AK PARTİ KRONİKLEŞMİŞ SORUNLARA
YENLİKÇİ ÇÖZÜMLER ÜRETTİ

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada AK Parti’nin Çalışma hayatının kronikleşmiş sorunlarına yenilikçi çözümler ürettiğine vurgu yaparak Sosyal güvenlikte büyük bir devrim gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. CORA, ayrıca İŞKUR’un AK Parti döneminde yıldızı parlayan önemli bir kurum olduğuna dikkat çekti.

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CORA, şunları söyledi:

SOSYAL GÜVENLİKTE BÜYÜK BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİ

“Bugün Türkiye özellikle AK Parti döneminde çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında yaptığı reform niteliğinde işler sayesinde yediden yetmişe herkesin iyi gününde kötü gününde devletin varlığını ve kudretini ortaya koyan şefkatini ve merhametini hissettiren bir siyaseti inşa etmiştir. Sosyal güvenlikte büyük bir devrim gerçekleştirdik. Genel Sağlık Sigortası ile ülkemizdeki tüm vatandaşlarımızı hastalıkta sağlıkta gençlikte yaşlılıkta sosyal  güvence kapsamına dahil etmek sosyal güvenlik kurumumuzu milletin emrine amade etmek en büyük başarılarımızdan biri olmuştur. Bugün  sosyal güvenlik reformuyla nüfusumuzun %98’ini sosyal güvenlik şemsiyesi altına alarak hastane kapılarından geri dönüşü bitirdik, vatandaşlarımızın sadece kimlik belgesi ile tüm sağlık kuruluşlarından hizmet almalarını sağladık.”

SAĞLIK ALANINDA KALİTELİ ŞARTLARA ULAŞIMI VE EŞİTLİĞİ SAĞLADIK

“Eczane kuyruklarını son verdik, ilaca erişimi sağladık, malullük şartlarını kolaylaştırdık. Özellikle vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine eşit ve kaliteli şartlarda ulaşmasını sağladık. 18 yaş altındaki Genç ve çocuklarımızın tüm ilaç ve tedavi masraflarını genel sağlık Sigortası kapsamında karşılıyoruz. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri dahil- aylık sadece 194 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinde yararlanabilmektedir. Ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın primleri  devlet olarak ödenmektedir şehit yakınlarından, gazilerden, gazi yakınlarından özel hastanelerde hiçbir ilave ücret alınmamaktadır.”

MALİ AÇIDAN SÜRDÜRÜLEBİLİR SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ HEDEFİNE HIZLI BİR ŞEKİLDE İLERLİYORUZ

“Sosyal güvenlik kurumuzun prim gelirlerinin emeklilik ve sağlık giderlerini karşılama oranı gayri safi yurt içi hasılaya oranı %2.27’lerden bugün %0,52’lere düşmüştür. Aynı şekilde SGK açığının SGK bütçesine oranı da %28’lerden %4’lere düşmüştür. Mali açıdan sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi hedefine hızlı bir şekilde ilerlediğimizi ifade etmek istiyorum. Bir başka ifadeyle Sosyal güvenlik kuruluşlarının toplam gelirlerinin giderleri karşılama oranı sadece %71.5 iken bugün bu oran %95’lere yükselmiştir. Diğer taraftan emeklerimize yapılan ödemelerin milli gelire oranı %4.8’den bugün %8’lere yükselmiştir. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mali yapısının sağlam temellere oturtulması çok büyük bir ehemmiyete haizdir. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığımızın ve hükümetimizin en önemli hedefi muhakkak ki kayıt dışı istihdamla mücadeledir. Kayıt dışı istihdama kayıtsız kalmıyoruz. Kayıt dışı istihdam oranı da %52’lerden bugün %33’lere inmiştir. Bu konuda disiplinli ve titiz bir çalışma içerisinde olduğunuzu biliyorum.”

