Karadeniz’in altından geçecek olan ‘Mavi Akım’ doğalgaz boru hattının balıkların göç yollarını etkilemeyeceği belirtildi.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, Karadeniz'den geçecek olan Rusya ile Bulgaristan arasındaki ‘Mavi Akım’ doğalgaz boru hattı ile ilgili balıkçılarında katıldığı bir toplantı düzenlendiğini söyledi. Mutlu, doğalgaz boru hattının balıkların göç yollarını ve balık avını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini belirtti.

Doğalgaz boru hattının hamsinin göç şekli üzerinde hiçbir etkisinin olmayacağını belirten Mutlu, “Bizi ilgilendiren tarafı şuydu. Güney akım açık deniz doğalgaz boru hattı var. Bu geçen boru hattının çevresel etkileri var mı? Balıkçılığa etkileri var mı? Göç yollarını etkileyen etkenleri var mı? Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık. Bu toplantıya balıkçılarımız da katıldı. Bölge bölge olan bu çalışmaların değerlendirip kitapçık halinde bize sundular.

Gürcistan’dan Bulgaristan tarafına kadar 4-5 boru hattı geçiyor. Yaklaşık 10 mil açıktan geçecek. Yani bin metre derinlikten geçecek. Genellemeye baktığımız zaman balıkçılık açısından çok büyük bir etken olacağını sanmıyorum. Çünkü harita üzerinde de görüldüğü gibi balıkçılığın yoğun olduğu bölgeler değil. Boru hattının geçtiği bölgeye baktığımız zaman ne balığın göç yolunu ne de balık avlanmasının yapıldığı sürekli alanlardan geçmediği çok büyük etkeni olmayacağını ancak bunu yine de bir araştırmaya dayanarak bir veriye dayanarak yapılması çok uygun olduğunu biz de destekledik. İkinci toplantıda bu değerlendirmeyi yaptık çok olumlu geçti. Bu yılın Temmuz ayında üçüncü toplantıyı yapacağız” dedi.

“Balıkçı açısından şu tarafı sevindirici, artık bilimsel araştırmalarda balıkçının fikri alınması bizim için onur vericidir” diyen Mutlu, “Bizim avcılık sisteminde bizi etkileyecek hiçbir fonksiyon yok. 10 mil açıkta böyle bir avcılık biz yapmıyoruz. Bizim Karadeniz’de açık deniz avcılığı diye bir avcılık yok. Genellikle günü birlik kıyı avcılığını takip eden bir avcılığımız var. Karadeniz diğer denizlere göre çok farklı. Samsun’da bir bölgemiz var 2-3 mile gittiğiniz zaman belki 20-25 metre derinliği bulabilirsiniz ama Karadeniz’de 50 metre ileri gittiğiniz zaman 500 metre derinliği bulabiliyorsunuz. Biz belki de balığın daha çabuk göç etmesini buna bağlayabiliriz” diye konuştu.