Muharrem Usta Açıkladı ;Aday Olacakmı ?
Trabzonspor'da 2 yıllık görevinin ardından olağanüstü kongreye gitme kararı alan Muharrem Usta canlı yayına çıktı. 7-8 Nisan tarihlerinde düzenlenecek kongre öncesi  Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, TRT Spor'da  yayınlanan Basın Tribünü'nde tüm sorulara cevap verdi. 

İŞTE MUHARREM USTA'NIN AÇIKLAMALARI 

Usta'nın açıklamalarının satır başları 100 MİLYON BULMASAYDIK....

Geldiğimiz zaman çok zor bir dönemdi. Neredeyse kümeye giderken kurtulma anları vardır büyük kulüplerin. Bizim de 2000 yılında böyle bir dönem oldu. Benim ilk geldiğim sene 2000 senenin aynısı oldu. Biz Sivasspor ve Mersin İdman Yurdunu yenerek ligde kalma işini çözdük. O dönem taraftarlarımız gözyaşı dökerek şunu diyordu. “Hiçbir şey istemiyoruz Trabzonspor ligde kalsa” herşeyi unuttuğumuz gibi bunu unuttuk. Trabzonspor zor durumdaydı. 50 milyon toparlardık, bir 50 milyon daha topladık. 100 milyonu bulmasaydık Trabzonspor ağır bir dönem yaşıyor olacaktı. Her başkan her yönetim ateşten bir gömlek giyor. 

YERLİ HOCA DÜŞÜNDÜK.

Dün akşam herkes Real Madrid ve Juventus maçını seyretti. Futbolda başarıyı gördükçe “keşke bizim takım bunları yapabilse” diyor. Trabzonspor’a başkan oluyorsunuz o dönem benim yarıştığım arkadaş şunu diyordu “3-5 yıl yapılanacağız kimse birşey beklemesin” bende 50. Yıl şampiyonluk dedim. Hala daha arkasındayım.  Benim gibi birisinin böyle bir yolculuğu yapması mümkün değildi. Trabzonspor camiasının iştahını bildiğim için böyle bir yolculuğu denemek istedim. İlk devre iyi bir sonuç çıkaramadık ama ikinci devre iyiydik. 50. Yılımızda bu kadroyu zenginleştirerek şampiyonluğa oynayalım düşüncesindeydik. Bizim taraftarımız 10 sene 5 sene yapılanalım der mi demiyor. Ligin ilk 8 haftasında o kadar kötü performans sergiledik ki neredeyse senenin başında umudumuzu kestik. Ersun ile ilgili bana “hoca ile devam etme” baskısı ne kadar geldi. Ömrüm boyunca gelmedi. Israrlar arkasında durdun. Teknik direktör değişikliğinin ligin başlamasınını ardından iyi bir sonuç çıkmayacağını düşündüm. 8 haftada bu olunca teknik direktörün değişmesi gerekti. Yerli olması gerektiğini düşündük. Yabancı geliyim tanıyayacaktı sorun olacaktı. 

