Düğünlerin vazgeçilmez takılarından olan dünyaca ünlü Trabzon hasır bileziğinde 'TTH' işareti olmayan ürünlerin alınması ve satılması artık suç sayılacak. 

Trabzon'da, 150 yılı aşkın bir süredir yeni evlenen gelinlerin ve kadınların kollarını süsleyen Trabzon hasır bileziği artık denetim altında. 

Trabzon Kuyumcular ve Saatçılar Odası Başkanı Ali Yazıcı, ikinci el hasırın vitrinlerde satılmasına veya alınmasını engellemek için mücadele başlattıklarını söyledi. Yazıcı, Trabzon hasırının dünyaya malolmuş bir hasır olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Son dönemde Trabzon hasırında coğrafi işaret uygulaması yaptık ve bunun patentini aldık. Trabzon hasır bileziğini Trabzon Kuyumcular ve Saatçılar Odası olarak garanti altına alabilmek için coğrafi işaret uygulaması yaptık. Hasırın kilit kısmı olan bölümde TTH (Trabzon Telkariye ve Hasırı) işareti olmayan hasır bilezikleri vatandaşlarımız almasın. Yaz sezonuna giriyoruz. Düğünler başlayacak ve Türkiye genelinde hasırlarımız satılmakta. TTH işareti olan hasırları alsınlar." 

Trabzon Telkariye ve Hasırı (TTH) coğrafi işaretli hasırların üretilmesiyle birlikte kötü hasır döneminin ortadan kalktığını belirten Yazıcı, şöyle konuştu: 

"Ürün kaliteli ve daha iyi olacak. Trabzon Kuyumcular ve Saatçılar Odası olarak Türkiye genelinde bir uygulama yapacağız. İkinci el hasırların vitrinlerde alınması ve satılmasını engellemek için mücadele veriyoruz. Vatandaşlarımız TTH işareti olmayan hasır bileziklere itibar etmesin. Bu konuda bilinçli olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız bir kuyumcu mağazasına geldiğinde Trabzon hasır bileziği istediklerinde TTH rumuzlu olmasına dikkat etsinler. Eğer istedikleri üründe TTH işareti yok ise o ürünü almasınlar. Türkiye'nin birçok yerinde TTH rumuzlu işaret olmadan satılan birçok hasır var. Bizim bünyemizde olan kuyumcuların yapmadığı, geçmişte yapılıp piyasaya sürülen devamlı ütülenip ve temizlenip vitrinlere konulan hasırlardır. Bunlar haliyle bizi ve esnaf arkadaşlarımızı sıkıntıya sokmaktadır. TTH işaretli ürünler 22 ayardır ve bizim güvencemiz dedir. Halkımızın bunu iyi bilmesini istiyoruz. Coğrafi işareti (TTH) olmayan hasır bilezikler 10 yıllık 20 yıllık eski hasırlardır. Bu hasırların alınması da, satılması da kanunen suçtur. Satanların da alanların da cezai işlem uygulanacağını bilmesini isteriz."