BIÇAKCIOĞLU PARAMIZ VAR SİZ ONAYLAYIN YETER 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com  Trabzon'un Beşikdüzü İlçesinde sahilde planlanan dolgu alanı için yapılacak imar değişikliği bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine ,  Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu arasında küçük çapta söz düellosuna neden oldu. İmar Komisyonundan gelen maddeyle ilgili söz alan Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, dolgu alanının vatandaş ile denizi buluşturmak olduğunu ifade etti. Başkan Gümrükçüoğlu bunun üzerine konuyu hafriyattan açarken Trabzon'da bu noktanın büyük sorun olduğunu belediyelerin de bu sorunu dolgu alanlarıyla gidermeye çalıştığını kaydetti. Ancak dolgu alanlarına hafriyat dökümü için belediyelerin tahkimat ihalesi yapması gerektiğini hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, bunun için Gülcemal Projesini örnek vererek sadece 1. kısım iin yapılan ihalede 24 milyon TL artık KDV'ye mal olduğunu ifade etti. Bu noktada İlçe belediyelerinin tahkimat ihalesini yapmaya gücü olmadığını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, kendilerinin yapamayacağını bir ilçeye yapsalar diğer ilçelerinde bu noktada kendilerinden istekte bulunacağını belirtti.  Bunun üzerine Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, Beşikdüzü İlçe Belediyesinin banka hesaplarında 15 milyon TL bulunudğunu ifade ederek tahkimat ihalesini kendilerinin yapacağını belirtti.

BIÇAKCIOĞLU; BÜYÜKŞEHİR'E ASLA YÜK YÜKLEMEYECEĞİZ

Bıçakçıoğlu, "Beşikdüzü Sahilde bulunan bir ilçemiz. Fakat Karadeniz Sahil Yolu deniz ile ilçe arasında ki bağlantıyı tamamen kesti. Biz Beşikdüzü halkını deniz ile buluşturmak amacıyla böyle bir dolgu planı yaptık. İlk önceliğimiz bu. O bölgede hafriyat dökme yerimiz yok. bu dolgu alanlarını tahkimatlar yapıldıktan sonra hafriyat döküm alanı ilan edip buraların dolgusunu bir an önce yapmak istiyoruz. Tabi bu külfetli bir iş. Bu dolguyu Beşikdüzü belediyesi olarak bir miktarını kendi bütçemizden yapabiliriz. Büyükşehir Belediyesine asla yük yüklemeyeceğiz. Bunun bütün sorumluluğunu Beşikdüzü Belediyesi olarak şimdiden taahhüt ediyoruz. Ulaştırma Bakanlığından Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünden alacağımız destekle bu dolguyu yaparız diye düşünüyoruz" diye konuştu.

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU ;TRABZON'DA HAFRİYAT SORUN YARATIYOR

Bıçakçıoğlu'nun bu konuşmasının ardından 'Dolgu alanları' ile ilgili genel bir bilgi veren Başkan Gümrükçüoğlu,  Trabzon'da hafriyat dökme alanlarının sıkıntı olduğunu bu nedenle de ilçe belediyelerinin dolgu planlarıyla hafriyat alanları oluşturduğunu ifade etti. Başkan Gümrükçüoğlu, " Dolgu anları niye kullanılmak istiyor. Sizin söylediğiniz gibi amaçlardan biri hafriyat dökmek. Hafriyatların döküm alanlarının karasal alanda yapılabilmesi. Bunun için yaptığımız araştırmalarda bütün ilçelerde gördüğümüz, mülkiyet sorunları münasebetiyle, tomografik yapıdan da kaynaklanarak karasal alanlarda yeterince hafriyat alanının olamaması... Demek ki hafriyat bir sorun olarak devam ediyor. Hafriyatın çözülebilmesi lazım. O hafriyatın miktarlarının, döken kamyonlarının, süreç içinde kameralarla izlenmesi hazırlıkları bir çok işimiz arasında sürdürülmekte. "Karasal alanda yeterli alana ulaşamayınca bunu sahil alanında değerlendirmekten başka çaremiz yok" diye kanaat oluştu. İlçe belediyelerimiz ne yapmak istiyor. Hafriyat alanı kazanmak, bu sorunu çözebilmenin yanında ilçe belediyelerimiz yer kazanması.. Sosyal etkinlik alanı kazanabilmesi. Günü birlik yapılara izin verecek, insanlarımızın sahilde gezmesi için yer edinmek. İlçe belediyelerimizin amaçlarından birisi bu. Bu doğru bir amaç mı haklı bir amaç mı? Tabi ki doğru..." diye konuştu.