USTA; TERİM İLE GÖRÜŞTÜK 

Fatih Terim ile görüştüm. Çeşitli nedenlerle olmadı. Haliyle Rıza Hoca ile anlaştık. İyi bir serüven yakaladık. Ortalama 2.2 puan topladık. O dönem içerisindeki en yüksek ortalamaydı. Sene başında kaybettiğiniz puanlarla 69-71’i bulursunuz. Bu kadar iş çıkaran takımla ilgili Rıza Hocam bu takımı ben kurmadım eksikleri var. Elbette Rıza hoca kurmadı, biz kurduk. Kulübe bir takım kurduk. Gelen hoca yönetsin diye kurduk. Devre arasından sonra 2. Bölüme girdiğimizde transfer işleri çok konuşuldu. Eksiklerimiz vardı. 2.2 puan toplayan oyuncularda inanılmaz bir kırılmaya sebep oldu.  Devre arasından sonra 2. Bölüme girdiğimizde transfer işleri çok konuşuldu. Eksiklerimiz vardı. 2.2 puan toplayan oyuncularda inanılmaz bir kırılmaya sebep oldu. İlk devre Ersun Yanal ile yaşadığımızı Rıza Hoca ile yaşadık. 2. Devreye umutla girecekken bizim bütün ahengimiz bozuldu. Şanssızlıklar da oldu. Konyaspor’a 90+3’de enterasan bir gol yedik. Gençlerbirliği maçında penaltıdan atamadık, Göztepe maçında Beto, Fenerbahçe’den yediğimiz gol, Karabük beraberliği… Bu puan kayıplarından sonra takımın motivasyonu iyice dağıldı. Ersun’un serüveni, Rıza Hocanın iyi niyetinden. Şüphem yok. Böyle bir tablo ortaya çıktı. İyi bir başarı çıkması adına kurduğumuz hayaller bu noktaya geldi. İyi bir takım kurduğunuzda 1 senede şampiyon olamazsınız. Seneye takviyelerle olabilirsiniz. Benim düşündüğüm başka görüşün yürümesinin doğru olacağını düşündüm. Yeni bir dönem olsun, yeni bir dünya olsun diye buna karar verdim

.  HAYALLER BU NOKTAYA GELDİ

Devre arasından sonra 2. Bölüme girdiğimizde transfer işleri çok konuşuldu. Eksiklerimiz vardı. 2.2 puan toplayan oyuncularda inanılmaz bir kırılmaya sebep oldu. İlk devre Ersun Yanal ile yaşadığımızı Rıza Hoca ile yaşadık. 2. Devreye umutla girecekken bizim bütün ahengimiz bozuldu. Şanssızlıklar da oldu. Konyaspor’a 90+3’de enterasan bir gol yedik. Gençlerbirliği maçında penaltıdan atamadık, Göztepe maçında Beto, Fenerbahçe’den yediğimiz gol, Karabük beraberliği… Bu puan kayıplarından sonra takımın motivasyonu iyice dağıldı. Ersun’un serüveni, Rıza Hocanın iyi niyetinden. Şüphem yok. Böyle bir tablo ortaya çıktı. İyi bir başarı çıkması adına kurduğumuz hayaller bu noktaya geldi. İyi bir takım kurduğunuzda 1 senede şampiyon olamazsınız. Seneye takviyelerle olabilirsiniz. Benim düşündüğüm başka görüşün yürümesinin doğru olacağını düşündüm. Yeni bir dönem olsun, yeni bir dünya olsun diye buna karar verdim.  Aldığımız borcun üzerinde bir borç bırakmamayı etik buluyorum. Net borcumuz 840 milyon TL demek. Biz 157 milyon Euro ile aldık. 13 milyon Euro fark var. Yeni gelecek yönetime onlarda uugun görürse Trabzonspor borcunu 15 milyon euro daha azaltacak. Benden destek isterlerse hem o konuyu çekmek borcu azaltmak kaydıyla daha da aşağıda bırakacağım borcu. En kötü 157 ile bırakacağım. Ahmet Bey’e de söyledim. Yazılı olarak verdim kulübe.  170 milyon Euro 157 milyon Euro 15 milyon Euro vaatte bulundum ve bu evrakı kulübe verdim. Taraftarın mutluluğu için yaptım.  Ahmet Ağaoğlu bilsin ki Muharrem Usta’dan kulübe zerre kadar zarar. gelmez. Bizim için burası gerçekten önemli. 

Trencin kulübü var Bero’nun kulübü, ödemelerini yaptık. Son 250.000 Euro kaldı ki, yönetim kurulu olarak sağladığımız katkı inanılmazıdır. UEFA’nın verdiği bir tarih vardı. Trencin ile anlaşmaya vardık. 15 gün daha uzatalım diye. Siz kulüple anlaştıysanız UEFA’ya bildirmeniz lazım. Tekrar FIFA’ya o evraklarla başvuru yaptık. Bizden kaynaklandı. Bugünde bir avukatımız FIFA’ya başvurdu. Şu anda bu belgelerle kalkar. Bazen kulüpte böyle teknik konularla sorun çıkabiliyor.

