Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı tarafından Ortahisar Mahallesi Kanuni Evi önünde düzenlenen programa Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, İl Müftüsü Osman Aydın, vakıf yöneticileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Trabzon Belediye Mehter takımı eşliğinde, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşma yapan Vali Ustaoğlu, Bugün burada büyük padişah, cihan padişahı, devlet adamı ve bu topraklarda doğmuş, büyümüş Kanuni Sultan Süleyman’ın doğumunun 524. yıl dönümü hep birlikte yâd ediyoruz.
 
Tarihimizi olduğu şekliyle gerçek kaynaklara dayanarak gençlerimize, insanlarımıza anlatmakla bu görevi en iyi şekilde ifa edeceğimizin farkındayız. Büyük devletler, büyük milletler tarihine, geçmişine, ecdadına ve kültürüne sahip çıkmakla olur. Osmanlı İmparatorluğunun ihtişamlı padişahının doğduğu topraklarda onu yeni kuşaklara tanıtmak adına bu tarz organizasyonların önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz.  İlim ve irfanı ilk bu topraklarda alan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman sadece devlet adamlığıyla değil, kanun yapıcı, iyi bir şair, adaleti ve hukuk kurallarını en iyi şekilde uygulayan çok büyük bir devlet adamlığı özelliğiyle tanınmaktadır. Daha da önemlisi üç kıtaya hükmetmiş, padişah olduğunda Osmanlı topraklarını âdete üç katına çıkartmış büyük bir padişahtır” dedi.

Trabzon’un bir şehzadeler kenti olduğunu söyleyen Vali Ustaoğlu, “Ecdadın bir şehri şehzadeler kenti yaparken tesadüf yapmamıştır. O kentin stratejik konumu, imparatorluk açısından önemi, kültürü, birikimi, eğitimi, geçmişi ve altyapısı dikkate alınmıştır. Bundan dolayıdır ki şehzadelerin yetişmesinde bu şehirlerin önemli bir yeri olmuştur. Bizler tarihimizle bağımızı canlı tutmazsak, kültürel değerlerimize sahip çıkmazsak, tarihimize ve kültürümüze değer vermezsek devlet ve millet olamalıyız. Dünyanın her yerinde anılan cihan padişahını bizlerde daha iyi bir şekilde anma adına elimizden gelen gayret ve çabayı sonuna kadar göstereceğiz. Vakıf yöneticimiz başta olmak üzere yönetim kurulu üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.


Konuşmaların ardın Vali Ustaoğlu, Trabzon Halk Eğitim Merkezinin Kanuni etkinlikleri kapmasında hazırlamış olduğu sergiyi gezdi.