Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, kasım ayı toplantıları sona erdi.  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğünün üst yöneticileri ve basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını gerçekleştirdi.


 
KKTC’NİN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI
Toplantıya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümünü tebrik ederek başlayan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman “Bugün 15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 39. yıl dönümü. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Meclisimiz adına tebrik ediyorum” dedi.  
 
MECLİSİ BİLGİLENDİRDİ
Konuşmasının devamında dün akşam aldığı bir bilgiyi Meclisle paylaşmak istediğini belirten Başkan Vekili Ataman, “Bu bilginin paylaşılmasını çok da değerli buluyorum. Sabah Gazetesi’nin Almanya baskısında da haber olmuş zaten. Malumunuz biz Dortmund Belediyesi ile kardeş şehiriz. 2014 yılında kardeş şehir olmuşuz. Ancak İstanbul’daki patlamanın tesadüf olmadığını, kendi içinde birbirini yiyen Avrupa’nın tarihi süreçteki haçlı seferlerini düzenlerken nasıl bir ve beraber olduğunu gösteren işaretler bunlar. Tabi bundan bütün Almanya’yı ve Dortmund Belediyesini sorumlu tutamayız. Ancak yetkiyi veren bu Meclis olduğu için Meclisinde bilgi sahibi olması lazım” dedi.  
 
DORTMUND BELEDİYE MECLİSİNDEKİ GELİŞMELERİ AKTARDI
Gelişmeyi olduğu gibi aktarmak istediğini dile getiren Başkan Vekili Ataman, şu ifadeleri kullandı; “26 Ekim 2022 tarihinde sol parti olan Die-Linke, Türkiye’nin Kuzey Irak ve Kuzey Suriye savaşını kınama önergesinin Dortmund Belediye Meclisinde görüşülmesini talep etmiş. 10 Kasım 2022 tarihinde de Dortmund Belediye Meclisine gelmiş bu talep. İlgili partinin önergesi mecliste bazı partiler tarafından onaylanmış. Önergeye sadece AFD, FDP ve BVT partileri ret oyu vermiş. Önergeyi veren Die-Linke, bu bildirinin kardeş şehir olan Trabzon’a bildirilmesini de talep etmiş. Yani Türkiye aleyhine bir karar alıyorlar ve bunun da kardeş şehir statüsündeki Trabzon’a bildirilmesini de talep ediyorlar. Yani pişkinliğin bu kadarı.
 Dortmund Belediye Meclisi, Türkiye’nin Kuzey Irak ve Suriye’deki onlara göre kararda bulunmasını kınıyor. Uluslararası hukuku ihlal ettiğimiz iddiasında bulunuyor. Ve Cristian Gebel şu konuşmayı yapıyor, ‘Son zamanlarda Türk Ordusu Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de saldırılar düzenliyor. Dortmund’da Kürt kökenli insanlar da yaşıyor. Türk Ordusu ve İslamcı Milisler, Afrin ve Kobani’ye defalarca saldırıp işgal etmiş, 2018’den bu tarafa da Rojova’daki pek çok kişi anavatanlarını terk etmek zorunda kalmış. Bunların yüzde 90’ı Türkiye’ye gelen Arap kökenli Suriyelilerdir. Almanların Kürt yurttaşları ve Kürtlerin çoğunluklu olduğu bölgede yaşayan diğer insanlar dayanışmayı ve desteği hak ediyormuş. Türkiye 4 yıldır Afrin’i ele geçirmiş. Buradaki nüfus yüzde 20’ye gerilemiş. 500 bine yakın geri dönüşünü sağladığımız Suriye vatandaşı var. Suları kesilmiş yani Fırat’ın önüne herhalde yeni bir baraj koyduk. Tarım yok olmuş yani gümbür gümbür orayı bombalayanlar sanki bizleriz’ diyor.
BVT temsilcisi Emre Güleç kardeşimiz de söz almış, ‘Dortmund’da Suriye kökenli birçok kişi gelmiştir. Bizim ilk görevimiz bu insanlara güvenlik ve barış sağlamaktır. Dernekler ve camilerde bu kişiler hep bir aradadır. Dortmund’da yaşayan ve gelen Müslümanlarla camilerimizde beraber dua ediyoruz. Ramazan ayında beraber oluyoruz. Ülkeler arasında oluşan bazı olumsuz şeyler maalesef bazen şiddete yol açıyor. Die-Linke partisinin sunduğu bildirge buna bir çözüm sağlayamaz ve bunu Trabzon’a iletmemiz de yardımcı olmayacak. Tam tersi ilişkilerimize zarar verecektir. Bu sebepten dolayı biz BVT olarak bunu reddediyoruz’ diyor.
SPT Parti temsilcisi Carla Noymann da ‘hangi ülkeler arasında olursa olsun savaşı desteklemeyeceğiz. Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta yaptığı savaşlarda maalesef insanlar zor durumda kalıyor. Bunun için diplomasi gerekli kardeş şehir ilişkisi arkadaşlık kurmak içindir. Etkinliklerde bulunmak içindir. Kritik meselelerde görüşebilmekteyizdir. Asıl mesele ve konu Türk devletine gitmelidir. Trabzon’a değil. AFD temsilcisi de biz Dortmund Belediyesi olarak böyle büyük meselelere burnumuzu sokmayı doğru bulmuyoruz. Ülkeler arası meselelere karışmamamız gerektiğini düşünüyorum. Dilinke’nin farklı amacı olduğunu düşünüyorum. Tabii ki bizler de savaşa karşıyız. Sayın Emre Güleç’e tamamen hak veriyoruz ve destekliyoruz’ ifadelerini kullandı. Dortmund Belediye Başkanı Thomas Westphal da, ‘Benim için kardeş şehirlik çok önemlidir. Bu olaylardan dolayı Trabzon’u kesinlikle sorumlu tutmayacağız’ diyor ve oylamaya sunuyor.”  
 
