Yaylada 395 kilo ağırlığındaki dev kazanda bir aşçı ile 30 aşçı yardımcısının 6 saat süren çalışma ile gıda ve makine mühendisi ile rekor danışmanları nezaretinde pişirilen ve vinç yardımıyla tartılarak 1295 kilo olarak tespit edilen sütlaçla 303 kilo 74 gramla Yunanistan’ın elinde bulundurduğu tek seferde sütlaç pişirme rekoru geçildi.

Rekor danışmanlarının 3 şahidin huzurunda hazırladığı rapor Guınnes Rekorlar Kitabı’nın İngiltere’deki merkezine onay için gönderildi.

1 TON 80 KİLO SÜT KULLANILDI

Ekşioğlu Vakfı tarafından bu yıl 17’incisi düzenlenen Uluslararası Ovit Yayla Şenliklerinde 303 kilo 74 gramla Yunanistan’ın elinde bulundurduğu tek seferde sütlaç pişirme rekoru kırılması için çalışma başlatıldı. Gece saat 23:00’da bir aşçı ile 30 aşçı yardımcısı ile Gıda Mühendisi Fuat Aksu, Makine Mühendisi Enes Kitapçı ile Mengen Aşçılar ve Turizm Derneği Başkanı Salih Bozkurt’tan oluşan hakem heyeti ile Rekor Danışmanları Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü nezaretinde sütlaç yapımına başlandı. Çalışmalar öncesi aşçı ve aşçı yardımcıları kazan başında horon oynadı. Vinçle havaya kaldırılan ve 395 kilo olarak tartılan kazana 1 ton 80 kilo süt, 200 kilo şeker, 100 kilo pirinç, 500 yumurta sarısı, 13 kilo nişasta, 7 kilo tereyağı, 23 kilo pirinç unu ile 150 gram çam sakızı konularak karıştırılan sütlaç 1 tona yakın odun yakılarak 6 saatte pişirildi. Sabah saatlerine kadar süren sütlaç yapımını çevrede toplanan vatandaşlarda ilgiyle izledi, cep telefonları ile görüntü aldı.

REKOR DEFALARCA KIRILDI

Hazırlanan sütlaç kazanla birlikte vinç yardımıyla kaldırılarak kantarla 1690 kilo olarak tartıldı. Bu rakamı gören seyirciler büyük sevinç yaşayarak rekoru alkışlarla kutladı. Bu sırada organizatör ve sunucu Necati Selvitop “1690 kilo aldın mı Yunanistan” anonsu yaptı.

Rekor Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural, “Kazanın darası 395 kilo düşüldüğünde sütlacımız 1295 kilo olduğu anlaşılmıştır. Yunanistan’ın bu alandaki rekoru 303 kilo 74 gramdı. Bu rekoru defalarca geçmiş olduk. Rekor denemesi dosyasını onay için Londra’ya göndereceğiz.” dedi. Rekor Danışmanı Aydın Türkgücü “Sütlaç dünya kupası Türkiye’ye gelmek üzere çok az kaldı.” dedi.

Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi, Başkan Vekili Kadem Ekşi ile sanatçı İsmail YK’da sütlacın tartımına şahitlik etti. Rekor danışmanlarının 3 şahidin huzurunda hazırladığı rapor Guınnes Rekorlar Kitabı’nın İngiltere’deki merkezine onay için gönderildi. Guınnes Rekorlar Kitabı’nın rekoru tescillemesi ile Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’ne ait olan sütlaç rekoru Yunanistan’dan Türkiye’ye geçmiş olacak.

DEV KAZAN BAŞINDA UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Sütlaç daha sonra şenliklere katılan yaklaşık 40 bin kişiye plastik kaselere konularak dağıtıldı. Sütlacın tadına ilk olarak Rize Valisi Ersin Yazıcı ile Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi tattı. Sütlaç daha sonra 30 kişilik ekip tarafından vatandaşlara ikram edilmeye başlandı. Sütlacı tatmak için vatandaşlar uzun kuyruklar oluştu. Yaklaşık 5 saat süren sütlaç dağıtımı sırasında zaman zaman izdiham yaşandı. Sütlacın tadına bakan vatandaşlar çok güzel olduğu yorumunda bulundu. Kuyrukta bekledikten sonra ikişer üçer sütlaç kaselerini alan vatandaşlar yakınlarına ikram etti.

Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi, “1295 kilo sütlacımızla rekoru kırdık. Bundan sonra daha yeni rekorlara talip olacağız. Kültürümüzde muhlama, hoşmer, kara lahana dolması var. Gelecek yıllarda bunlarla ilgili de rekor kıracağız” dedi.

Şenlikler sanatçılar Mustafa Topaloğlu ve İsmail YK ile Karadenizli sanatçıların konserleri ile devam etti.