Başkan Ahmet Ağaoğlu yaptığı açıklamada, “Açılışını yeni yaptığınız modern çalışma ofisiniz hayırlı olsun. İnşallah çok daha verimli üretken çalışmalara vesile olur. Sizlere yakışan bir ofis olmuş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ZİRVEDE RÜZGAR HER ZAMAN SERT ESER

Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Başkanımız Ahmet Ağaoğlu, Trabzonspor'da teknik anlamda yeni bir süreç başladığını belirtti. Başkanımız Ahmet Ağaoğlu açıklamaları şöyle sürdürdü:

"Hocamız Abdullah Avcı ile birlikte önümüzdeki 3 yıllık süreç için sözleşme imzaladık. Hocamızın kariyeri herkesin malumu. Ligimizin ve Türk futbolunun üst seviyesinde birikimli, deneyimli, tecrübeli, farklı ufukları, zirveyi hedefleyen ve her zaman yarış içinde olmuş bir kişidir. Kendisi camiamızı yakından tanıyan ve bu coğrafyanın insanı. Sizin de bildiğiniz gibi Karadenizli, Rizeli. Gelmiş olduğumuz durum ve konum itibarıyla Trabzonspor için Trabzonsporumuz için en doğru isim olduğuna inanıyorum. Bu doğrultuda kendisiyle sözleşme imzalanmandan önce belirli bir süre görüşmelerimiz devam etti. Başkan Yardımcımız Sayın Ertuğrul Doğan'ın büyük çabaları oldu, çok büyük gayret sarf etti.”

KAFAMIZDAKİ HOCA MODELİNE ÇOK UYUYOR

“Abdullah Avcı ile kafalarımız çok uyuşuyor. Aradaki fiyat farkını şu şekilde değerlendiriyorum, Trabzonspor'un isminin paraya tahlili. Yani Trabzonspor'un ismi söz konusu olduğu zaman paranın veya maddi kriterlerinin ikinci planda kaldığı bir görüşme ve neticesinde de imzalanan bir sözleşme. Aklımızdaki hoca yapısına çok uyuyor. Göreve gelir gelmez ilk iş olarak U19 takımından 5 oyuncuyu A takıma dahil etti. U19 takımına, A takımla aynı saatte aynı antrenman programını uygulaması için talimat verdi. Bu, bizim uzun zamandır uygulamak istediğimiz bir sistemdi. O yüzden bir başkan olarak çok mutlu oldum ama esasında bir taraftar olarak bu durumdan çok mutlu olduğumu söyleyebilirim.

TÜRK FUTBOL TARİHİNİN EN PROBLEMLİ DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ

“Trabzonspor’un hedefi her zaman zirvedir. Bu yarışın içerisinde olmak ve nihayetinde de o yarışı zirvenin en tepesinde bitirmek hedefimizdir. Hocanın verdiği mesajlar da çok açık ve netti. Olağanüstü şartlardan geçiyoruz. Bulunduğumuz bu pandemi süreci modern dünyanın bugüne kadar yüz yüze geldiği veya yaşadığı bir süreç değil. Tüm sektörleri etkilediği gibi spor sektörünü dolayısıyla da Türkiye'de sporun endüstrisinin lokomotifi konumunda olan futbol endüstrisini de çok ciddi etkiledi. Tabii maç heyecanı içerisinde, lig heyecanı içerisinde bazı şeyler dikkatlerden kaçabiliyor ama tüm takımlar adına söylüyorum sadece sportif anlamda değil ekonomik anlamda da bana göre Türk futbol tarihinin en problemli en sıkıntılı dönemini yaşıyoruz.”

