Türkiye’nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm merkezlerinden olan Uzungöl’ün Arapaözü köyünde yaklaşık 2 bin 100 metre yükseklikte ormanlık alanda kendini gösteren vaşak, doğa fotoğrafçısı Selman Öztürk tarafından fotoğraflandı.

Aracıyla bölgede gezerken vaşağı önce yolda gördüğünü ve daha sonra ormanlık alana kaçan vaşağı takip ettiğini belirten Öztürk “Aracı görünce ormanlık alana kaçmaya başladı. Arkasından seslenip bağırınca dönüp baktı. Ben de o sırada fotoğrafını çekme fırsatı buldum” dedi.

Yörede ilk kez vaşak fotoğrafı çektiğini belirten Öztürk, kendisi için de farklı bir tecrübe olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya ise bölgenin vaşağın yaşam alanı içerisinde yer aldığını söyledi.

Başkaya “Türkiye’de görülen kedi türlerinin en büyüğü olan vaşak, doğa gözlemcilerin en çok karşılaşmak istediği vahşi hayvanlar arasında yer alıyor. Avı yasak olan vahşi bir kedi türü. Trabzon ve yöresinde vatandaşların çok sık rastladığı bir durum değil. Ancak biz yaptığımız araştırmalar kapsamında sık sık vaşakla karşılaşmıştık” dedi.