TRABZON TÜRKİYE’DİR 
Konuyla ilgili gerekli temasları kurduklarını ve Dortmund Belediyesinin bir açıklama göndereceğini belirten Başkan Vekili Ataman, “Belediye Başkanının duruşunu olumlu bulmakla birlikte Türkiye’yi sorumlu tuttukları her olayın Trabzon’u 10 kat daha sorumlu tutacağını, Trabzon’un Türkiye olduğunu, Türkiye’nin de Trabzon olduğunu buradan bu Meclis aracılığıyla duyurmak istiyoruz. Kaldı ki diğer taraftan biz Belediye Meclisi olarak bu ilişkileri kurarken devlet olmanın gereği olarak Dışişleri Bakanlığı ile adım atmayı uygun görüyoruz. Gerekli değerlendirmeyi bütün yönleriyle yaparak bu konuda, atılması gereken adım neyse onu atarız” dedi.
 
AKLIMA ALMANYA GELİYOR
Türkiye’deki ilgili kamu kuruluşları ile temas kurulması gerektiğini de dile getiren Başkan Vekili Ataman, “3,5 milyona yakın yurttaşımızın yaşadığı bir memleketi konuşuyoruz. Burada sorumluluk çerçevesinde bunu yaparız. Ancak işin bu tarafını kaşıyanlar Türkiye’nin haklı meselesinde bu tür atraksiyon yapmaya çalışanlara araştırmadan verilecek bir cevap da şimdi aklıma geldi. Öldürme, katliam filan deyince aklıma 2. Dünya Savaşı ve Almanya geliyor. Bunu da buradan belirtmem lazım” ifadelerini kullandı. Başkan Vekili Ataman, sözlerinin sonunda gerekli değerlendirmelerin yapılıp, ilgili kamu kuruluşları ile de temas kurularak konu ile ilgili gerekli cevabın önümüzdeki meclis toplantısına
verileceğini söyledi.
 
GÜNDEM MADDELERİ KABUL EDİLDİ
Başkan Vekili Ataman’ın açıklamalarının ardından Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantı, meclis üyelerinin oylarına sunulan gündem maddelerinin kabul edilmesinin ardından sona erdi.