  USTA;SEN NASIL BİR İNSANSIN ERSUN

Sike sürecini en medeni şekilde en üst düzeyde taşıyan bir başkan oldum. Ersun Yanal’a Aziz Yıldırım’ın sözlerini hatırlıyorum. Senin arkanda bu kadar sağlam duran bir başkan. Sana cebinden bile para ödeyen bir başkan varken, sen Sen nasıl bir insansın ki, 6-1'den sonra Trabzonspor'u UÇK'ya veriyorsun! Aziz Yıldırım az bile demiş. Benim affetmeyeceğim herhalde tek insan budur.

ÇOCUKLARI SÖVDÜRMEK OLMAZ

O kadar ağır küfürlerle karşılaşıyorsunuz ki diyorum mahkemeye verelim. Benim avukat 200-300 kişiyi vermiş. Hepsi küçük çocuklar. O kadar üzüldüm ki, bu çocuklar anneleri babaları ile özür mektubu yazıyolar. Ne olur affedin diyorlar. Hepsi 13-15 yaşlarında çocuklar. Bu çocuklara yazıktır, niye  bu hale getiriyoruz. Haysiyeti olmayan bir iş için soyunuyorlar. Bu gencecik çocuklar spor üzerinden eğitilirken, sorumluluk duygusunda bir takım söylemler yaparak o çocukları geleceğe katkı sağlamak varken ona sövdür buna sövdür olmaz.

TWİTTER BİR SİLAHDIR

Trump Twitter’la Amerika’yı yönetiyor. Twitter iletişim aracıdır. Silah vardır savunmak için kullanırsın. Haksız hukusuksuz sıraya dizersin. Gencecik çocuklar için üzülüyorum. O çocuklar biraraya geldiğinizde görüyorsunuz evladınız gibi. 

TRABZON'A ULUSLARASI OPERASYON

Trabzonspor Fenerbahçe arasında şike olayı nedeni ile büyük bir fay hattı var. Trabzonspor üzerine mal edilmeye çalışılan bir Fenerbahçe otobüsünün Allah göstermesin başına farklı bir olay gelseydi Trabzonspor’un üzerine yıkılacaktı. Türkiye’nin Dünya’ya karşı bitmesi tükenmesi. Trabzonspor sonuna kadar bu olayın arkasında olur. Bu inanılmaz derin bir meseleydi. Bende Aziz beyin söylediğinin arkasındaydım. O büyük bir fay hattında 10 şiddetinde deprem yapma etkisindeydi. Yakın tarihte yaşanan olaylara bakalım. Tahmin etmediğimiz yapılardan ortaya çıkan terör örgütleri. Bu coğrafyada global hesaplar üzerinden yürüyen organsizsyonlar. 15 Temmuz darbesini. Daha dün gördük. İnanıyorum bunlar uluslarası büyük organizasyonların büyük bir operasyonuydu. Allah korumuş. Türkiye yaşadığı sürece kara bir leke olacak ve kırılmaya neden olacaktı. Doğru neyse renk ayrımı yapmadan herkesin sağduyulu olmalı. 

