MUHARREM USTA :ACELE KARAR VERMEYECEĞİZ

Haber ve Fotoğraflar  : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

Genelde bu tarz yerlerde yapılan en büyük hata, hangi nedenle olursa olsun bir an önce karar verilmesi gereken konular diye bir baskının ortaya çıkması. Hadi bugün de geçti yarın da geçti hala karar alınmadı mı? Bak yine karar yok gibi baskılar.. Ya da şunu yapmamız lazım. Eyvah bunun da adını koyamadık. Gibi baskılar sonucunda sarman hatalar peş peşe geliyor. Aslında hepimizin net bildiği bir tablo var. Bizim bundan sonrası için doğru zamanda doğru işleri yapmak gibi bir sorumluluğumuz var. Geçtiğimiz süreçte ki 1 aydan bahsediyoruz, biz mümkünn olduğu kadar bu çerçevede hareket etmeye çalıştık. Bundan sonra da aynı şekilde yapacağız. Bizim için acil çok acil hemen karar verilmesi gereken çok konu var. Ama bunların hiç birini acilen şu kararı verdik şeklinde yapmak istemiyoruz.

GELMEDEN ÖNCE KULÜP İÇİNDE Kİ BÜTÜN SORUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

 Genel anlamda her şeyi bilme şansınız yok. Sportif anlamda başarısı veya bundan sonra nereye gider diye genel bakıştan bahsediyorum. O genel bakışta her hangi bir sapma görmedim. Ama detayda ki farklılıklar aslında seçimden önce de beklediğimiz şeylerdi… Onları seçimden önce zaten bilme şansımız yok. O genelin içinde ki detayda ki sıkıntılar var. Bana olağanüstü sürpriz diye gelen bir konu olmadığını samimiyetle söylemek isterim.

 BAŞKAN OLMADAN ÖNCE UEFA’DA TRABZONSPOR İLGİLİ ÇALIŞMA YAPTINIZ MI?

UEFA’da Trabzonspor ile ilgili bir çalışma yaptım. Yurt dışında görüşme sağladık. Burada ki yönetimle de ara ara konuşuyorduk. Gizli saklı bir şey yoktu.. UEFA nezdinde Trabzonspor’un durumunu o gün de biliyordum.. Tehlike devam ediyor. Trabzonspor’un UEFA kriterleri açısından durumu olabilecek en ağır durum.. Türkiye’de ki ligler arasında belki de en ağır durum bizim..

BU SORUNLARA KARŞI YİNE ADAY OLUR MUYDUNUZ?

Buraya birileri aday olacak. Büyük marka… Bu yükün altında kalkabilmek çok önemli. O zorlukları biliyorsunuz. Biz de biliyoruz. O gün de söyledim bugün de söylüyorum. Bu zorlukları bilmek ile nasıl kurtulmak farklı şeyler.. Trabzonspor’un önünde yük hala devam ediyor. Bu tehditleri sıralama yapıldığında UEFA’yı en ağır tehditlerde ilk sıraya yerleştirebiliriz… Trabzonspor’un karşı karşıya olduğu durumlarda UEFA tehdidini ilk sıraya koyabiliriz.  ŞİKE SÜRECİ DEVAM EDİYOR MU? Şike sürecinde devam ediyor. Orada başvuru yapıldı. İşlemler devam ediyor..

 BU TEHDİTTEN NASIL KURTULUNULACAK?

Burada ki tehditten kurtulabilmek gerçekten çok zor. Düşünün ki Trabzonspor’un zararını düşünün… Biz geldikten sonra da daha önce ki tablolalara baktığımızda ortaya çıkan zararlara göz attım.. Sadece Zararlardan kurtulmak için önümüzde ki mayıs ayına kadar Trabzonspor’un olağanüstü kar etmesi lazım. Bizim hala devasa bütçe açımız var. Olağanüstü zarar var. Ve bunu kapatmamız lazım. Bu mümkün olabilecek bir şey mi? Buna hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Ağır darbe almadan tünelin ucunu görmek lazım. Ama işimiz çok zor. olabileceğimiz en ağır durum... Türkiye'de ki kulüpler neredeyse en ağır durum bizimki..

. TRANSFER SÜRECİNDE NASIL POLİTİKA İZLEYECEKSİNİZ?

Transferle ilgili popülist davranmayacağız. Hadi şunu alalım bunu alalım demeyeceğiz.

TEKNİK DİREKTÖR SORUNU? Seçim gecikebilir.. Doğru adım atmak istiyoruz. Belki hiç duyulmamış bir isim alabiliriz. Tek başına teknik direktör sorunu olsaydı. Alırdık, adını koyardık ve sorunlar biterdi..

 MARKO MARİN’İN GİDECEĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ?

