Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun da iştirak ettiği zirvede, ‘Türkiye Cumhuriyeti Eylül ayı 2022 Dış Ticaret Rakamları’ açıklandı.
 
Trabzon, bugün çok önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla Trabzon’da yapıldı. Ramada Otel’de düzenlenen toplantıya Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve beraberindeki heyetin yanı sıra, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, il protokolü ve Türkiye iş dünyası temsilcileri katıldı.
 
TRABZON EN BÜYÜK 20 İHRACATÇI ŞEHİR ARASINDA 
Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Trabzon’un Türkiye’nin en büyük 20 ihracatçı şehri arasında bulunduğuna dikkat çekerek “Trabzon, hızla gelişen sanayi ve ekonomisiyle bölgemizin kalkınmasında önemli rol oynarken turizmde adından sıkça söz ettirmekte. Trabzon girişimcilerimizin ortaya çıktığı şehir olarak dış ticarette de iddiasını ortaya koymuştur. Trabzon ülkemizin en büyük 20 ihracatçı şehri arasında bulunmaktadır” dedi.


 
TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME PERFORMANSINI SÜRDÜRÜYOR 
Bakan Muş konuşmasının devamında özetle şunları söyledi; “Küresel ekonomide birçok problemin aynı anda yaşandığı dönem içindeyiz. Dünya tarihinde ilk defa pandemi sebebiyle bu çapta kriz yaşanmış… Rusya Ukrayna savaşı, ekonomi politikalarını temelden sarsmaya devam etmekte.
IMF’nin geçen ay yayınladığı raporda dikkat çektiği şekilde borç oranı yüzde 190’a ulaşan Yunanistan gibi ülkelerin önümüzdeki dönemde ciddi sorunlar yaşaması muhtemeldir. Karadeniz’in öte kıyısında yaşanan savaşın bir an önce sona ermesi ve başta gıda ile enerji güvenliği olmak üzere küresel ekonomiye etkilerini en aza indirmek için 2 aydır yürütülen İstanbul Mutabakatı gibi girişimler olası krizlerin önüne geçmiştir. Küresel tedarik zincirlerinin hala toparlanamadığı, siyasi gerilimler ve savaşların etkisiyle küresel enflasyonun zirveye çıktığı böylesi bir ortamda Türkiye ekonomisi güçlü büyüme performansını sürdürmekte.”
 
EYLÜL AYI REKOR KIRDI
“Türkiye’nin ihracatı yüzde 9.2 artışla 22.6 milyar dolar olmuştur. Bu rakam ulaştığımız en büyük Eylül ayı ihracat rakamıdır. 2022 Ocak - Eylül dönemi ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine yüzde 17 artış ile 188.2 milyar dolar seviyesine çıkarak oldukça güçlü bir performans seviyesine yükselmiştir.
Hizmet sektörünün daha iyi konuma gelmesini sağlamak amacıyla ulusal ve uluslararası gelişmeleri dikkate aldığımız kapsamlı çalışmalar kesintisiz sürmekte.”
 
GÜLTEPE İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLANDI 
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise Bakan Muş’un ardından ihracat rakamlarını açıkladı. Gültepe, “9 ayda 188 milyar dolar, 12 ayda ise 252 milyar doları aşan bir ihracat. Son 12 ayda, hep ihracat rekorları kıran, bir ihracat ailesi… Hepimizin de çok iyi bildiği gibi küresel ekonomide sıkıntılar var. Ekonomideki olumsuz iklime rağmen elde edilen bu başarı çok daha anlam kazanıyor. Eylül ayında 15 sektörümüz ihracatını arttırdı. İlk 5 sektörümüze baktığımızda 2.9 milyar dolar ile kimya, 2.7 milyar dolar otomotiv, 1.9 milyar dolar ile hazır giyim, 1.7 milyar dolar çelik, 1.3 milyar dolar ile elektrik, elektronik sektörlerimiz ilk 5’i paylaşıyor. Otomotiv, mobilya ve mücevher sektörümüzde çok dikkat çekici artışlar var. Bu ay 45 ilimiz ihracatını arttırmayı başardı” dedi.
 
