Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manavgat-Akseki yangın afeti sonrası yapılan köy konutlarının anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada, “Son dönemde yaşanan hiçbir felakette insanlarımızdan ‘nerede bu devlet’ feryadı duymadık. Tam tersine hafızalarımızda sadece, her felaketin ardından, kendine anında sahip çıkan devletine dua eden insanlarımızın görüntüleri kaldı. İnşallah, Türkiye’yi bu seviyesinin gerisine asla düşürmeyecek, teknolojinin verdiği imkânlarla hem altyapımızı güçlendirmeye hem afet müdahale sistemimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Manavgat-Akseki yangın afeti sonrası yapılan köy konutlarının anahtar teslim törenine katılarak, bir konuşma yaptı.


Konuşmasının başında 2021 yılının yaz aylarındaki yangında hayatını kaybeden 8 vatandaşa Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yangın, Manavgat, Alanya, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerimizin 59 mahallesinde 11 gün süreyle etkili olmuştu. Türkiye Afet Müdahale Planını devreye sokarak, devletimizin tüm imkânlarıyla müdahale ettiğimiz bu afet, 61 bin 500 dekar ormanımızla birlikte adeta ciğerlerimizi de yakmıştı” dedi.

8 binin üzerinde personel, 40 hava aracı, 2 bin kara aracıyla yürütülen söndürme çalışmalarının hemen ardından vatandaşların yaralarının sarıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evleri, eşyaları, işyerleri ve araçları zarar gören vatandaşlarımıza 53 milyon lira, tarım alanları ve hayvanları zarar gören çiftçilerimize 213 milyon lira, enkaz kaldırma işlemleri için de ilgili birimlerimize 25 milyon lira nakdi ödeme yapmıştık” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA, BÖYLESİNE HIZLI BİR AFET YÖNETİMİ GERÇEKLEŞTİREBİLEN BAŞKA BİR ÖRNEK YOKTUR”

Toplamda 300 milyon lirayı bulan bu desteklerin yanında, hayırsever vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının da 56 milyon liralık bir katkıyla vatandaşların yanında yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: “Yapılan hasar tespitinin ardından, 666 vatandaşımıza AFAD’dan, 234 vatandaşımıza kentsel dönüşümden, hak sahibi olarak konut inşasına karar verdik. Bu 900 konut yanında, dört köy konağının ve bir caminin de inşasına başlamıştık. Bölgenin mimarisine uygun şekilde tek veya iki katlı olarak inşa ettiğimiz bu evlerden yapımı tamamlanan 427’sinin anahtarlarını sahiplerine teslim ediyoruz. Evrenseki, Kalemler ve Kepezbeleni köy konakları bitmek üzeredir. Kalan konutları ve diğer yapıları da en kısa sürede tamamlıyoruz.”

Yapılan konutların, tasarımıyla, malzemesiyle, çevresiyle, her vatandaşın sahip olmak isteyeceği güzellikte olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde gerçekleştirmek istediğimiz mimari zihniyet değişiminin birer örneği olarak gördüğüm bu projeleri, tüm şehirlerimize yaygınlaştırmamız gerekiyor. Şimdi bu konutları, hangi şartlarda hak sahiplerine vereceğimizin müjdesini de sizlerle paylaşmak istiyorum. İnşa ettiğimiz 900 afet köy konutunu, maliyeti üzerinden yüzde 66 indirimle, 2 yılı ödemesiz 18 yıl vadeyle sahiplerine vereceğiz. Ahırlı ve ahırsız tiplerine göre büyüklükleri 93 metrekare ile 280 metrekare arasında değişen bu konutların aylık ödemesi, 2 bin 50 lira ile 3 bin 700 lira arasındadır. Toplam ödeme küçük tiplerde 445 bin lira, ahırlı tiplerde 797 bin lira olacaktır. Gerek bugüne kadar teslim edilen konutların, gerek yakında teslim edilecek konutların hak sahibi vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Bu çalışmaların hızla tamamlanmasında emeği geçen bakanlıkları, kurumları ve yüklenicileri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüldüğü gibi, artık yaraların sarılmasını birkaç ayda, yıkılanların yerine yenisinin yapılmasını, inşa tarihinden başlatırsak, bir yıl gibi bir sürede bitiriyoruz. Dünyada, böylesine hızlı bir afet yönetimi gerçekleştirebilen başka bir örnek yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamdolsun, milletimizden aldığımız destekle kurduğumuz sistem sayesinde, son dönemde yaşanan hiçbir felakette insanlarımızdan ‘nerede bu devlet’ feryadı duymadık. Tam tersine hafızalarımızda sadece, her felaketin ardından, kendine anında sahip çıkan devletine dua eden insanlarımızın görüntüleri kaldı. İnşallah, Türkiye’yi bu seviyesinin gerisine asla düşürmeyecek, teknolojinin verdiği imkânlarla hem altyapımızı güçlendirmeye hem afet müdahale sistemimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.