Marko Marin özelinde değil de bu kadro çok kalabalık bir kadro. Burada her açıdan bakıldığında daha sağlıklı yapıya oluşmalı.. Bunların içinde kimin gideceğiz, kimin fiyatında karşılıklı ne tarz iyileştirme yapılacağı kulüp özelinde kalsın.  OYUNCULARLA MAÇ BAŞI ÜCRETLER? Bizim burada ne yapmamız konusunda oyuncularla maç başı ücretlerini masaya yatırıyoruz. Burada kazan ya da kaybetmek, bizle birlikte oyuncuları da ilgilendiriyor. Aslında futbolcular kulüpleriyle her kademesinde onlar var. Bende kendilerine siz bizim yerimize otursanız, ne yaparsanızı veriyoruz.. Muhtemelen biz de de “Evet sayın başkan doğrusu budur” diyecek arkadaşlar var..

 KULÜPLERİN TARİHİ ÖNEMLİ NOKTALARI

Kulüplerin tarihinde önemli dönem noktaları var. Yeni statlar kulüp tarihde ki en büyük virajlardan biridir. Bu viraj kulübü yukarı çekme adına iyi kullanılmalı. 40 bin kişilik stada geçiyorsunuz. Bugüne kadar gelir daha bir gelir elde etme şansı yakalıyorsunuz. Locadan, stadın isim hakkında çeşitli yerlerden… Bu gelirleri en üst düzeye çekmek için kamuoyunun şuna inanması lazım. Evet statla birlikte Trabzonspor bam başka bir yolculuğa çıkıyor. Kamuoyunu ikna etmek lazım. Hem gerçekleşirmiz var. Hem de tam böyle doğum aşamasına geldik. Bu ikisini dengeli getirme zorunluluğumuz var.  CAS’DA DURUM NE? Biz kendi hakkımızı savunuyoruz. Atmamız gereken adımlardan zerre kadar taviz vermemiz mümkün değil. Bunu aynı şekilde yapmak zorundayız. En ufak bir hassasiyetimizden zerre kadar ödün vermeden bu işin peşine gitmek zorundayız.  FUTBOLCU BÜTÇELERİ ÇOK YÜKSEK Bizim futbolcu bütçemiz şuan da çok yüksek. Bunu şuraya çekmemiz lazım. Bunu çekerken bölgelere göre oyuncularınız var. Bazı bölgeler çok kalabalık. Bütün bunlarla resim oluşturmaya çalışıyoruz. Bu resimde Trabzonspor menfaatleri ile örtüşmeyen hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz.

 HES PROJESİ EN ERKEN 10 YIL SONRA GELİR GETİRİR

HES’in durumu şu.. Bizim şuan da lisansımız yok. Ön lisans aşamasındayız. Bunun lisansa dönmesi lazım. Şuan da yönetim kurulundan görevlendirdiğimiz arkadaşımız Ankara’da çalışma yapıyor. Lisansı aldıktan sonra yaklaşık 25 milyon dolar civarında bir yatırımdan bahsediliyor. Yaklaşık 2 yıllık bir yatırım süreci var. 2 yıldan sonra yıllık geliri bugünün rakamlarıyla ortalama 15 milyon TL olacakbir yatırım. Yapılacak olan borcun geriye ödenmesi 8 yıl… 2 yıl da yapım süresi düşünüldüğünde 10 yı… 10 yıl sonra gelir getirecek. Uzun vadeli olsa da bu yatırıma girmeye karar verdik.

 1461 TRABZON’DA DURUM NE OLACAK?

1461’in ayın 8’inde kongresi var. Orada ki amacımız Trabzonspor, 1461, Alt yapı, hatta bunlarla sınırlı değil. Bölgede ki takımları, Trabzonspor’un girdiği sistemin içinde almak gibi bir derdimiz var. Bu bölgeyi biz futbolcu yetiştirme havzası olarak görüyoruz. Bu havzada 1461 Trabzon çok büyük önemes sahip. A takım buranın yönetimi, 1461’in yönetimi yüzde yüz uyumlu olmak zorunda. Trabzonspor ile 1461 tamamen baba evlat içinde olan sistemin mutlak uyumu içinde olan alt yapıya kadar mutlak uyumlu olmalı. 8’inde kongresi olacak. 8’inden sonra da böyle bir yolculuğu olacak.  1461’i hiçbir hesabın içinde görmeyiz. Bir tek hesap vardır 1461 ile ilgili o hesapta Trabzonspor ile mutlak uyum içinde olan ve benim kendi vizyonum ile mutlak manada örtüşen başkan ve yönetim olacaktır orada nokta.. Bu kadar açık ve net…  KONGRENİN ARALIK AYINDA YAPILMASI TRABZONSPOR’A ZARAR VERİYOR Bizim tüzük kongresi yapmamız şart. Tüzük kongresini mutlak yapmak zorundayız. Kongrenin Aralık ayında yapılması Trabzonspor’a zarar veriyor. Bir sonra ki seçimde bunu kesinlikle düzeltmemiz lazım. Olağanüstü zarar veriyor.