Sezonun başlama tarihinin açıklanmasına rağmen yaş çay taban fiyatının hala açıklanmamasına tepki gösteren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Çay hasadı dönemi geldi, yaş çay taban fiyatı hala açıklanmadı. Ne bekleniyor. Üretici bahçeye girecek, çay kesecek. Çay üreticilerimiz dört gözle açıklanacak fiyatı bekliyor. Hükümet neyi bekliyor anlamış değilim" dedi.

MALİYETLER ÇOK ARTTI

Gübre ve işçilik maliyetlerinin çok arttığına da dikkat çeken Kaya; Çay üreticilerimiz yüzde yüz artan gübre fiyatlarını, işçilik maliyetlerini ve üretim maliyetini karşılayacak bir yaş çay alım fiyatı bekliyor. Geçen yılın çay alım fiyatı, ÇAYKUR tarihinin en düşük fiyatlarından birisi olarak tarihe geçmişti. Umarım bu yıl verilen fiyat üreticilerimizin yüzünü güldürür” dedi.

Türkiye, dünya çay üretiminde beşinci, kişi başı çay tüketiminde birinci sırada yer alıyor. Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illerinde 787 bin dekar alanda yaklaşık 201 bin üretici ile yapılan çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesi ve ülke ekonomisi için büyün bir önem taşıyor. Fakat yaklaşık 1.5 milyon kişiyi ilgilendiren yerli ve milli ürünümüz çaya gereken önemin verilmemesi çay üreticilerini ve bölge insanını isyan noktasına getirdi. Çay üreticilerinin isyanına kulan veren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, yaş çay taban fiyatlarının bir an önce açıklanması çağrısında bulundu. Kaya, şunları dile getirdi:

DESTEKLEME PRİMİ NEDEN ARTMAZ?

“ÇAYKUR, geçtiğimiz yıl çay alım fiyatını 3,27 olarak açıklamış, yıllardır tek bir kuruş dahi artmayan destekleme primine de yine 13 kuruş diyerek, toplamda 3,40 kuruşluk bir fiyat açıklamıştı. Bu fiyat artışı ve destekleme primi çok düşüktü, umarım bu yıl telafisi yapılır ve verilecek fiyatlar çay üreticilerimizin yüzünü güldürür.”

NEDEN AÇIKLANMIYOR?

“ÇAYKUR, yaş çay alım fiyatını geçtiğimiz yıl 11 Mayıs’ta açıklamıştı. Mayıs’ın çoğu bitti azı kaldı, sezon için tarih verildi, çay hasadı başlayacak, ama çay fiyatı belli değil. Nedeni nedir? Her yıl bu zamanlarda çoktan açıklanan fiyatlar neden açıklanmadı?”

GEÇ KALINMASININ SEBEBİ NE?

“Buradan hükümete ve ÇAYKUR yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Yıllardır mağdur ettiğiniz, kota ve kontenjan uygulamalarıyla özel sektöre muhtaç ettiğiniz çay üreticilerimiz bu yıl hakkını alsın. Emeğinin karşılığını alabilsin. Artan maliyetleri de dikkate alarak, yüzde yüz artan gübre fiyatlarını ve sarf malzemelerini de dikkate alarak ve gecikmeden çay üreticilerimizin yüzünü güldürecek bir çay alım fiyatı açıklayın. Biz de sizlere teşekkür edelim."

EN AZ 5 LİRA

“Çay üreticilerimiz yıllardır bin bir zorluklarla toplamaya çalıştıkları çayın, üretim maliyetleri, işçilik maliyetleri, gübre fiyatları, sarf malzemeleri hepsi neredeyse yüzde yüz arttı. Yaş çay taban fiyatını belirlerken bunlar mutlaka değerlendirilmeli. Tüm bunların üstüne bir de pandeminin acımasız koşulları eklendi, üreticimiz çaresizlik içinde dört gözle açıklanacak fiyatı bekliyor ve fiyat 5 liradan az olmasın diyor. Tüm bunların dikkate alınmasını ve yaş çay alım fiyatlarının bir an önce açıklanmasını bekliyoruz."