Basın açıklamasını okuyan Esnaf Odası Başkanı Egemen Turan Kaynar, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Yavuz Grup Yolu uzun yıllardır bitirilemeyince yolla yatıp yolla kalkıyoruz. Artık Karayolları ağına alınıp bitirilsin. Bu yol yüzünden diğer sorunlarımızı konuşamaz olduk” dedi.
Kaynar, açıklamada şu ifadeleri kullandı:
KAZMA KÜREKLE BAŞLADI
“Çarşıbaşı ilçesinde ulaşımın ana arteri olan Yavuz Grup Yolu, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yöredeki köylüler tarafından kazma kürekle yapımına başlanan bir yoldur. Daha sonra iş makineleriyle genişletilip mesafesi uzatılarak yaklaşık 25 km’lik bir uzunluğa kavuşturulmuştur. Çarşıbaşı- Yavuz Grup Yolu bugün Çarşıbaşı’nın 14, Akçaabat’ın ise 6 mahallesine hizmet vermektedir. Ayrıca Çarşıbaşı’nın kullanmakta olduğu 5 yayla ile Vakfıkebir’in 2, Akçaabat’ın da 1 yaylası yine bu yoldan ulaşımını sağlayabilmektedir.
SÖZLER TUTULMADI
Yavuz Grup Yolu’nda 1990’lı yılların sonuna doğru belli bir mesafe soğuk asfalt kaplama yapılmış olup, 2008 yılında ise sıcak asfalt kaplama, Yavuz Mahallesinin Bekirli Mevkisine kadar yapılmıştır. Bazı siyasetçilerimiz defalarca yolun Kaldırım Yaylasına kadar asfaltlanacağı sözünü vermiş ancak bu sözler ilgilileri tarafından yerine getirilmemiştir. Daha sonra yolun özellikle kış aylarında tehlikeli olan Kovanlı geçişinde yeni güzergah çalışmaları başlatılmış ve bu güzergah betonlanarak 2019’da hizmete sunulmuştur. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu bakan olduktan sonra grup yoluna yaklaşık 15 milyon liralık ödenek göndermiştir. Ancak gönderilen ödenek ihale edilmesine rağmen yoldaki çalışmalar henüz bitirilememiştir. Her seçimde yol bitecek sözü veriliyor ama maalesef bitmiyor. Başka sorun konuşamaz olduk.
ÇOK SAYIDA KAZA CAN ALDI
Yolun Yavuz Mahallesinden sonra Kaldırım Yaylasına kadar olan bölümü çok kötü ve stabilize durumdadır. Trabzon’un bütün ilçelerin tamamına yakınının yaylalarına çıkan yollar asfalt ya da beton olmasına rağmen Çarşıbaşı’nın yolu asfalt değildir. Bariyer yapılması gereken yerler vardır, müracaat edilmesine rağmen yapılmıyor. Özellikle Kaldırım Yaylası’na yakın mesafedeki Arhangelos mevkisinde sık sık kazalar meydana gelmekte, gencecik insanlar can vermektedir. Genel olarak yolda sorunlar devam ediyor. Zaman zaman ölümlü kazalar meydana geliyor.
YEŞİL YOL KAPSAMINA DA ALINMADI
Çarşıbaşı ilçesi Yeşil Yol Projesinden de mahrum bırakılmıştır. Yeşil Yol Projesi’nin bölgede sahiliyle bağlantısı yapılmayan tek ilçe Çarşıbaşı ilçesidir.
LOBİ VE SİYASET VURGUSU
Trabzon’da siyaseti ve lobisi üstün olan birçok ilçede bazı yollar sonradan Karayolları ağına alınmış olup, yapım çalışmaları devam etmektedir. Ancak sıra Çarşıbaşı’nın tek ana arteri olan Yavuz Grup Yolu’na sıra gelince ucunda ilçe bağlantısı aranmaktadır. İlçemiz hem Düzköy’e hem Tonya’ya hem de Akçaabat’a bu yollarla bağlanmaktadır. Ayrıca sadece grup yolu değil mahalle yolları bakımından da diğer ilçelere nazaran en az beton ve asfalt yol ilçemizdedir. Bu üvey evlatlık nedendir?
SIRADA MİTİNG VAR
Çarşıbaşı’ndaki Sivil Toplum Kuruluşları ve muhtarlar olarak Yavuz Grup Yolu’nun Karayolları ağına alınmasını talep etmekteyiz. Bu çağrımızın dikkate alınmasını devlet büyüklerimizden ve siyasetçilerimizden beklemekteyiz. Bu talebimiz için bugün bu açıklamayla uyarımızı yapıyoruz. İlerleyen günlerde ilçemizin haklarını demokratik yollardan aramaya devam edeceğiz. İlerleyen günlerde bir miting yapmayı da planlıyoruz.”
HANGİ STK’LAR KATILDI?
Açıklamaya ise şu STK’lar imza koydu: Çarşıbaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Çarşıbaşı Ziraat Odası, Çarşıbaşı Esnaf Sanatkar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi, Çarşıbaşı Muhtarlar Derneği, Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu, Çarşıbaşı Kültür ve Hizmet Derneği, Çarşıbaşı Yavuzköy Kültür, Dayanışma Ve Kalkındırma Derneği.