Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni bugün Ramada Otel’de yapıldı.

 
 Trabzon İhracatçıları ödüllendirildi! Bakan Muş, 'Trabzon’un ilk 20 ilde olması büyük başarı'

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla yapılan törenin açılış konuşmasını DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan yaptı. 
 

GÜRDOĞAN: TRABZON’DAN 131 ÜLKEYE İHRACAT
Konuşmasında Trabzon’un ihracat rakamları ile ilgili bilgi veren Gürdoğan, Trabzon ilimizden 131 ülke ve dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapılmaktadır.
Kalitede markalı ürün üreten ve ihracat eden firmalarımız Trabzon’un gurur kaynağı olmuştur. TRabzon’un ihracat performansı her yıl daha da artmaktadır. 
Ödül vereceğimiz firmalarımız zoru başararak, 20 yıldır Trabzon’dan ihracat yapmakta ve ilin ihracatına katkı sağlamaktadır. 
Aslında Trabzon’un tüm ihracatçıları ödüle layıktır. Bu zor coğrafyada şehrini terk etmeden, ihracata katkı sağlayan tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum” dedi. 

GÜLTEPE: TÜRKİYE’Yİ İLK 10 İHRACATÇI… 
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise, “İlimiz 27 sektörün tamamında ihracat gerçekleştiriyor. Bu başarının mimarları Trabzon’a Karadeniz’e, Türkiye’ye değer katan ihracatçılarımız bugün bizlerle beraber. 
Yeni dönemde vizyonumuz Türkiye’yi ilk 10 ihracatçı ülke arasına koymak. Bu nedenle Trabzon’da ki ihracatçılarımızdan bizlerin beklentileri de biraz fazla. TİM olarak siz değerli ihracatçılarımız yanında olacağız ve destekleyeceğiz. Ödül alsın, almasın bölgemize değer katan tüm ihracatçılarımızı kutluyorum” diye konuştu.

 

TRABZON İHRACATINA SADECE… 
Törende son olarak Ticaret Bakanı Mehmet Muş konuştu. Bakan Muş, özetle şu ifadeleri kullandı: 

''Sabahleyin Trabzon'da eylül ayı ihracat rakamlarımızı açıkladık ve şimdiye kadar ki en yüksek eylül ayı ihracat rakamlarına ulaştığımızı kamuoyuyla paylaştık. Trabzon ihracat olarak sadece mal ihracatı olarak bakmamız eksik. Sabah Büyükşehir Belediye Başkanımızın da söylediği turizm ve buna ilave olarak hizmet ihracatıyla değerlendirilmesi gereken bir il olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü sanayinin gelişebilmesi için hepinizin malumu arazi ya da sanayileşmenin, fabrikaların kurulabileceği, altyapının yapılabileceği coğrafyanın da müsait, uygun olması lazım. Trabzon, dağ ve deniz arasında sıkışmış ve bu zor coğrafyada şehirleşme adına büyük başarılar ortaya koymuş bir şehir fakat tabi burada sanayileşmenin o büyük alanı oluşturmak maalesef mümkünü yok.

'TRABZON TÜRKİYE'DE İLK 20'NİN İÇERİSİNDE OLMASI BÜYÜK BAŞARI'

''Dolayısıyla bu şartlar altında dahi ihracat noktasında Türkiye'de ilk 20'nin içerisinde olması gerçekten büyük bir başarı. Şimdi buna ilave olarak bize hizmet ihracatında ne gibi adımlar atabiliriz, hangi projeleri ortaya koyabiliriz sadece Bakanlık olarak bizim değil aynı zamanda yerel yönetimlerin, aynı zamanda valiliğin, aynı zamanda buradaki ihracatçılar birliği ve ticaret sanayi odasının da üzerine düşen çeşitli ödevler ve görevler var. Biz Bakanlık olarak bu konuda bir çalışma  başlatacağız. Dolayısıyla önce resmi net bir şekilde görmemiz lazım, o gördüğümüz resme göre yatırımları, projeleri geliştirmek lazım ve her paydaşa hangi görev ve sorumluluk düşüyorsa, o paydaşın o görev ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini düşünüyorum. böyle yaparsak şehri gelir olarak çok daha farklı bir lige, şehri altyapı olarak çok daha farklı bir yere, şehri uluslararası noktada çok daha farklı bir pozisyona yükseltmiş oluruz diye düşünüyorum''

'DEĞERLENDİRMELER YAPTIK'

''Bugün sabah Büyükşehir Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz, valimiz beraber bir değerlendirmede yaptık. Bu anlamda bugünden tezi yok biz bir çalışma bu anlamda başlatmış olacağız ve bu araştırmanın sonuçlarını ilgili paydaşlarla da paylaşıp ona göre tek bir elden herkes o plana uygun şekilde adım atmaya girişirse netice elde edebiliriz diye düşünüyorum. Yoksa herkes bildiği şekilde adım atarsa, bir çalışma yaparsa hem kaynakları verimli kullanımı noktasında eksik kalıyoruz hem de bizim yaptığımız iş şehrin ihtiyaç duyduğu bir şey mi yoksa boşuna mı uğraşıyoruz sorusunu akıllara getiriyor. O açıdan bugün geldiğimiz noktanın çok daha hızlı üzerine çıkacak bir çalışmayı sizlerle birlikte başaracağız''

'TÜRKİYE HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK POTANSİYLE SAHİP'


