Hafta boyunca hem hükümet hem de muhalefet parti üyeleri Millet İttifakı'nın olası cumhurbaşkanı adaylarını tartıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli, "Açıklayın da boyunuzun ölçüsünü görelim," şeklinde konuşurken bir kısım siyaset bilimci de ittifakın bir an önce kendi adayını açıklaması ve açıklar açıklamaz da çalışmalara başlaması gerektiğini belirtti. 
Millet İttifakı'na yöneltilen “adayın kim” olduğuna dair sorularının yöneltilmesinin ötesinde Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş gibi birçok isim ortaya atıldı. Tüm bu konuşmalar esnasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Neden bize ısrarla soruluyor? Daha Erdoğan adaylığını açıklamadı," şeklinde konuştu. 
Cumhur İttifakı'nın adayı kim?
MHP lideri Devlet Bahçeli, şubat ayındaki açıklamasında "Bizim cumhurbaşkanı adayımız nettir, o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır," demişti. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, geçtiğimiz aylardaki bir yazısında kaleme bu düşünceleri tekrarlayarak "İktidarın cumhurbaşkanı adayı belli: Recep Tayyip Erdoğan. Bakmayın Kılıçdaroğlu’nun 'Henüz Erdoğan bile adaylığını açıklamadı,' demesine. Erdoğan gibi bir lider varken başka bir aday düşünülür mü?" diye belirtmişti.
Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaret ettiği Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Cumhur İttifakı'nda tereddüt yok. Üç parti olarak devam ediyoruz," ifadelerini kullanarak Erdoğan'ı desteklediklerini belirtmişti.
Cumhur İttifakı'nın adayı resmiyete dökülmese bile bu ismin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu söylense de Erdoğan'dan veya AKP’den yakın zamanda bu konuyla alakalı herhangi bir açıklama yapılmadı.
Konuyla alakalı yazar Ahmet Nesin’in ifadeleri ise şu şekilde:
“Tartışılmayan ya da tartışılmadığını sandığımız bir şey var. Recep Tayyip Erdoğan'ın hastalanması ya da yaşamını yitirmesiyle beraber AK Parti veya Cumhur İttifakı'nın 'B Planı' ne olacak? Bence artık birileri tartışmaya başlamalı; ağır hastalıkta, ölümde ya da Erdoğan aday olmadığında Cumhur İttifakı'nın başkan adayı kim olacak?”
Peki aday Erdoğan olmazsa?
Geçtiğimiz günlerde Foreign Policy'de Steven A. Cook ve Eni Enrico Mattei imzasıyla yayımlanan bir analizde Erdoğan'ın ülkede liderliğini devam ettiremeyecek ölçüde hasta olduğu şeklinde bir iddiada bulunuyor. Bu iddiayla birlikte yapılan değerlendirmeler sonucu Erdoğan'ın aday olmadığı olası bir durumda öne sürülen isimler arasında Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İstihbarat Şefi Hakan Fidan’ın isimleri geçiyor. Fakat bu isimler arasında en güçlü olanı ise Hulusi Akar olarak belirtiliyor. Konuyla ilgili Erdogan’s Heir Apparent Isn’t a Problem yazısının değerlendirmesi ise şu şekilde;
“Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı ve daha sonra Millî Savunma Bakanı olan Hulusi Akar, Temmuz 2016'dan sonra silahlı kuvvetlerin yeniden şekillendirilmesinde merkezî bir rol oynadı. Bu durum da orduyu yeniden siyasi bir rol oynayacak konuma getirebilir.” ifadeleri kullanıldı.
Analizde ABD hükümetinin Akar için "O kadar da kötü değil," yorumu ifade edilirken "Bu mantıksız bir tutum değil ancak kimse Akar'ın ABD'ye dost olmasını beklememeli. İdeolojik olarak Erdoğan'la benzer bir çizgiden geliyor," şeklinde açıklama yapıldı.  
Konuyla alakalı değerlendirmede bulunan bir diğer yazar Ruşen Çakır'ın ifadeleri ise şu şekildeydi:
“Cumhur İttifakı'nın Erdoğan dışında bir adayla seçime katılması baştan yenilgiyi kabul etmek olur. Bu kadar net düşünüyorum. Erdoğan yerine akla gelen birtakım isimler var: Hulusi Akar, belki. Yeni damat Selçuk Bayraktar'ın ismi bile geçiyor fakat bunun Türkiye realitesiyle hiçbir ilişkisi yok.”
Korkusuz Gazetesi yazarı Ahmet Takan konuyla ilgili; Bahçeli'nin net söylemlerine karşılık Erdoğan'ın herhangi bir açıklamada bulunmamasına dair aldığı duyumlar için "Devlet Bahçeli’nin adayı Tayyip Erdoğan. Ancak sebebi her neyse Tayyip Erdoğan’dan hala ses seda yok," şeklinde konuştu.   
Gazeteci ve yazarların neredeyse birçoğu farklı nedenler öne sürse bile ortak bir sonuç oluşuyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığının kesin olduğu konuşulsa da Cumhur İttifakı'nın ilerleyen dönemde ayakta kalması için Erdoğan’ın olmadığı bir senaryo ve olası ihtimalleri göz önüne alarak hazırlık yapmaları ayrıca birden fazla seçenek oluşturmaları gerektiği yönünde.