HAFRİYAT DÖKMEK İÇİN TAHKİMAT YAPACAKSIN

Gülcemal Projesinden örnek veren ve hafriyat dökmek için yapılan tahkimat ihalesinde eski parayla 24 trilyon harcama yaptıklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, ilçe belediyelerini bu ihaleyi yapmak için gücü olmadığını ifade etti. Bakan Gümrükçüoğlu, "O zaman ne gelecek önümüze.. Sizin de bizimde.. Bunlar onaylandı geldi. Yasa ne diyor, "Hadi yap bakalım kardeşim. Hafriyatını da doldur" Bunun ikinci kanuni vecibesi ne? Dolguyu hafriyatta boşaltmakta olsa, nitelikli dolgu da yapmak istemeye kalksan, tahkimatını yapacaksın. Yani malzeme dökmeye başlamadan, denizin dalgasıyla, gökyüzünün yağmuruyla, derelerin suyuyla oraya döktüğün toprak ortalığı bulandıracaksa kanuna aykırı diyor.

GÜMRÜKÇÜOĞLU "İLÇE BELEDİYELERİ YAPAMAZ"

"Gülcemal Projesiyle ilgili olarak tam 3 sene uğraşıp tasdikini teferruatını hallettiğim projede Beşirli tarafında ki 1. tahkimat ihalesini geçen sene 24,5 trilyon artı KDV'ye ihale edebilmişim" Yasaya göre bu dolgu alanlarını kullanabilmek için bir ilçe belediyesi başladığı andan önce tahkimat ihalesini yapacak ve ondan sonra hafriyat veya nitelikli dolgu ile orayı şehrine ilçesine kazandırmaya çalışacak.  Bunu ilçe belediyeler yapabilecek mi? Yapamaz...

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE YAPAMAZ"

Ya biz bizeyiz.. Biz bize olduğumuz zaman bunu ilçe belediyelerinin yapabilmesinin finansal imkanı yok. Büyükşehir Belediyesinin yapma imkanı o da yok. Finansal olarak bende yapamam. E her ilçe istiyor.. Belki onların istediği şekil farklı ama, her ilçe diyecek ki, "Bende hafriyatımı dökeceğim. Yer yok dere yataklarına mı dökeyim diyecek. Hafriyat alanı olarak dolgu alanı hazırladım. Buyur bunu istersen doldur. Tahkimatını yap ya da ben doldurayım tahkimatını yap. Peki benim sadece bir tek Beşirli tahkimatı için 24,5 trilyon artı KDV ödediğim yerde bütün şehrin sahili boyunca bu tahkimatların ihalesini yapacak param var mı? Yok" Bu tahkimatları kim yapabilir? Peki Beşikdüzü için özel işlem yapmaya kalkabilir. O da yapsa birinci yeriniz için yapabilir. Varsayalım o tahkimatı DLH yoluyla yaptılar, o zaman kazanılan alanın tasarrufu milli emlak vasıtası ile olur. Milli emlak orayı ister belediyeye tahsis eder ister ihaleye verir şahısların değerlendirmesine açar. Demek ki aslolan ne? Belediyenin o tahkimatta tasarrufu sahibi olabilmesi. Parası yeterli mi yok.. İlçeler bunu yapabilir mi? Bence yapamaz... Ben yapabilir miyim? Yapamam. Bir tane olsa ikitane olsa yaparım da bütün ilçelerimin Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Akçabat, Yomra Arsin, Araklı, Sürmene Of.. "