SADRİ BEY ŞİMDİ GELSE

Sadri abi çok emeği geçmiş bir başkanımız. Hiçbir başkan rahat bir dönem geçirmemiştir. Burada herşey futbola bağlı olduğu için diğer takımlara benzemez. Ama biz yönetime geldiğimizde Sadri Beyin İbrahim bey tarafından mahkemesi vardı. Ben onu geri çektim. Bir kulüpte başkanlık yapmış birisinin mahkemede devam etmesinin kulübe zarar vereceğine başkanın aylarca yıllarca sürecek bir yargılanmanın etik duracağına inanmadım. Bizi Malatya gecesinde filika ile terketmişlerdi onlarla beraber masaya yatırmıştık ve dosyayı çekme kararı aldık. Sadri abi ile bu dönemin farkı var. Onun olduğu dönemde Trabzonspor’un borcu azdı. Sadri abi başkan olsa benim dönemim cennetmiş der, fark var. O dönem her yerden gelen para kasaya giriyordu. Borcunuz azsa başarınız var.  Borsa, naklen yayın, maç kazanınca, seyirci geliyordu. Gerçekten söylüyorum  yemin ediyorum Sadri abi gelsin başkan olsun “2 sene nasıl dayandın” der.  Kulübe bir lira para gelmiyor. Bütün geliriniz anaparanın faizine gidiyor. Ağaoğlu geldi oturdu, para yok bütün masrafı yönetim bulacak bir yerden, 150-200 bulacaksınız. Böyle bir kulübün dosyası çok olur. 

KULÜBÜME ZARAR VERMEM

Neden Ibra ettiniz diye baskı yaptılar, neden Sadri beyin dosyasını çektiniz. Kulüpte mali işlere bakan arakadaşlar var. 15 yıldır varlar. Ne ibrahim beyin dönemi ne de Sadri beyin dönemi için getirin inceleyeyim demedim. Prensip olarak bakmam. Önümüzde o kadar çok mesele varki. Sabah kalkıyorum para akşam para gene para para para. 500 milyon para bulduk 2 yılda. Önce kulübe destek olduk baktık olmuyor sponsor olduk sonra ihtiyaç olduk önemli değil. Almamız gereken var, önemli değil. Kendi içimizde çözeriz, ben kulübüme zarar vermem.  Ben bir kurumun bu konunalarla değil sorunları çözmek ile ilgili bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Herkese teşekkür edip bağrımıza basmamız lazım. 

NEVZAT'A DEDİM  EY NEVZAT GEL TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYALIM 

Malatya’da yenildik, bi sabır yahu. Yarım saate basına metin gitti. Metni okudum, önceden kolay hazırlanmaz Trabzonspor 13. Durumda hedef yönetimin yıkılması, oradaki tablo yönetim yıkılsındı. Trabzonspor zora girerse Usta ve arkadaşları tarihte en büyük kara lekeyi almış olurdu. Nevzat ile ilgili kırıcı hiçbir şey kullanmadım. Sınırı asla aşmadım. Ne dediğimi biliyorum dedim ki “ey nevzat burada beraberdik, bırakıp gitmek senin şirketinde benim şirketimde de yok. Transfer döneminde sen vardın. Ben niye devreye girdim ilk devre bitti. Trabzonspor çok kötü 12. 13. sıradayız. Elleri sıvadım, Perreira mas Olcay Rodallega aldım. İyi ki yaptık. 2. Devre en çok puan toplayan 3 -4 takımdan bir olduk. Nevzat beye dedim ki, ikimizinde hali vakti yerinde çözelim bunu o yapmazsa biz hallederiz dedik. Ben yapıyorum, Nevzat Bey’den taşın altına elini koymasını bekliyorum, yapmayabilir günün sonunda başkan taşıyabilir. Zaten üstlendim. 

USTA ;CAMİA AĞAOĞLU'NA DESTEK VERMESİ LAZIM 

Kongre kararını aldığımızda, Trabzonspor’un kongre tarihi Aralık, kesinlikle yanlış olduğunu söyledim. Devre arası yeni bir başkan geldiğinde o sene de gitti. Doğrusu bence Mayıs ayıdır. Zaten bu sene tek amaç kaldı Avrupa’ya gitmek. Kongre kararımızı alalım gelen yönetim kararını versin. Başka formata mı geçecek biz de taahhüt veriyoruz biz yardımcı olacağız. Büyük bir fırsat var önlerinde, epey bir zaman aday çıkmadı. Eğer aday çıkmamış olsaydı, tüzüğe göre divana kalıyor. Aday çıkmamış olsa yeni bir liste ile kongre iptal yapıp yada devam edcektik. Liste ile. Bize düş Her kulüpte aday çıkar ama sizinde mutlu olmanız lazım. Ahmet beyi gördüğümde arkadaşlarıma söyledim bundan sonra düşen budunu. GS maçını kazansaydık da devam etmeyecektim. Bütün camianın Ahmet beye destek vermesi lazım. Biz 2-3 adayla girdik büyük şansın var dedim siz hiç olmazsa rahat liste yapabilirsiniz.Trabzon’da iş çıkarmak öyle kolay değil. Trabzonspor’un iyi pozisyonda olması için seçilecek olan yönetimin yanında olmaktır. 

