burası 1,5 yıl enerjiyi temin eder.

"750 BİN TOGG'UN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYACAK DÜZEYDE"
Yusufeli Barajı'nın enerji üretim kapasitesi 2,5 milyon konutun veya 750 bin TOGG otomobilinin enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak düzeyde.

Türkiye'nin en çetin coğrafyasında baraj, santral, yeni yerleşim ve yollarıyla birlikte 34 milyar liralık maliyetle Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir eseri milli bütçeden karşılayarak Artvinimize kazandırdık.

İSTİKLAL CADDESİ VE KARKAMIŞ SALDIRILARI
Önceki hafta sonu İstiklal'de yaşanan bombalı saldırıyı mertçe karşımıza çıkmaya yüreği yetmeyenlerin alçakça giriştikleri bir eylem olarak değerlendiriyorum. Bu saldırıya cevabımızı Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü hedeflerini yerle yeksan ederek verdik.

Bombaları hazmedemeyen terör örgütü, sınır bölgelerimizdeki sivil yapıları ve insanları hedef almıştır. Karkamış'ta hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. 4 yaşında çocuk ya! 4 yaşında şehidimiz, 22 yaşında öğretmenimiz rahmetli oldular. İnşallah bu kardeşlerimizin dökülen tek damla kanı boşa gitmeyecek. 

ABD'YE TERÖR TEPKİSİ: BURADAN İLAN EDİYORUM; YOLUN SONU GELDİ
Bu teröristleri kimlerin silahlandırdığını, himaye ettiğini, cesaretlendirdiğini biliyoruz. Sabrımız çaresizliğimizden değil, hukuk devleti olarak diplomasiye, anlaşmalara ve bize verilen sözlere riayet etme hassasiyetimizden. Buradan açıkça ilan ediyorum; biz Suriye sınırlarımızın güvenliğe kavuşturulması hususunda verdiğimiz her söze, yaptığımız her anlaşmaya riayet ederek üzerimize düşenleri yerine getirdik. Türkiye'yi harf oyunlarıyla, terör örgütünün ismini değiştirerek, teröristlerin yanında kendi askerlerine görüntü verdirerek oyalayacaklarını sananlar için yolun sonu gelmiştir.

Artık bu saatten sonra bizim için tek bir ölçü ve sınır var; o da kendi ülkemizin, vatandaşlarımızın güvenliğidir. Bu güvenlik nereden başlayacaksa oraya kadar gitmek en meşru hakkımızdır. En başta, kendi güvenlikleri için binlerce kilometre öteden gelip fütursuzca güç kullananların bu hakkımızı anlayışla karşılamaları gerekir. 

IRAK VE SURİYE'YE KARA HAREKATI SİNYALİ
Irak ve Suriye sınırının bir kısmında bu güvenlik çizgisini olması gereken yere çektik. Hala sınırlarımıza saldırıların devam ettiği yerlerde bu çizgiyi olması gereken yere kadar çekmemize kimse mani olamaz, karşı da çıkamaz.

Birkaç gündür uçağımızla, topumuzla, SİHA'mızla teröristlerin tepesindeyiz. İnşallah en kısa sürede tankımızla, bizimle birlikte yol yürüyen dostlarımızla birlikte hepsinin kökünü kazıyacağız. Bunu böyle bilin."

Ülkemizin ve milletimizin geleceği için sergilediğiniz takdire şayan fedakârlık için teşekkürler Yusufeli, teşekkürler Artvin…