''Dünya ekonomisi zor günlerden geçiyor. Gerginlikler çok fazla dünyada 3 ay sonrasını, 2 ay sonrasını inanın şu an dünyada hiç kimse tahmin edemiyor. Emtia fiyatları ne olacak, enerji fiyatları ne olacak? Bunlara erişilebilirlik hangi noktada olacak, lojistik imkanları ne olacak, siyasi olarak, dünya siyasetinde hangi gerilimlere dünya gebe kalacak? Bu soruların cevabını şu an tam olarak verebilen yok. Dolayısıyla biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu şartlar altında ihracatımızı artırıyor, bu şartlar altında ekonomik büyümemizi sağlıyoruz. Türkiye'nin makro dengelerine baktığınız zaman yani temel makro intigatörlerine baktığınız zaman buradaki rakamları Türkiye'nin iyi. Şu an dünyanın ve bizim de uğraştığımız en önemli mesele enflasyon meselesidir. Enflasyon dışındaki rakamlarına baktığınız zaman Türkiye'nin, büyüme rakamlarına, bütçe açığına, borç yüküne, bunun oranlarına, bankacılıktaki rasyolara, sermaye kriterlerine, şirketlerin son dönemdeki bilançolarının nasıl düzeldiğine baktığınız zaman Türkiye'nin temel intigatörlerinde çok bir sorun yok hatta emsalleriyle mukayese ettiğiniz zaman çok daha iyi bir noktada olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Dolayısıyla gelecek Türkiye için aydınlıktır. Gelecekle alakalı Türkiye'nin önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirme potansiyeli mevcuttur. Türkiye bir yolu tercih etmiştir, üreterek döviz getirdiği, mal ve hizmet ihracatı yaparak ülkeye döviz kazandırma yolunu net bir şekilde seçmiştir ve bu şekilde Türkiye'nin önünü açmayı, kalkındırmanın formülünü burada ortaya koymuştur.  Dolayısıyla buradan geri adım atılmayacaktır ve biz üreterek, ihracat yaparak, mal ve hizmet satarak Türkiye'yi kalkındıracağız.  Türkiye'nin önümüzdeki hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız. Burası gerçekten demokrasisi ile hukuk sistemi ile devlet yapısıyla çok ciddi mesafe kat etmiş, bunu farklı farklı coğrafyalarda bulunan ziyaretlerimizde, farklı ülkelere yaptığımız ülkelerde yaptığımız mukayeselerde çok daha iyi görme imkanına sahip oluyoruz. Bu açıdan inşallah bu yıl 250 milyar dolarlık hedefini yakalayacak bu ülke ve önümüzdeki yıl da bunun üzerine koyarak ilerlemeye devam edeceğiz. Tüm ihracatçılarımı ve sanayicilerimizi Türkiye'nin bu kutlu yürüyüşünde göstermiş oldukları yolda almış oldukları görevden dolayı tebrik ediyorum, kutluyorum. Yarınlar bizimdir, Türkiye'nin önü parlaktır, Türkiye'ye güvenin ve yatırımlarınızı buna göre yapmaya devam edin.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. 
Trabzon İhracatında ödül alan firmalar şu şekilde sıralandı: 

TRABZON İHRACATINA KATKI YAPAN İLK 10 FİRMA

Ferrore Fındık İthalat ve Ticaret A.Ş.’den Serra Üner, 
Lider Şirketler Grubu’ndan Saadettin Altuntaş, 
Arslan  Tarım Ürünleri San. İhr. Ve İth. A.Ş.’den Mustafa Arslantürk, 
Kalyoncu Şirketler Grubundan Saffet Kalyoncu, 
Hekimoğlu Döküm Sanayi Nakliyat ve Ticaret A.Ş.’den Semih Hekimoğlu, 
Cirav Gıda Sanayi İnşaat Dış Ticaret Ltd. Şti’den Mehmet Cirav, 
Tisaş Trabzon Silah Sanayi A.Ş.Ahmet Alemdaroğlu, 
As StarŞirketler Grubu Mustafa Çolak, 
Politek İnşaat Ambalaj Gıda ve Ürünleri Sanayi ve Tic. AŞ.den Recep Denizer, 
Koptur Şirketler Grubu’ndan Mehmet Kobya… 

TRABZON İHRACATINA DEĞER KATAN KADIN İHRACATÇI FİRMA LİSTESİ: 
Hassoy Motorlu Taşıtlar Ticaret ve Sanayi A.Ş.’den Emriye Hülya Ulusoy, 
Di-Al İnşaat Malzemeleri Sanayi Nakliyat ve Ticaret Ltd Şti’den Canan Pirselimoğlu, 
Çolakoğlu Mühendislik Makine Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti’den Pınar Çelikarslan Özçelebi, 
Şen-Ka Dış Ticaret ve Nakliyat Ltd. Şti’den Meryem Kayıkçı, 
Mimarine GEmi İnşa Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Tic. Ltd. Şti’den Filiz Sezer, 
Çağlar Ambalaj Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti’den Birsel Mete, 


MARKALAŞIP TRABZON İHRACATINA DEĞER KATAN İHRACATÇI FİRMA LİSTESİ
Hekimoğlu Döküm Celil Hekimoğlu, 
Tisaş Zigana Ahmet Alemdaroğlu
Veito Betül Albayrak, 
Mekap Selçuk İskender
Vancat Turgay Ömür
Doğsan Kamil Saruhan, 
Gündoğdu Okan Gündoğdu
Kebir Yılmaz Karadeniz