YAYLALARI KORUMA KANUNUNA İHTİYACIMIZ VAR


Geleneksel Kadırga Yaylası Otçu Şenlikleri pandemi sürecinin ardından büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Etkinliğe AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman AKGÜL, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman BOYRAZ, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla ATAMAN, Şalpazarı Belediye BaşkanınRefik KURUKIZ, Özkürtün Belediye Başkanı Yakup TURGUT, Kürtün Belediye Başkanı Enver ŞEN, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet YILDIRIM, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt ÖZTEKİN, Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma DÖĞÜCÜ, AK Parti Beşikdüzü İlçe Başkanı Ahmet GÖREN, siyasi parti temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı.

Şenlikte konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, yaylalarda büyükbaş hayvancılığa olanak sağlayacak, ahır ve kalacak yer yapılabilmesini yasallaştıracak olan kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

Karadeniz Bölgesi’nde deniz kültüründen çok yayla kültürü olduğunu dile getiren CORA, “Yaylacılık özellikle hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlarımız için aynı zamanda hayvancılığın girdi maliyetlerini düşürme anlamında da elzem bir faaliyet, geçim kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Mera Kanunu'nun 14. ve 20. maddesine baktığımızda, inşaat yasağı kapsamında yaylalarımızda büyükbaş hayvancılığın yapılmasının önünde engellerin olduğunu tespit ettik. Şu anda Karadeniz Bölgesi'ndeki yaylalarda küçükbaş hayvancılık yapılabilir, turizm tesisi, enerji santralleri kurulabilir, organize sanayi bölgeleri olabilir ama büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenler için korunaklı yapı statüsünde olan ahırların inşası yasaktır.” dedi.

“Devlet ve millet arasında 100 yıllık sorun olan yaylalardaki imar sorununu geriye dönük olarak yapı kayıt belgesi vermek suretiyle ortadan kaldırdık. Bizim geleceğe yönelik sorunları da ortadan kaldırmamız gerekiyor.” diyen CORA sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“Yaylalardaki çarpık yapılaşmayı ortadan kaldıracak, bir dönüşümü ortaya koyacak, bu yörenin özelliklerine uygun, geleneksel mimarisine uygun, yaylalarda kullanılmayan yerlerde, belirli metrekarelerde, belirli özelliklere haiz ve vatandaşımızın hayvancılık yapmak şartıyla yayla evi ve ahır yapabilmesine yönelik bir düzenleme yapılabilmesi için bir kanun teklifi verdik. Bunun üzerine bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu aynı zamanda yaylalarda hayvancılığı geliştirme projesidir, yaylaları koruma projesidir, yaylalarda gelişigüzel ev yapılmasının önüne geçilme projesidir. Cumhurbaşkanımıza konuyu ilettik. Genel Başkan Yardımcılarımız ile görüşüyoruz, komisyonlarda bu konuyu değerlendiriyoruz, Karadeniz Milletvekillerimizle çalışıyoruz. Bu kanun teklifini yasalaştırmak için bütün gayretimizi ortaya koyuyoruz. Bu, bizim memleketimizin bir talebidir, Karadeniz Bölgesi’nin bir talebidir. Geleceğe yönelik yeni imar barışı yasalarının önüne geçecek bir düzenleme olarak değerlendiriyoruz.”