USTA; HERKES HAKKINI HELAL ETSİN

Yarından itibaren Trabzon’dayım. Orada iyi bir kongre geçirmemiz lazım. Sağduyu ile kongre yaptık. Türkiye tarihinde bu kadar heyecanlı ve katılımın katıldığı tek kongre oldu. Bize düşen yeni bir kongre var. Dört dörtülük hazılrmak ve şık bir kongre yapmak. Tüm Türkiye herkese iyi bir görüntü çizmek bizim sorumluluğumuzdur. Taraftar cefakar gerçekten futbolun temelinde duygusal yüklenme ve boşalma var. Her yönetimin ve her başkanın iyi bir şey beklediğini çocukların okula giderken başı dik gitmesi gerektiğini bilmeli. Bu takım varsa taraftarı sayesinde var. Taraftarının iç dünyası ile büyüklük ölçülür, taraftarı olmayan Trabzonspor hiçbirşeyi ifade etmez. Çok çalıştık keşke daha iyi bir yönetim olsaydık. Hakkını helal etsin taraftarımız, hizmete girdik. Hizmet için girdik biz de böyle bir süreç yaşadık günün sonunda tatlı anılarım ile ayırlacağım. Ne zaman ne olsa yanlarında olacağımı ifade ediyorum. 

FIFA EYLEMİ YAPAN ARKADAŞLARI ALINLARINDAN ÖPÜYORUM

Trabzon’da 2 aydan beri arkadaşlarla direkt görüşüyorum. Taraftar sonuna kadar şike işinin arkasında. Gerçekten yanlış propagandalar oldu, Usta yönetiminin nasıl tutum ve davranışları olduğunu orada eylem yapan arkadaşlara sorarsalar cevap alır. Hukuk dışına kaymayacak şekilde arkalarındayım. Sonuna kadar destekliyorum. Onların her birini alınlarından öpüyorum. Yarın bir gün ayrıldığımda yanlarında olurum. 2010-11 şampiyonluğumuzun mücadelesini veriyorum, gözlerinden öpüyorum. 

CUMHURBAŞKANI VE BAKANLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Trabzon’da önemli güzellikler var, bunların başında stat var. Kültüre hareket geldi. Seyirci ortalamasında en yüksek kulüplerden birisiyiz. Aşırı ve taşkınlık olmadı, onlara kucak dolusu sevgi gönderiyorum. O stat kolay çıkmadı, Cumhurbaşkanımız net bir tavır ortaya koydu. Türkiye’deki tabloya baktığımızda gerçekten bir irade var, Trabzonspor camiası adına teşekkür ediyorum. Güzide iki bakanımız var Berat Albayrak ve Süleyman Soylu maddi manevi inanılmaz destekte bulundular. Sayın Berat Albayrak ve Soylu’ya gönül dolusu selam iletiyorum. Bundan sonrada yalnız bırakmayacaklardır. Trabzonspor herşeyin üzerinde. Yarınlar ne gösterir bilinmez Trabzonspor ile gönül bağım ne 2 yıllık ne de başka birşey. Böyle bir serüveni düşünür müyüm bilmiyorum ama kararlıyım bulaşmayacağım. Trabzonspor camiasından orayı çok hak eden var. Trabzonspor için söylüyorum yarın geldiğinizde nasıl bir ekonomi ile karşılaşacağınınzı bildiğinizde takdir etmek gerekir.