BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ve İLÇE BELEDİYELERİNİN 2020 YILI BÜTÇELERİ ONAYLANDI 

 Buna göre Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılı gider bütçesi 823 milyon TL olarak karara bağlandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Bütçemizin büyük kısmını yatırıma ayırdık. Bu bir yatırım bütçesidir” dedi. 

Bütçe ile ilgili olarak Meclis üyelerine yaptığı açıklamada, iddialı bir bütçe hazırladıklarını kaydeden Zorluoğlu, “Bunun iki nedeni var. Göreve geldiğimizden beri, genel bütçe vergi gelirlerinden dağıtılan paylardaki adaletsizliği gidermek için büyük bir çaba sarf ettik. Takibe devam ediyoruz. En son Ankara’daki toplantıda, bütçe kanunundan sonra yerel yönetimlerle ilgili mevzuatın TBMM’ye gönderileceği şeklinde bir talimat ortaya çıktı. Dolayısıyla bütçemizdeki artışın bir sebebi, 2020 yılında genel bütçe vergi gelirlerinden Trabzon’a gelen payın artacağına olan inancımız ve bu konuda Ankara’daki kararlılıktır. Yıllardır çok konuşulan ama bir türlü çözülemeyen bu mesele, inşallah 2020 yılı başında çözülür. Birinci sebep budur. İkinci sebep, öz gelirlerimizi arttıracağımıza inanıyoruz. Büyükşehir Belediyesinin kirada olan tüm mülklerinin hepsi ile ilgili SPK belgeli bir firmaya rayiç bedel tespiti yaptırdık. Bununla da yetinmeyip belediyemizde bir komisyon kurarak, Ticaret Odası, Emlakçılar Odası ve benzeri yerlerden de fiyatlar alıp ortalamasını belirledik. Artışlar bazı yerlerde yüzde 300’ü buldu, bazı yerlerde yüzde 10’da kaldı. Bu şekilde 2020 yılında öz gelirlerimizi çok arttırabileceğimize inanıyoruz. Yine hali hazırda piyasada olan alacaklarımız var. Sağlıklı bir takiple bu alacaklarımızı takip edeceğimizi düşündük ve bütçemize bunları yazdık” diye konuştu. 

Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılı bütçesinin önemli bir kısmını yatırıma ayırdıklarını dile getiren Zorluoğlu, konuyla ilgili sözlerini şu şekilde tamamladı: “Borçlanma konusunda da, bu kötü bir şey değildir. Borçlanma kapasitesinin üzerine çıkarsanız bu kötü bir şeydir. Bu durum belediyeler içinde, şirketler içinde, devletler içinde böyledir. Mühim olan ödeyebileceğiniz miktarda borçlanıp borçlanmadığınızdır. Elhamdülillah devraldığımız belediye, borçlanma bakımından oldukça iyi durumda olan bir belediyedir. Ben devraldığımda Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ’nin toplam 500 milyon civarında bir borcu vardı. Bu, başka büyükşehirlerle karşılaştırıldığında çok az miktardır. Dolayısıyla bu araya koyduğumuz borçlanma, kapasitemiz içinde rahatlıkla ödeyebileceğimiz bir borçlanmadır. Biz yatırımcı bir belediye olma iddiasındayız. Trabzon halkı bir taraftan çok sayıda belediye hizmetini görmek istiyor. Birçok hizmeti halkımız bizden bekliyor. İddialı bir bütçe hazırladık ve büyük bölümünü yatırıma ayırdık. Dolayısıyla bu bir yatırım bütçedir.”

Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin oy birliği ile onaylanan 2020 yılı gider bütçeleri şu şekilde oluştu:

Büyükşehir Belediyesi:         823 milyon TL
Akçaabat Belediyesi:         135 milyon TL
Araklı Belediyesi:         36 milyon TL
Arsin Belediyesi:         27 milyon 290 bin TL
Beşikdüzü Belediyesi         26 milyon 200 bin TL
Çarşıbaşı Belediyesi:         16 milyon 650 bin TL
Çaykara Belediyesi:         18 milyon 642 bin TL
Dernekpazarı Belediyesi:    4 milyon 350 bin TL
Düzköy Belediyesi:         19 milyon 500 bin TL
Hayrat Belediyesi:         8 milyon 656 bin TL
Köprübaşı Belediyesi:         6 milyon TL
Maçka Belediyesi:         30 milyon TL
Of Belediyesi:             33 milyon 985 bin TL
Ortahisar Belediyesi:         265 milyon 700 bin TL
Sürmene Belediyesi:         28 milyon TL
Şalpazarı Belediyesi:         22 milyon 344 bin TL
Tonya Belediyesi:         12 milyon 547 bin TL
Vakfıkebir Belediyesi:         28 milyon 280 bin 700 TL
Yomra Belediyesi:         35 milyon TL