HER KESİMİN MAAŞINDA YÜKSEK ORANDA ARTIŞ SAĞLADIK

“2022 yılında Asgari ücreti %95 oranında artırdık. Şu an net asgari ücret 5.500 TL’dir. Kamu görevlileri ile memur emeklilerimizin aylık ücretlerini de %85,5 oranında artırdık. SSK ve Bağkur emekli aylıklarında %78.6 oranında artış gerçekleştirdik. En düşük emekli maaşı 3.500 TL olmuştur. Emeklilerimize yIlda iki kez bayram ikramiyesi uygulamamız devam etmektedir. Yaklaşık 5,3 milyon memur ve memur emeklimizi kapsayan Ek gösterge düzenlemesi ile mali haklar da önemli artış sağladık. Pandeminin kahramanı sağlık çalışanlarımızın maaşlarını ve doktorlarımızın emekli aylıklarında ciddi artışlar yaptık.”

MAAŞIN ASGARİ ÜCRET TUTARINI VERGİ DIŞI BIRAKTIK

“Sadece bunlarla yetinmedik. 2022 yılı başından itibaren asgari ücrete kadar olan ücret tutarlarını tüm çalışanlar için vergi dışı bıraktık işçilere verilen günlük yemek bedeli ve günlük yol bedeli istisna tutarlarını arttırdık, çalışanlara yemek bedeli olarak yapılan nakit ödemeleri gelir vergisi istisnası kapsamına aldık. İşverenlerin elektrik, doğal gaz ısınma giderleri için çalışanları yapacakları 1000 TL’ye kadar ödemeleri gelir vergisi istisna tuttuk ve bu ödemelerini sigorta pirim kesintisine tabi tutulmamasını sağladık. Basit usulde vergilendirilen yaklaşık 850.000 bağkurlu esnafımızın kazançlarını gelir vergisinden istisna tuttuk. Çalışma hayatının kronikleşmiş sorunlarına yenilikçi çözümler üretiyoruz. Şu anda sözleşmeli kamu personelinin kadroya geçirilmesi için bakanlık nezdinde teknik çalışmalar yapılmaktadır. Hafızai beşer nisyan le maluldür. Kamuda taşeron işçilerin kadroya alınması da AK Parti döneminde gerçekleşmiştir.”

AK PARTİ DÖNEMİNİN PARLAYAN BİR DİĞER YILDIZI İŞKUR’DUR

“AK Parti döneminde yıldızı parlayan bir diğer kurumumuzda İŞKUR’dur. İŞKUR kurumsal kapasitesini her geçen gün artırmakta ve etkin hizmet sunumu ile güvenilir bir yapıya kavuşturulmuştur. İŞKUR istihdam piyasasının en önemli aktörü haline gelmiştir. Türkiye’nin en önemli inovatif markası olarak nitelendirmek abartı olmaz. İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin işe yerleştirme oranı her geçen gün artmaktadır İŞKUR aynı zamanda engellilerimizin ve hükümlülerin istihdamına da aracılık yapmaktadır. 2002 yılında işkur tarafından özel sektörde 24.482 kişi işi yerleştirmeye aracılık etmiş iken 2022 Eylül sonuna kadar bu rakam toplam 11,9 milyona ulaşmış, milyonlarca vatandaşımızın işe yerleştirilmesini aracılık etmiştir. Ayrıca aktif işgücü programları sayesinde de 5 milyona yakın kişi mesleki bilgi ve tecrübe kazandırılarak istihdam edilebilmeleri kolaylaşmıştır.”

ÇALIŞMA HAYATININ YÜZ AKI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUDUR

“Türkiye’de çalışma hayatının yüz akı ve bizim de gelişmişlik göstergelerimizin en önemli kademelerinden birisi İş Sağlığı ve Güvenliği kanunudur. Münhasır bir kanundur. Haziran 2012 tarihinde Yürürlüğe girmiştir. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun tüm dayanaklarını ve tüm araçsallarını iş hayatında ve çalışma hayatında ortaya koymaya devam ediyoruz.”

KADINLARA SOSYAL GÜVENLİK DESTEĞİ VERMEK ÜRETİMİ ARTIRIR

“Kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi için tarım ve hayvancılık projelerine İŞKUR ve Sosyal güvenlik pirim desteği vermeniz gerektiği kanaatindeyim. Çocuk bakım hizmeti, kurslar, AB destekli projeler güzel ama bu projeler kadını hizmetli yapmaktadır. Oysa kırsalda tarım ve hayvancılık yapan kadın üreticilerimize pirim teşviki verirsek üretim artar, tarımı ve hayvancılığı geliştiririz. Böylece kadın hizmetli değil iş insanı olur.”