Arjantin, ABD'li hedge fonlara olan yapılandırılmış tahvil borçlarını zamanında ödeyemedi. Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, hedge fonlarla anlaşamadıklarını belirterek ülkenin iflasını ilan etti.

Arjantin Ekonomi Bakanı ile kreditörler arasındaki New York'ta yapılan son görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Bu durum üzerine kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors,Arjantin'in kredi notunu "tercihli temerrüd" olarak açıkladı.

1.3 MİLYAR DOLARLIK TAHVİLİN GERİ ÖDENMESİ İSTENİYOR

Arjantin tahvillerine yatırım yapan kreditörler, vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödemesini talep ediyordu.

Arjantin ise borcun yeniden yapılandırılmasını ve faiz geri ödemelerinde kesinti yapılmasını istedi.

İki gündür New York'ta taraflar arasında yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı.

32 YILDA ÜÇÜNCÜ KEZ

Böylelikle Arjantin 32 yıl içinde üçüncü kez iflasa düştü. Ülkesinin 30 Haziran vadeli faiz borçlarını ödediğini söyleyen Arjantin ekonomi bakanı ise teknik olarak iflas etmediklerini savundu.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, "akbabalar" olarak tanımladığı kreditörleri ülkenin borç sorunundan faydalanıp kar peşinde koşmakla suçladı.

S&P SAATLER KALA NOT DÜŞÜRDÜ

Kredi derecelendirme kuruluşu Standars&Poor's (S&P) Arjantin'in kredi reytingini CCC -/C'den "Selective Default"a (tercihli temerrüt) indirdi. Bu not derecesi borçlarının faizleri ile birlikte ödeyemeyen ülkeler için kullanılan bir derece olarak biliniyor. S&P not dirimine gerekçe olarakArjantin'in döviz cinsi borçlarını ödeyememesini gösterdi.

SON ÖRNEK YUNANİSTAN

En son 2011'de borçlarını ödeyemeyen Yunanistan bu not derecesine indirilmişti.

Ülkenin, borçlarını tekrar ödeyebilir konuma gelmesi ile eski notunu geri kazanması Yunanistan örneğinde olduğu gibi muhtemel.

Arjantin'in 1.3 milyar dolar borcunu geri ödeyebilmesi için başta ABD'li hedge fonu NML Capital olmak üzere diğer fonları ödeme planında ikna etmesi gerekiyordu. Ancak anlaşma gerçekleşmeyince Arjantin 13 sene içinde ikinci iflasını açıkladı

BANKALAR YETERLİ OLMADI

Arjantin'in ABD'nin dev hedge fonlarına olan tahvil kupon ödemesinin son gününde müthiş bir görüşme trafiği yaşandı.

12 yıl içinde ikinci kez iflasını açıklamak istemeyen Arjantin'in Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, kritik görüşmeleri gerçekleştirmek için New York'a uçtu.

Bunlar olurken Arjantinli bankalar borcun 2015'te ödeneceğine dair iyi niyet göstergesi olarak ABD'li fonlara 250 milyon dolar ödemeyi taahhüt etmişti. Ancak bu çabalar yeterli olmadı. Hedge fonlar 2002'de Arjantin'in iflasından sonra aldıkları tahvillerin tam olarak geri ödemesini talep ediyordu.