GÜMRÜKÇÜOĞLU, YASA DIŞIYLA İTHAM ETTİ

Bu sırada dikkat çeken bir iddia ortaya atan Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Beşikdüzü ve Akçaabat Belediyelerinin yasa dışı hafriyat döktüğünü ileri sürdü. Başkanın bu iddiasına Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçı'dan itiraz geldi. Bu sırada Başkan Gümrükçüoğlu ile Bıçakçıoğlu arasında şu şekilde söz düellosu yaşandı: "Şuan ki durum ne? Yasa dışı olarak Akçaabat bu hafriyatı döküyor mu? Döküyor... Tahkimat yapmış mı? Yok. Beşikdüzü döküyor mu? Döküyor. Bıçakçıoğlu: Dökmüyor başkanım... Nerden döküyor.. Gümrükçüoğlu: Bana gelen bilgilerin hepsi o yönde. Bıçakçıoğlu: Hayır başkanım. Sadece bir kamu yatırımı var, kamu binası yapılıyor. Ben 22 aydır 10 gündür Belediye Başkanıyım. Sayın Başkanım, kıymetli başkanım... Gümrükçüoğlu: Evet Bıçakçıoğlu: Ben 22 aydır 10 günde 2 tane inşaat ruhsatı imzalamışım. Öyle bir belediye başkanıyım. 2 tane inşaat ruhsatı imzaladı Beşikdüzü, başka inşaata izin vermiyor. Gümrükçüoğlu: Peki Bıçakçıoğlu: Biraz önce Kanuni Bulvarının planını görüşürken, bir gelecek ön gördünüz. Biz de Beşikdüzü'nün sahili ile ilgili vizyon proje ortaya koyuyoruz ortaya. Gücümüz yeterse yettiği kadar yaparız. Gümrükçüoğlu: Şimdi... Bıçakçıoğlu: Ben ihaleye çıkma aşamasındayım.  Sayın Başkanım bugün... Gümrükçüoğlu: Şimdi Bıçakçıoğlu: Bakın Başkanım beni dinleyin... Gümrükçüoğlu: Ben biteriyim de o zaman izin verirseniz... Ondan sonra sizin düşüncelerinize ön görülerinize baş üstene ederiz. Durun bakalım bir.. Benim söylediğim hangi cümleye dediniz ki.. "Beşikdüzü döküyor mu tahkimat yapmadan? Bana verilen bilgi döküyor oldu.. siz dediniz ki, "Hayır tahkimat yapmadan denizin suyunu bulanık hale getirecek şekilde hafriyat ve toprağa sahile dökmüyoruz" dediniz. Sizin dediğiniz bizim için esastır"


 GÜMRÜKÇÜOĞLU: TAHKİMAT İHALESİNİ BÜYÜKŞEHİR YAPMAYACAK

Başkan Gümrükçüoğlu tahkimat ihaleleri kendilerinin yapmayacağını ifa ederek, "Buradaki en önemli husus yarın karşılaşacağımız güçlüklerdir. Ben bunu İçişleri Bakanlığıyla da konuştum. Çevre Şehircilik il müdürlüğü vasıtasıyla tahkimatsız hafriyat dökümüne ceza yazarız diyor. Bunlar karşılaşılması sorunlardır. Bizim bu işe bakışımız budur. Ben tahkimatlarını ihale edip yapmaya kalkışsam bunlara yetmem mümkün değil. Bu hesapları dikkate alarak bakir alanlar olmamak şartıyla buna engel teşkil etmeyiz. İlçe tahkimatı birisine yaptırdı doldurursa tebrik ederiz, destek oluruz. Tahkimatsız dökmeye başlarsa ben müdahale etmeyeceğim ama müdahale edecek olanlar var" diye konuştu.

BEŞİKDÜZÜ BELEDİYE BAŞKANI BELEDİYEMİZİN BANKADA 15 MİLYONU VAR BİZ PARA İSTEMİYORUZ ONAYLAYIN YETER 

Bıçakçıoğlu ise "Biz Beşikdüzü Belediyesi olarak büyükşehir belediyemize her türlü taahhüdü veririz. Tahkimat yapmadan hafriyat dökmeyeceğiz. Bakir alanlarda bu dolguyu yapmayacağız. Karadeniz sahil yolu ilçeyle denizin arasındadır. Sahile çıkış noktamız yoktur. Karadeniz Sahil Yolu’nun alt tarafında her türlü kontrolsüz metruk alanlardır. Her türlü melanet bizim kontrolümüz dışında olduğu için olmaktadır. Buraları sahil dolgusu yaparak sahiplenmek istiyoruz. Dediğimiz buydu. Şehre yakışan sahil. DLH’de, Çevre Bakanlığı’na çıkıp bu projenin onaylanması da bir serüven. Ben tahkimata hazır bir belediyeyim. Benim şu an banka hesaplarımda tahkimatı yapacak param mevcut. Bunu size söyleyeyim. Beşikdüzü Belediyesi’nin banka hesaplarında 15 milyon TL para hazırdır. Bunu buradan söylüyorum. İhtiyacımız olan bu dolgu alanını yapmak istiyoruz. Teleferik Projesi’nin ihalesini yaptık. 40 milyon TL’ya İtalyan firmasına verdik. Bu ay sonunda inşaatı başlayacak. Eş zamanlı birlikte yürümesi gereken projelerdir. Zaten zaman çabuk geçiyor. Bırakın siz bizim önümüzü açın. Trabzon dizaynına aykırı bir iş yapılmayacağını biz taahhüt ederiz" dedi.

15 MİLYON HAZIR DEDİ..

O ZAMAN MESELE YOK Başkan Gümrükçüoğlu, "Tahkimatın maliyetleriyle ilçelerimiz sıkışır, ben de sıkışırım sözünü Beşikdüzü için geri alıyorum. Beşikdüzü 15 Milyon TL ile tahkimata hazırım dedi. O zaman mesele yok" ifadelerini kullandı.