Özel Çocuklar  Hünerlerini sergilediler

  
Trabzon’da “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” programı düzenlendi. Özel Eğitim Okulları sahnede hazırladıkları gösterileri sergiledi.

Programa Sürmene Yardımlaşma Vakfı Özel Eğitim Uygulama Okulu, Akçaabat Sarıtaş Özel Eğitim Uygulama Okulu,Ortahisar Gazipaşa Özel Eğitim Uygulama Okulu,Yomra Vilayetler Birliği Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun özel öğrencileri katıldı.

Öğrencilerin dönem boyunca yaptıkları el emeği ürünler sergilendi. Programa katılanlar öğrencilerin yaptığı ürünleri inceleyerek onlarla sohbet etti.

Gerçekleştirilen “Engelleri Birlikte Aşıyoruz”programına Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ,İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu ,Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kidemli Albay Orhan Sırma,MHP İl Kadın Kolları Başkanı Gülen Demir,Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanı Hamit Özdaş,İyi Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Aslan Güner, ,Lösemi ve Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Melek Çakır,Avrasya Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Savaş Yol,Otizm Derneği Başkanı Muradiye Dilek ,Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta,Özel Eğitim Okulları Yöneticileri ve Öğretmenleri,Özel çocuklarımız ve velileri katıldı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu yaptığı konuşmada,”20-30 yıl önce biz engelli vatandaşlarımızı bu kadar çok sokakta göremiyorduk. Hiç bir altyapımız buna izin vermiyordu. Bugün çok daha iyi bir şekilde bu yaşama entegre olmuş durumdalar. Büyük mesafeler ilerledik. bu büyük dönüşüm yeterli değil çok daha ileri adımlae atmamız gerekiyor. Pırıl pırıl engelli evlatlarımıza eğitim veren eğitimci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bir çok bakanlığımız ciddi bir çaba içerisinde. Bizler de önemli çalışmalar içindeyiz. Hedefimiz trabzon’da engellilerin destek duymadan evinden cıkıp gideceği yere gitmesi ve yine destek duymadan eve dönmesini sağlayacak bir sistem kurmak. Alt yapı üstyapı hizmetlerimizide bunlara göz önüne alarak çalışmalar yapıyoruz. sadece engellilere hizmet eden bir şube müdürlüğü kurduk.Engelli araç atölyemiz hizmete devam ediyor. Dolmuşlarımız da artık engelliler için uygun hale geldi.Engelsiz taksi uygulaması başlattık. Engelli araçları için şarj istasyonu sayılarını artırıyoruz. Türkiye genelinde ses getirecek görme engelli kardeşlerimiz ile ilgili projelerimizi de geliştiriyoruz.” dedi.

Özel gereksinimli öğrenciler için şehirde çeşitli çalışmalar yapıldığını vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu, "Engelli ve özel gereksinimli bireylerimizin hayatlarını kolaylaştırabilmek hepimizin en önemli sosyal görevi. 20 yıl önce farklı ülkelere gidildiği zaman oradaki özel gereksinimli çocuklar için yapılan faaliyetlerden bizlerde de buna benzer önemli faaliyetler olsun dediğimiz dönemler olmuştu. 20 yıldır evlatlarımızın akranlarıyla birlikte öğrenmesi ve sosyal hayata katılması sağlık, spor,sanat ve birçok şartlardan eşit şekilde yararlanabilmesi için ciddi çalışmalar yapıldı. Engellerimiz olabilir ama kalplerimizin sevgiyle sarılması için hiç bir engel yoktur."

Daha sonra Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışmanı Yusuf Şafak, “Özel Gereksinimli Bireylere Karşı Sorumluluklarımız,İletişim Becerileri ve Kabul ve Empati” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Tüm okulların hazırladıkları gösterilerin sergilenmesi ve Down Sendromlular Derneği Folklor Ekibinin sahne alması ile program sonlandı.