Toplantıya Vali Öz’ün yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, TRABRİKAB üyeleri ile Trabzon ve Rize ilçe belediye başkanları katıldı.

Toplantıda TRABRİKAB’ın Meclis Başkanlığına seçilen Vali Öz, birliğin bugüne kadar önemli çalışmalar yaptığına vurgu yaparak, “Bu zamana kadar yoğun mesailer harcandı. Düzenli depolama konusunda belli mesafeler alındı. Düzenli depolama kapasitesinin dolması üzerine meclisimiz enerji üreten sistemin kurgulanması için altyapı hazırladı. Bundan sonraki süreçte yer konusunun bir an önce çözülüp ihale aşamasına geçeceğiz. Çünkü mevcut depolama alanı bizi her geçen gün sıkıştırıyor. Hem fiziki, hem de kapasite olarak sıkıntılarımız var. Daha önceki meclis toplantılarında alınan kararların fiiliyata geçirilmesi için hem meclisimiz hem de encümen üyelerimizle yoğun bir çalışma temposu yürüteceğiz. Mevcut depolama alanındaki birikmiş gazın enerji üretiminde kullanılması için ikinci bir ihale sürecimiz var. Bununla ilgili de daha önceki meclis toplantılarımızda karar almıştık. Önümüzdeki süreçte encümen ve ilgili mekanizmalarla süreci en iyi şekilde yürüteceğiz. Oradaki birikmiş çöpten enerji üreterek hem birliğimize hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağız” dedi.

YENİ ÇÖP DEPOLAMA ALANI İÇİN ARAYIŞLAR SÜRÜYOR

Toplantıda bir konuşma yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, “Çöple ilgili sorunların giderilmesi konusunda en önemli birinci adım yerin belirlenmesidir. Yerin belirlenmesi konusunda Araklıda daha önce belirtilen bölgenin bir kısmının turizm alanı olarak ilan edilmiş olması ve orada yapılaşmanın gerçekleştirilmesinin doğru olmayacağı kanaatine varmış olmamız münasebeti ile yer araştırmamız sürmektedir. Alternatifler araştırılırken alanın yeterli olabilmesi en önemli adımdır. Bu süreci önümüzdeki bir ay içinde sonuçlandırmaya gayret edeceğiz” dedi.

Çöp konusunda ilçe belediyelerinin yükümlülüklerinin azaltılması planlandığını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Toplanacak olan çöpün transfer istasyonlarına kadar getirilmesinin ötesinde başka bir yükümlülük belediyelerimize yüklemeyeceğiz. Transfer istasyonlarından çöpün işleneceği tesislere getirilmesinin bütün bedeli Trabzon Büyükşehir belediyesi tarafından ödenecektir. Ancak Trabzon il hututları içinde olan belediyelerden ödeyebildiğimiz için yasal olarak Rize Belediyemizin bir önceki statü ile katılımları devam etmiş olacak. Toplam olarak 650 ton günlük çöp kapasitesine sahibiz. Bu da bir tesisin kurulabilmesi için 300 tonun üzerindeki çöp miktarının gerekmesi münasebetiyle yeterlidir. Elbette ki kurulacak olan tesisin bir yatırım maliyeti ve ortaya çıkan enerjinin paylaştırılması gibi hususlar söz konusu. Bu konuda çeşitli alternatiflerin ortaya koyacağı getiriyi ve götürüyü de belediyelerimizin külfetini en aza indirecek şekliyle sağlamaya gayret edeceğiz. Amacımız bütün ilçelerimizin tüm mülki hudutlarını çöp işinden kurtarmaktır. Bundan dolayı da bu projenin içine tesisi kurup, dediğimiz iletmeleri yapacak olan kurum hangisi ise çöp toplamayı da oraya entegre etmesini istiyoruz. Bu sayede belediyelerimizin diğer hizmetlerine finans ve zaman ayırabilmesi açısından önemli bir soluk almış olacaklar” diye konuştu.

Yapılan seçimlerde TRABRİKAB Yönetim Kurulu Başkanlığına oy birliği ile Vali Abdil Celil Öz seçilirken, başkan vekilliğine de Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 2. başkan vekilliğine Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap seçildi.

Toplantıda ayrıca plan ve bütçe komisyonu üyeleri, katip üyeleri ile birlik encümen üyeleri seçilerek belirlendi. Toplantının ardından Vali Öz ve beraberindeki Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ile Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Deliklitaş’ta bulunan Çöp Arıtma Tesisi ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisini gezerek incelemelerde bulundu.