Hafta içi Birleşik Krallık'ta sonuçlanan yerel seçimlerin hemen sonrasında sandıklar açılmaya başladı. İlk belirlenen sonuçlara göre, Londra'daki üç belediye, hükümet partisi Muhafazakâr Parti'den muhalefet partisi İşçi Partisi'ne geçti. 
Peki söz konusu seçimler nasıl yapıldı? 
Birleşik Krallık'ı oluşturan İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da seçmenler, yeni belediye meclis üyelerini belirledi. Kuzey İrlanda'da ise parlamento seçimleri yapıldı. Yerel seçimlerde yaklaşık 5 bin aday yarıştı. İngiltere'de 147, İskoçya'da 33, Galler'de de 24 belediye için sandık başına gidildi. Oy sayımları devam ediyor. 
Buckingham Sarayı, meclis ve devlet kurumlarının bulunduğu Londra Westminster'da belediye meclisinde çoğunluğu, İşçi Partisi kazandı. Belediye, kurulduğu 1963 yılından beri Muhafazakâr Parti'nin yönetimindeydi. Barnet Belediyesi meclisi de ilk kez İşçi Partisi'ne geçerken 1979'dan beri Muhafazakâr Parti'nin elinde olan Wandsworth da İşçi Parti'ne geçti. Bu Johnson'ın "seçimlerde ciddi kan kaybı yaşadığı" şeklinde yorumlandı. 
Yerel seçimler, Birleşik Krallık'ta bir anlamda hükümetin karnesi olarak değerlendiriliyor. Hükümetteki Muhafazakâr Parti'nin hayat şartlarındaki pahalılık ve Başbakan Boris Johnson'ın Covid-19 önlemlerine gereken özeni göstermemesi nedeniyle yayımlanan Partgate raporunun sonucunda seçmen kaybı yaşadığı belirtiliyor. BBC Siyaset Editörü konuyu şu şekilde değerlendiriyor:
"Boris Johnson'a muhafazakârların güçlü olduğu başta Londra'daki bazı bölgeler olmak üzere, ekonomik koşullar ve hükümetin icraatleri nedeniyle bir tepki verildiği ortada. Muhafazakâr Parti oy tabanını bir arada tutmakta zorlanıyor; ancak gelen sinyaller Muhafazakâr Parti'nin bir bozguna uğradığının göstermekten uzakta, üstelik 10 yıldır iktidarda olmalarına ve Başbakan'ın Covid sınırlamalarına kendisinin uymadığının ortaya çıkmasına karşın. Şu ana kadarki sonuçlar, özel sohbetlerde Johnson'a karşı kızgınlıklarını belirten Muhafazakâr milletvekillerin, açık açık kazan kaldıracakları kadar kötü değil."
Diğer yandan muhalefetteki İşçi Partisi'nin de Londra dışındaki sonuçlarının gözle görülür şekilde yetersiz kaldığı belirtiliyor. İşçi Partisi'nin ulusal yürütme komitesinde yer alan Mish Rahman, parti için şu cümleleri kurmuştu:   
"Partygate'den Tory'nin geçim maliyeti krizine kadar, bu yerel seçimler İşçi Partisi için altın bir fırsattı.  Londra'daki kazanımlardan memnunuz. Ancak İngiltere'nin geri kalanından alınan bu ilk sonuçlar belirgin bir şekilde yetersiz."
İlk sonuçları değerlendiren Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, bazı bölgelerde kolay bir gece geçirmediklerini fakat diğer bölgelerde ilerlemeye devam ettiklerini ve uzun süredir kendilerine oy vermeyen yerlerde oldukça dikkat çekici sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Johnson şu şekilde konuyu değerlendirdi:
Bu seçimden çıkarılacak en büyük ders, ilk önce yapmamız gereken seçmenin sorunlarına odaklanmak, ülkeyi ileriye götürmek. Covid-19 sonrasında yaşanan sarsıntı, enerji arzı sorunları, enflasyon ve yüksek ücretli işler gibi sorunlara odaklanmaya devam edeceğiz. Seçmenlerin talebi bu.