Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Valiliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından merkeze bağlı Ballıüzüm köyünde kurulan tam otomasyonlu kayın mantarı üretim tesislerini inceledi.

Vali Doğanay, eşi Esma Doğanay ile birlikte il merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Ballıüzüm köyüne gitti.

Doğanay, ilk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 11. Etap Kırsal Kalkınma Projesi hibe programları kapsamında, köy muhtarı ve aynı zamanda Artvin İli Mantar Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Beyaz ile ev hanımı Meryem Ülker tarafından kurulan kayın mantarı seralarını gezdi.

Tesislerde öncelemelerde bulunan Doğanay, kayın mantarı üretimi hakkında bilgi aldı.

Seradaki kütüklerden elleriyle ürün hasadı yapan Vali Doğanay, her iki üreticiyi tebrik ederek, başarılar diledi.

Kayın mantarı projesinin orman köylüsü için altın niteliğinde gelir getirecek bir proje olduğunu belirten Doğanay, köylülerin az maliyetle önemli bir gelir elde edilebileceğinin altını çizdi.

Kayın mantarı üretimini önemsediklerini aktaran Doğanay, "Özellikle kırsalda yaşayan köylülerimize önemli bir ek gelir kapısı olacaktır. Valilik olarak bu projeyi çok önemsiyoruz ve destekliyoruz. Bu proje ile köylümüzün yüzünü güldüreceğimize inancım tamdır." ifadelerini kullandı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Artvin İli Mantar Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Beyaz ise, öncelikli amaçlarının mantar üreticilerini bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Türkiye'de kayın mantarı üreten illeri gezerek bilgi sahibi olduklarını aktaran Beyaz, 108 metrekare alanda 600 kütük kapasiteli tam otomasyon sistemli kurduğu serayı yaklaşık 180 bin liraya mal ettiğini ve yüzde 50'sinin ise hibe olduğunu kaydetti.

Yılın ilk hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Beyaz, 600 kütükten yaklaşık 200 kilogram ürün topladıklarını belirterek, şu an pazar sorunu yaşamadıklarını söyledi.

Kaynak: aa