ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Tomurcuk beyaz çayın kilogramını 300 liradan alacağız. Parasını peşin olarak birkaç gün içinde üreticinin hesabına yatıracağız" dedi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR'da düzenlediği basın toplantısında, 26 Nisan Cumartesi itibarıyla Artvin'den Giresun'a kadar bütün bölgede yaş çay alımlarını başlattıklarını, çay fabrikaları ve alımevlerini hizmete açarak ürün almaya başladıklarını belirterek, bugüne kadar 628 ton yaş yaprak aldıklarını söyledi.

Bu yıl ilk kez, beyaz çay alımları için vatandaşların tomurcuk toplayarak kuruma getirmeye başladığını ifade eden Sütlüoğlu, "Tomurcuk, açmamış yaprak olarak toplanıyor. Ufak sepetlere konularak ezilmeden getirilmesi gerekiyor. Hava yağmurluyken tomurcuk toplamayacağız. Hava açık ve güneşliyken toplayarak biriktireceğiz. Topladıklarımızı serin bir yerde muhafaza edeceğiz. Hijyenik ortamda bekleteceğiz ve daha sonra fabrikaya getirerek teslim edeceğiz. Çok değerli, altın gibi. İlk kez böyle bir uygulamaya geçiyoruz. Üreticilerimizin sabırlı ve dikkatli olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Beyaz çayın ilaç gibi, hücre yenileme, gençleştirme gibi birçok faydası bulunduğunu, çaydan öte değerli bir ürün olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"Bir kişi günlük 600 gram ile 1 kilogram arasında toplayabiliyor. Ailece toplanırsa 3-4 kilogram toplanabilir. Tomurcuk beyaz çayın kilogramını 300 liradan alacağız. Parasını peşin olarak birkaç gün içinde üreticinin hesabına yatıracağız. Bu, 3-4 kişilik aileler için günlük bin lira demektir. Tarlalarımıza girelim, tarlalarımızla kucaklaşalım. Ürünlerimizi toplayalım ve gelirimiz artsın. Çok değerli bir ürünü üreticilerimizle yapacağız ve gelirimiz büyük oranda artacak. Kesilmiş çaylıklarda ve gölgede tomurcuk daha fazla olur. Buna göre değerlendirme yapsınlar."

ÇAYKUR'un "yok sattığını" kaydeden Sütlüoğlu, "Dünyada çok kısıtlı üretim var. Baharın ilk çayları sadece bunlar. Yıl boyunca pek satılamıyor. Piyasanın aradığı, istediği çayları üretip ürün yelpazesini geliştirmek istiyoruz. Halkımızın ve kurumumuzun gelirini artırmaya yönelik bir çalışmadır" ifadelerini kullandı.

Sütlüoğlu, 4 kilogram yaş çaydan bir kilogram beyaz çay üretilebildiğini belirterek, "Beyaz çay ufak gramajlarda satılacak. Dünyada 3-5 bin liraya kadar satılıyor. Biz yaş çay bedeli olarak bir kilogramda bin 200 lira ödeme yapıyoruz. Buna göre fiyat belirleyeceğiz" dedi.

ÜRETİCİLERE UCUZ KURU ÇAY!

İmdat Sütlüoğlu, yaş çay üreticilerine yönelik yeni bir uygulama başlattıklarını ifade ederek, "Ürünün çeşidine, raf fiyatına göre üreticilere, bayi fiyatına kuru çay verilecek. Bunun için çalışma yürütüyoruz. İsteyenler fabrikalarımıza bilgi versin. Ne kadar istediklerini çay alım yerlerinden, eksperlerden öğrenebilecekler. Üreticilerimiz uygun şekilde çay alabilecek" diye konuştu.