YEREL YATIRIM PLANLAMA ÇALIŞTAYI TRABZON'DA YAPILDI 

Yerel Yatırım Planlama Projesi Çalıştayı Trabzon’da yapıldı

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Yerel Yatırım Planlama Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi çalıştayı Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve İçişleri Bakanlığı Stratejik Yönetim Daire Başkanı Dr. Muhammet Kırılmaz’ın katılımıyla yapıldı.

Çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’de kamu yatırımları açısından bir zihniyet dönüşümü yaşandığını kaydeden Vali Öz, “Kamu olarak özel sektör yatırımlarına bakarsak özel sektör bir yatırım yaparken önce bir proje hazırlar, fizibilitesini yapar, yatırımı gerçekleştirir ve sonrasında yatırımın sonuçlarını değerlendirir. Aslında bizim açımızdan kamu yönüyle de baktığımız zaman planlamamız, programlamamız, projelendirmemiz ve projeyi uygulamamız var. Son yılarda pek çok kamu kurumumuzda uzun vadeli stratejik planlar yapan, programlarını yapan, projelerin hazırlayan ve bu süreçte fizibilite diyebileceğimiz gerekçe raporları ile altyapısını dolduran bir zihniyeti yavaş yavaş oturtuyoruz ancak bunun daha kurumsal, daha teknik, daha içi dolu bir hale getirilmesi çok önemli. Kamu olarak yaptığımız yatırımların sonucunda izleme ve değerlendirme mekanizmasını daha iyi yapmalıyız. Gerek kalkınma ajansları anlayışı gerekse valilikler bünyesinde oluşturulan yatırım izleme ve koordinasyon merkezlerimiz bu anlamda gerek planlama ve projelendirme sürecinde, gerekse proje sonrasındaki izleme değerlendirme sürecinde bu anlayışı gerçekleştirmek için çalışmalar yürütüyor” dedi.

ÇALIŞTAY YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Çalıştayın kendilerine yol gösterici olacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da çok faydalı geçeceklerine inandıkları bu organizasyonu Trabzon’da düzenlediklerinden dolayı İçişleri Bakanlığı’na teşekkür ederek, “Bu çalıştayda elde edilecek raporların belediyelerimize sunulduğunda belediye olarak diğer kamu kurumu ve kuruluşlarımızla birlikte bu programları çok esaslı olarak uygulamaya gayret edeceğiz. Bizim için bu çalıştay yol gösterici olacak” dedi

VATANDAŞLARIN DEVLETTEN BEKLENTİLERİ HIZLA DEĞİŞMEKTEDİR

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan İçişleri Bakanlığı Stratejik Yönetim Daire Başkanı Dr. Muhammet Kırılmaz ise, “Özellikle bilgi ve teknolojileri gelişimi değişimleri hızlandırmaktadır. İletişim teknolojilerinin insanların yaşadığı en ücra yerlerde dahi yaygın olarak kullanıldığını görmekteyiz. Daha çok özel sektörde yaşanan bu gelişim ve değişimler kamu yönetimlerini de etkilemeye başlamıştır. Bu nedenle vatandaşların devletten beklentileri hızla değişmektedir. Vatandaşların talep ve ihtiyaçlarını yerinde ve zamanında hızlı ve kaliteli olarak karşılanması devletlerin birinci önceliği haline gelmiştir. Kamu hizmetlerinin vatandaşların ihtiyaç ve taleplerine uygun olarak en az maliyetle ve en yüksek kalitede sunulabilmesi elbette kamu kaynaklarının verimli kullanılabilmesi ile mümkündür.” ifadelerini kullandı.

Proje sunumlarının da yapıldığı çalıştayda yapılan üç ayrı oturumda katılımcılara ‘İller Bazında Öncelikli Sektörler’, ‘Yerel Yatırım Planlaması Sürecinde Mevcut Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, ‘Yerel Yatırım Planlama için Eğitim Desteği’ gibi başlıkları içeren sunumlar yapıldı.

ARAKLI TURUP VE YEREL YÖNETİM YATIRIMLARINDA TEŞVİK GÜNDEME GELDİ.
Araklı belediyesi büyükşehir meclis üyesi Mehmet Öztürk ve Belediye proje koordinasyon ekibininde hazır bulunduğu toplantıya Araklı Belediyesinin gerek doğu karadeniz kalkınma Ajansının hibe projeleri ve turupa Teleferik ve konsept turizm projesi gündeme geldi. Burada bulunanların dikkati Bölgemizde Turizm alanı ilan edilen ancak henüz daha yatırım yapma aşamasına gelinmemiş Turup bölgesinde yatırım amaçlı çalışmaların bir an önce planlanarak başlatılması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.