GELİRLERDE ÇOK CİDDİ DARALMA SÖZ KONUSU

“Her şey normal olduğu süreçlerde ekonomik anlamda söylüyorum işler ters gittiği zaman buna çeşitli çözümler üretebiliyordunuz ama bugün gelmiş olduğumuz noktada futbol endüstrisinin sizlerin de bildiği gibi dört beş temel kaynağı var. Bunlardan ilki naklen yayın geliri, hatta en önemlisi, özellikle de Anadolu kulüpleri için. Seyirci hasılatı bu daha ziyade büyük kulüpleri ilgilendiren bir konu. Ürün satışı reklam ve sponsorluk gelirleri. Seyirci hasılatından bir yıla yakın bir süredir neredeyse tamamından mahrum durumdayız. Ürün satışları diğer kulüp başkanlarıyla da konuşuyorum neredeyse yüzde elliye varan bir düşüş göstermiş durumda. Sponsorluk ve reklam geliri eğer ekonomide para varsa işler yolunda gidiyorsa sponsorluğa ve reklama para harcanır. Burada çok ciddi bir daralma söz konusu. Naklen yayın gelirine gelecek olursak hani federasyon net olarak rakamı ifade etmedi ama bundan 2-3 yıl öncesine baktığımızda ister döviz bazında ister lira bazında yaklaşık olarak yüzde 35-40 civarında bir düşüş söz konusu. Aynı zamanda ligin 18 takımdan 21 takıma çıkmış olması ve elde edilecek gelirin de dağıtılmasını hesaba katarsak bugün futbol endüstrisinin çok ciddi bir finansal çıkmaza doğru gittiği açık ve net olarak gözüküyor.”

GELİRLERİMİZDE YÜZDE 50 ORANINDA AZALMA VAR

“Tüm kulüpler ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bu henüz çok doğru ve net olarak anlatılamadı. Ya da bakış açılarımızın değişik yönlere odaklanması nedeniyle de pek fazla da konuşulan ve tartışılan bir konu olmadı. Ama ifade ettiğim gibi neresinden bakarsak bakalım bugün itibarıyla sadece Trabzonspor genelinde konuşacak olursak yüzde 50'ye varan bir gelir kaybı ile karşı karşıyayız. Bu çok ciddi bir rakam! Her ne kadar da giderlerimizi, kadro maliyetimizi bundan iki sene öncesine kıyasla yüzde 50 oranında düşürmüşsek de bugün bu gelir kayıplarıyla iki sene önceki ekonomik tabloya dönmüş durumdayız. Bu işin pandeminin futbol ekonomisine yansıyan tarafı. Sportif tarafına dönecek olursak TFF’nin Sağlık Kurulu'nun ve Sağlık Bakanlığı'nın hatta Dünya Sağlık Örgütünün UEFA'nın ve FIFA'nın pandemi ile alakalı olarak kurallarını hepimiz biliyoruz. Bugün itibarıyla kulübünüzde bir futbolcuda Covid -19 pozitif çıktığı takdirde minimum 14 gün bir izolasyon süresi öngörülüyor.”

DEVRE ARASINDA TAKVİYELER OLACAKTIR

“Pandemi nedeniyle başarıyı etkileyen birçok faktör var. Böyle sıkıntılı bir süreç içerisinde hocamızdan beklentileriniz ne diye sordunuz. Her şeyin ötesinde bir Trabzonspor taraftarı olarak ben hocadan ne beklerim, şampiyonluk, başarı ve kupa beklerim. Tabi bu soruyu bir de hocamıza sormanız lazım. Sıkıntılı süreci nasıl yönetecek, nasıl önlemler alacak? Bir beklenen şeyler var, bir de şu anda hiç hesaba katmadığımız göz önünde bulundurmadığımız sıkıntılar da söz konusu. Yaşadığımız süreç normal bir süreç değil. O nedenle bir kere camia olarak bizim de yönetim olarak her şeyin ötesinde hocamızın işine saygı gösterip kendisine karşı sabırlı davranmanız lazım. Çünkü gerçekten çok çok sıkıntılı bir süreçteyiz. Sadece takımın konumu itibariyle söylemiyorum bunu. Beklentilerin her zaman için bu kadar yüksek olduğu bir camia da çok sıkıntılı süreçte görev aldık. Başkan olarak, yönetim olarak her şeyimizle hocamızın yanındayız. Hocamız kısa sürede kendini camiaya kabul ettirdi, sevdirdi. Her şeyin ötesinde biraz sabırlı olmamız, desteği verdiğimizi hissettirmemiz gerekiyor. Bulunduğumuz konum sıkıntılı bir konum, anlıyorum, beni de inanılmaz rahatsız ediyor. Belki de herkesin yaşadığı sıkıntının fazlasını kat be kat ben yaşıyorum. Ama bir şey daha göz ardı etmeyelim lütfen 40 maç oynanacak, daha 8'ini geride bıraktık. Aralık ayına kadar en iyi şekilde gitmemiz lazım. Orada hocamızın istekleri doğrultusunda, izleme komitesi, teknik heyet ve yönetim kurulunun birlikte alacağı kararlar doğrultusunda takviyeler olacaktır.”

