TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgemizin florasının katma değerli ürün haline dönüştürülmesinin BİOİNOVAS’ın ana hedeflerinden biri olduğunu belirterek, “Kokulu üzüm olarak bilinen İsabella üzümünün dünyadaki örneklerine göre 6 kat daha fazla etken madde taşıdığı belirlendi. İsabella üzümünden üretilen güzellik kremleri Vis Amari markasıyla pazarlanma aşamasına kadar getirildi” dedi.

“HİÇBİR KİMYASAL MADDE OLMAYAN ORGANİK ÜRÜNLERDEN ÜRETİLDİ”

İnşaatı tamamlanan BİOİNOVAS binasında düzenlenen basın toplantısına TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, BİOİNOVAS’ın kuruluşunun Trabzon’un katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknolojili ürünler üretilmesi hedefinin önemli ayaklarından biri olduğunu belirterek, “Biyoteknoloji kısmında çalışmalara bina inşaatı devam ederken başladık. Bölgemizin önemli bitki varlıklarından olan İsabella üzümünün örneklerini Avusturya İlaç Araştırma Enstitüsü’ne gönderdik. Burada yapılan çalışmalarda önce üzümün extratı çıkarıldı. Daha sonra etken maddesi belirlendi. Etken maddenin dünyadaki örneklerine göre 6 kat daha fazla olduğu tarafımıza raporlandı. Etken maddenin kozmetikte, gıda katkı maddesi olarak ve enerji içeceklerinde kullanılabileceği tespit edildi. Hızlı bir şekilde kozmetik sektörüne yöneldik ve krem çalışmalarına ağırlık verdik. Dünyada bu konularda uzman bir firmayla formülasyon üzerinde çalışmalar yapıldı. İsabella üzümü hepiniz biliyorsunuz bölgemizde hiçbir kimyasal kullanılmadan evlerin önünde, bahçelerde organik olarak üretiliyor” dedi.

“MARKAMIZ VİS AMARİ”

Başkan Hacısalihoğlu, Avrupa başta olmak üzere dünyada da pazarlama çalışmaları yapılacağı için ürünün isminin Latince seçildiğini belirterek, “Gece, gündüz ve el kremi şeklinde üretilecek olan ürünümüzün markasını Vis Amari olarak belirledik. Türkçe’de Sev Beni anlamını taşıyor. Geçen yıl hasat döneminde 2 ton üzüm topladık pazarlardan. Bunların extratını çıkardık ve depoladık. Kremde yapılan pazar araştırmalarında ürünümüzün kaliteli olduğu ve pazarda önemli yer tutacağı tarafımıza iletildi” dedi.

“KARAYEMİŞ VE ZİFİN ÇİÇEĞİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR”

Başkan Hacısalihoğlu, BİOİNOVAS çatısı altında karayemiş ve zifin çiçeğiyle ilgili çalışmaların da yürütüldüğünü belirterek, “Bu iki önemli ürünümüzün de kanser, Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacak etken maddelere sahip olduğu tespit edildi. Bu konularda da çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Başkan Hacısalihoğlu, ülkemizin kilo başına ihracat rakamlarının düşük olduğunu belirterek, “Bunu yükseltmenin yolu da katma değeri yüksek ürünlerin üretilip ihraç edilmesidir. Kokulu üzümde de katma değer oranı çok yüksek miktarda” dedi. Hacısalihoğlu, ayrıca bu konudaki çalışmalara katkısı nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da şükranlarını sunduğunu ifade etti.