Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sakarya’da Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada fındığı sanayi ürünü olarak da değerlendirmek ve kalitesini artırmak gerektiği üzerinde durdu.​
 
Ulusal Fındık Konseyinin koordinasyonunda 2.si Sakarya’da düzenlenen Dünya  Fındık Haftasının Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu fındığın çok önemli bir tarımsal ihraç ürünü olduğuna dikkat çekerek, “Üretimi arttırıp, ihracat gelirini 5 milyar dolara çıkartabiliriz”.


 
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, fındığın Türkiye'nin en stratejik ve değerli tarım ürünlerinin başında geldiğini vurguladı. Fındığı ‘adeta toprakta yetişen altın’ ifadesiyle değerlendiren Hisarcıklıoğlu “Hiçbir ithal girdisi yok, tamamen yerli ve milli. İhracat gelirinin tümü, ülkemizde kaldığından ayrıca çok değerli. Her sene 2 milyar dolar civarında döviz kazandırıyor. 600 bin aileye ekmek oluyor. Toprağı koruyor, güzelleştiriyor. O yüzden fındık hakikaten buraya bereket getiren bir ürün. Allah’ın bizlere bahşettiği bu nimetin değerini bilmeli, korumalı ve geliştirmeliyiz” diye konuştu.
 
 
-Üretim zengini, gelir fakiriyiz
 
 
Tüm değerine rağmen ne yazık ki fındığı gereği gibi değerlendiremediklerinden söz eden Hisarcıklıoğlu, “Fındıkta üretim zengini, gelir fakiriyiz. Yaklaşık 120 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Ama ihracatın ancak yüzde 40’ı işlenmiş fındık şeklinde. Yani ürünümüzün çoğunu hammadde olarak dışarı gönderiyoruz. Fındığı çerezlik değil sanayi ürünü olarak da değerlendirmeliyiz” dedi.
 
-Verim ve Kaliteyi Arttırmaya Trabzon Ticaret Borsası önderlik etti
 
Fındık üretiminde verimi artırmanın şart olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bunu artırdığımızda, çok daha büyük bereketini göreceğiz. Bunun için önce fındığın kalitesini artırmak lazım. Alanları ıslah edip, yaşlı bahçeleri yenilememiz lazım. Bakımına-budamasına daha çok özen göstermemiz lazım. Bu alanda Trabzon Ticaret Borsası’nın yıllar önce verim ve kaliteyi arttırmak için başlattığı çalışmalar olumlu sonuçlarını veriyor. Bugün her kesimden herkes bu çalışmaları örnek alıyor, bahçelerde verim ve kaliteyi arttırmaya çalışıyor. Böylece, ihracat gelirini ikiye katlar, 5 milyar dolara çıkarabiliriz. TOBB olarak, Ticaret Borsalarımızla birlikte, fındığa değer katmak üzere, lisanslı depoların artması için çalışıyoruz.
 
Öte yandan, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı da kurduk. Giresun’da, Giresun Ticaret Borsamız, Düzce Ticaret Borsamız ve Rize Ticaret Borsamız ile birlikte, ülkemizin ilk Fındık Lisanslı Deposunu faaliyete geçirdik. Böylelikle hem üretici, hem tüccar, hem de sanayici kazanacak. Öte taraftan Ticaret Borsalarımız da, fındıktan daha çok kazanmamıza yönelik projeler hayata geçirmekte. Trabzon ticaret borsamız bu çalışmalara önderlik etti. Çok da başarılı oldu Örnek bahçeler kurmakta, üreticiye fidan dağıtmakta. Fındıkta verimi ve kaliteyi artıracak çalışmalar yapmakta. Bunları da memnuniyetle takip ediyor ve kendilerini kutluyorum.”
 
Törende Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Gözaçan ile Basın Danışmanı Murat Taşkın kategorilerinde ödüllerini aldılar.