47 Kişinin Öldüğü Köprübaşı Beşköy Felaketinin Acısı Unutulmadı

Haber: Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 

Trabzon - Köprübaşı - Beşköy'de 7 Ağustos 1998 yılında meydana gelen sel ve heyelanlarda hayatını kaybeden 47 kişi için anma töreni düzenlendi. Beşköy Mahallesindeki Törende 20 Yıl Önceki Sel Felakaetinde ölenler için Beşköy Meydanındaki Şehitler anıtında Kur'an Tilaveti okundu dualar edildi. Törene Köprübaşı Belediye Başkanı Ahmet Tekke,Köprübaşı Kaymakamı Aydın Yanık ,Köprübaşı Ak Parti İlçe Başkanı Orhan Erdoğan,MHP Köprübaşı İlçe Başkanı İrfan Demirci,Daire Amirleri ,Mahalle Muhtarları ile vatandaşlar katıldı. 

 İki gün sonra ancak ulaşılabilen ve 100'den fazla binaya sahip Beşköy beldesinde sadece 4 bina ayakta kalmayı başarmıştı Adnan Kahveci Recep Yazıcıoğlu'nun memleketi olan Beşköy'de, camide toplanan köylülerden 50'si sel sularına kapılarak kaybolmuştu. 

Trabzon'da geçen cuma akşamı başlayan ve gece boyu devam eden şiddetli yağışların neden olduğu can ve mal kaybı, bölgeye ancak dün öğleden sonra ulaşılınca ortaya çıktı. 7 kişinin yaşamını yitirdiği selde 50 kişi de kayboldu. Bölgede inceleme yapan Devlet Bakanları Eyüp Aşık ve Hikmet Sami Türk, facianın boyutlarının korkunç olduğunu söylediler.

Köprübaşı İlçesine bağlı Beşköy Beldesi'ne felaketten 2 gün sonra, dün ulaşılabildi. Merhum bakanlardan Adnan Kahveci ile Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun memleketi olan Beşköy'de 100'den fazla binadan sadece 4'ü ayakta kalabildi. Camide toplanan 50 kişi, cami selden yıkılınca kayboldu. Karayolu bağlantısı kesildiği için henüz yardım da ulaştırılamadı.

Beşköy beldesi, bir vadi içinde yer alıyor. Felaket de heyelanla geldi. Vadinin bir tarafını kapatan heyelanın oluşturduğu baraj, kısa süre sonra suyun basıncına dayanamayarak patladı ve Beşköy beldesini haritadan sildi.

59 YIL ÖNCE DE AYNI FACİA YAŞANMIŞTI 

Halkın büyük bölümünün yüksek kesimlere kaçtığını söyleyen O zamanın Beşköy Belde Belediye Başkanı Dursun Karaman, faciayı şöyle anlattı:

‘‘1929 yılında da böyle bir facia yaşadık. Bunu bildiğim için, yağış başlayınca hoparlörden anons yaptırdım ve halkın belde merkezini boşaltmasını istedim. O gün merkezde yaklaşık 250 kişi vardı. Anons ile bir bölümü camiye sığındı, bazıları da yüksek mahallelere gitti. Sel felaketiyle yıkılan camiden kurtulan olmadı. 50'den fazla vatandaşımız kayıp oldu. Diğer mahallere sığınanlardan da haber alamıyorduk.’’

2 GÜN ULAŞAMADIK 

Beldede açlık ve salgın hastalık tehlikesi başladığını anlatan Başkan Dursun Karaman, devletten ilgi görememekten yakındı. Karaman, ‘‘ Dünyayla bağlantımız yoktu. Elektrik, telefon kesik. Su yok. Yiyecek yok. Mahallelerde çok sayıda ev heyelan tehdidi altında. İnsanlar felaketin şokunu atlatamadı. Hasta ve yaralılar için elimizde ilaç yok. Aradan 2 gün geçti, daha yardım ulaşamamıştı. Aç susuz ceset arıyoruz. O günlerde Ekranlarda boy gösterip yüksekten atanlar utansın’’ dedi.

Beldeye ancak Sürmene Küçükdere Aşağıovalı -Yukarıovalı -Avlot Mercanlar yayla yollarından 3 saat yürüyerek gelinebiliyordu. Beşköy Beldesine 2 gün üzeri bir Askeri 

helikopterle yiyecek ve ilaç getirdi. 

7 CESET BULUNDU

Sürmene, Beşköy ve çevredeki yerleşim merkezlerinde azgın sulara kapılarak boğulan 7 kişinin cesedi bulundu. Ölenlerden sadece Yusuf Aydın, Ayşe Süer ve 13 yaşındaki Anıl Taş'ın kimliği saptanabildi.

Sürmene Devlet Hastanesi Başhekimi Ayhan Çağılcı, olanaklarının yetersiz olduğunu, salgın tehlikesi başgösterdiğini, durumu Sağlık Bakanlığı'na ilettiklerini söyledi. Bu arada hastane morgunda soğutma sistemi olmaması nedeniyle, cesetler kokmaya başlamıştı.

Sürmene Devlet Hastanesi'ne gelerek, iki oğlunun kayıp olduğunu söyleyen 38 yaşındaki Ali Dağkuş o zamanlar isyan etmişti.

Sürmene Cumhuriyet Başsavcısı Dursun Ali Yağcı da, yardım çalışmalarının yetersizliğinden dert yanmış. Yardımların Geç gönderilmesine tepki gösteren Yağcı, ‘‘Ekmek yok, yemek yok. İnsanlar feryat etmişti. Canlı olanlar yardım diye bağırıyorlar. Ama yetkililer 2 gün sonra gidiyorlar. Olacak şey mi bu?’’ demişti.

Beşköy Beldesinde Sadece 4 bina ayakta kalabilmişti 

Trabzon'un Köprübaşı ilçesine bağlı 2 bin 500 nüfuslu Beşköy beldesi, şiddetli yağışların arkasından gelen heyelan ve selle haritadan silinmişti. Dağardı, Konuklu, Yılmazlar, Büyük Doğanlı ve Küçük Doğanlı köylerinin birleşmesiyle oluşturulan ve Beşköy adı verilen beldede, sadece 4 bina ayakta kalabildi. Azgın seller ve heyelan, aralarında cami ve okulun da bulunduğu tüm binaları yutmuştu. Selden, belediye binası da nasibini almış ve tamamen çökmüştü . İki oğlundan haber alamayan Ali Dağkuş, olayı duyar duymaz Samsun'dan gelip Beşköy'e yürüyerek çıktığını anlattı, şöyle dedi:

‘‘Olay gecesi saat 01.00 sıralarında beldeye hareket ettim. Sabahın erken saatlerinde de vardım. Canlı kimse yoktu. Oğullarımın olabileceği yerler çamur deryasıydı. Tırnaklarımla kazıp aramaya çalıştım. Bu arada Konuk Mahallesi Muhtarı Mustafa Öztürk yanıma geldi. Beraber aradık, ama ellerimizle bir şey yapamayacağımızı anlayınca oturup ağladık. Biz kendi imkanlarımızla ulaştık ama devlet gelemedi. 

TAYYİP ERDOĞAN OLAY YERİNDE 

Bugünki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ogün İstanbul Belediye Başkanı İdi ve Felaketi duyar duymaz olay yerine gelerek Beşköy Belediye Başkanı Dursun Karaman'a destek olmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a o gün Trabzon Belediye Başkanı olan Asim Aykan Eşlik etmişti.