HÜKMEN MAĞLUBİYET KARARININ UYGULANMASI DOĞRUDUR

“Ben virüsten dolayı ertelenen bir maçı Şubat ayından sonra oynamak istemem. Çünkü zaten yoğun bir fikstür var önümüzde. Bu bana ve diğer benim konumumdaki takımlara haksızlık olur. Eğer böyle bir uygulama yapılacaksa kurallarının çok iyi koyulması lazım. Testler konusunda hala bir standart söz konusu değil. Her kulüp farklı farklı yerlerde yaptırıyor testlerini. Bunun standardını koymamız lazım. Süper Lig’de mücadele eden kulüplere, ‘Şu kurumda testlerini yaptırmak zorundadır, onun dışındakiler kabul edilmemeli’ denilmeli. Bu test maliyetleri de kulüplerin sırtında çok büyük bir yük. Geliri fazla olan kulüpler bunu bir şekilde karşılıyor ama ikinci lig kulüplerinin test için harcamış oldukları para bir yıl içerisinde elde ettikleri gelirden daha fazla. Buna da bir çözüm bulunması lazım."

LİGİN TAMAMLANMASIYLA İLGİLİ KARAR ŞİMDİDEN VERİLMELİ

“Uzun vadede ligin tamamlanamaması gibi bir durum karşısında ligin kaderiyle ilgili karar şu an verilmelidir. Bir şekilde bu lig oynanamaz hale gelirse ne olacağını oldu bittiye getirmeden şimdiden söylesinler, adını koysunlar. Eğer bu lig oynanmayacaksa ne şekilde nasıl tescil edilecekse bugünden söylenmesi lazım. Bir iki adım atalım sonra bakarız denmemeli. Kuralları çok iyi tespit ettikten sonra kulüpler de bu konuyla alakalı görüşlerini ifade edecektir. Trabzonspor olarak bizim düşüncelerimiz bunlar. Böyle bir olasılığı zaten hocamız ile daha kontrat safhasında konuşmuştuk. Onun da gündeminde olan bir konuydu. Hocamız da bunla alakalı kendisinin bir plan ve program oluşturduğunu, çalışmaların içerisinde yer aldığını ve olağanüstü şartlardan geçtiklerini her türlü tedbiri almak zorunda olduklarını ifade etmişti.”

YUSUF YAZICI VE SÖRLOTH BİZ İSTEMEZSEK BAŞKA TAKIMA GİDEMEZ

“Sezon başında Leipzig’e satılan Sörloth ve Fransa’nın Lille takımında forma giyen Yusuf Yazıcı için öncelikle satın alma hakkı bizde. Sörloth konusu gündem oluşturmaktan başka bir şey değildi. Kullanılan ifadelerin çoğu bir yalandan ibaret. Sörloth’un menajerini dahi yanlış yazdılar veya söylediler. Sörloth orada mutlu değil gibi haberler çıktı, Türkiye’ye dönmeye sıcak bakıyor tarzında. Böyle bir şey doğru değil. O sırasını bekliyor, nasıl Yusuf beklediyse. Gideceksiniz Şampiyonlar Ligi’nde yarı final oynamış takımın ilk 11’ine kafadan gireceksiniz, böyle bir dünya yok. Kafasında hedeflediği ve başarılı olacağına inandığı kulübü seçti. Daha büyük kulüplerden de teklif gelmesine rağmen orayı seçti. Türkiye’den herhangi bir kulüp 10 lira teklif etmişse ve anlaşma sağlamışsa aynı parayı verdiği taktirde oyuncuyu kiralama ve satın alma hakkı bize aittir. Eğer biz kabul etmezsek başka takıma gidebilir. Yusuf’un kontrat şartlarında da bu madde var. Gerçek dışı haberlerle algı oluşturulmaya çalışılınca buna müdahale ettik”

Konuşmaların ardından TSYD Trabzon Şube Başkanı Selçuk Kılıç, Başkanımız Ahmet Ağaoğlu’na katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.