ZORLUOĞLU: BİRÇOK MUTLULUK YAŞADIK 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise Bakan Muş ve ekibini Trabzon’da görmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, “Trabzon çok güzel bir yaz mevsimi geçirdi. Birçok bakımdan birçok güzelliği ve mutluluğu şehir olarak beraber yaşadık. Önce uzunca bir süreden sonra Trabzonspor’umuzun şampiyonluğu geldi. Sadece Trabzon’da yaşayanlar değil, Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasındaki Trabzonlular çok büyük mutluluk yaşadı. Sadece şampiyonluk değil, şampiyonluğun kutlanma biçimi de tüm Türkiye’de ve dünyada viral oldu. Darısı inşallah önümüzdeki yıllara” ifadelerini kullandı.


 
ZORLUOĞLU: İHRACATTA İDDİALIYIZ 
Turizmde de muhteşem bir sezonu geride bırakmak üzere olduklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Bu sene şehrimize şu ana kadar 700 binden fazla yabancı turist geldi. Yerli turistleri de saydığımızda çok yoğun ve muhteşem bir turizm sezonunu geride bırakıyoruz. Valiliğimizle bizim hesaplarımıza göre sadece yabancı turist bakımından elde ettiğimiz gelir yaklaşık 1 milyar dolarlık bir gelirdir. Tabi turizm geliri de bir çeşit ihracat geliri sayılır. Her ne kadar biz 2021’de 1.2 milyar dolarlık ihracat yapmışsak da, buna turizmden elde edilen 1 milyar doları da eklememiz lazım. Dolayısıyla ben Trabzon’un 2 milyar doların üzerinde ihracat geliri elde ettiğini değerlendiriyorum. Elbette ihracatta iddialı bir şehiriz. Bu manada sadece fındık değil, birçok sektörden 130’dan fazla ülkeye ihracat yapma kapasitesine sahibiz. İnşallah 2022 yılında aldığımız işaretler, ihracat rakamları olarak geçen yılı da geçeceğimizi gösteriyor. 2023’te bunu çok daha ileriye taşıyabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.


 
ZORLUOĞLU: ÇOK BÜYÜK KATKILAR YAPACAĞINA İNANIYORUM
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilen toplantıların çok önemli olduğunu da vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Bu toplantılar Sayın Bakanımızın önderliğinde değişik şehirlerde gerçekleştiriliyor. Ben bunun Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hükümetimizin; üretim, yatırım, istihdam politikasına ve ihracat stratejisine çok büyük katkılar yapacağına inanıyorum. Bu manada şehrimizin dinamikleri hep bir arada. Zor zamanlarda istişare çok daha önemli. Dünyanın çok zor ekonomik şartlardan geçtiği bu dönemde, Türkiye’nin ortaya koyduğu yeni vizyonun bu toplantılarla çok daha güçleneceğine inanıyorum. Zatıaliniz başta olmak üzere bu toplantının organizasyonunda büyük destekleri olan Turkuvaz Medya Grubuna, Sabah gazetesine, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğine ve destek veren tüm paydaş kurumlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
USTAOĞLU: ATILAN ADIMLAR BİZLERİ MEMNUN EDİYOR  
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde meşakkatli ve mücadeleyi gerektiren zorlu yolculuk olduğunu hepimiz biliyoruz. Önümüze koyulmaya çalışılan bir sürü engelleme ve badirelere rağmen kararlı şekilde yolumuza devam ediyoruz. Çok iyi bilmeyiz ki işimiz kolay değil, şunu da biliyoruz ki hiç bir zorluk bizi bu meşakkatli yoldan alıkoyamayacaktır. Trabzon adına ticarette, sanayide yapılan çalışmalar atılan adımların sonuçları bizleri her geçen yıl daha da memnun etmektedir. 130’un üzerinde ihracat yapılıyor. Bizler tabii ki bununla yetinmeyerek, şehrimizin bölgesinde ülke ve dünya genelinde söz sahibi olması için tüm çalışmalarımızla gayretlerimizle bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Böylece Trabzon’umuz ticaretin şehri olmanın yanı sıra, ülkemizin ihracatında ekonomisinde değeri olan, özellikle bölgesinde lokomotif bir şehir olarak görevini üstlenmeye devam etmektedir” dedi.