Genel Kurul’a, Trabzon’un eski bakanlarından Faruk Nafız Özak, Ak Parti Trabzon Milletvekilleri Salih Cora, Muhammet Balta ve Bahar Ayvazoğlu, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Ak Parti Artvin Koordinatörü Haydar Revi, Ak Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, CHP İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli, DEVA Partisi İl Başkanı Kubilay Çiçek, Ak Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi ve delegeler katıldı.
Tek liste ile gidilen seçimde Seçkin Kanca, başkanlığı Sırrı Eren’den devraldı.

Kanca'nın yönetim listesi ise şu şekilde oluştu: ASİL: Tayfun Denizer, Dursun Ali Sakarya, Övün Vedat Oyman, Mehmet Manzak, Erdinç Özer, Tufan Sağlam, Yusuf Çakır, Cengiz Oğuz Çavuş, Ahmet Selim Tuna, Ahmet Turan, Seyyare Sungur, Hakan Civelek. YEDEK: Aytaç Akyüz, Gökhan Benli, Sefa Demirel, Yunus Emre Akar, Murat Uğur Sağlam, Mehmet Can Sarı.

SALİH CORA KONUŞMASINDA 

Yaklaşık 1,5 senedir Kovid 19 ile mücadele içerisindeyiz.

Geride kalan bu süreçte Küresel büyüme yüzde 3,3 daraldı, dünya ticaretinin yüzde 8,5 küçüldü, tedarik zincirlerinde problemler yaşandı, ülkelerin arz şoklarıyla karşılaştı. Dünyanın son derece sıkıntılı ve beklemediği bir süreç oldu. 

Yaşadığımız bu küresel salgın, sosyolojik, ekonomik ve toplumsal pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Bakın biz bu dönemde, sorunsuz işleyen bir düzenin aniden durabileceğini, tüm şalterlerin bir anda kapanabileceğini gördük. Küresel ekonomi, belki de son 100 yılın en şiddetli daralmasını yaşadı. Dünya ticareti ve uluslararası sermaye hareketleri derin yaralar aldı.

Şunu da belirtmek isterim ki Küresel çapta işsizlik, bütçe açıkları, borçluluk oranları ve enflasyon artış eğilimine girdi.

Salgın döneminde küresel ölçekte 114 milyon insan işsiz kalmıştır.
Biz, bu süreçte işsizlikteki artış eğilimini önleyecek tedbirler ve firmaların ayakta kalmasını sağlayacak önlemler aldık. 
Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin, lokanta ve restoranlara yönelik destekler, sosyal yardımlaşmadan sağlanan destekler, esnafa yönelik uygulanan desteklerle haziran sonu itibari ile yaklaşık 176 milyar liralık harcama (bütçe, İşsizlik Sigortası Fonu ve sosyal yardımlaşma dahil) yaptık.

Ayrıca Kredi Garanti Fonu kredileri dahil kredi programlarını dikkate alınca firmalara şu ana kadar 320 milyar liraya yakın kredi verdik. 

Tarım Kredi Kooperatiflerine yönelik kredi ertelemeleri, esnaf kredi ertelemesi, vergi ve SGK prim ertelemeleri, bunların da toplam tutarını bütün olarak aldığımızda şu an için gerçekleşen rakam 210 milyar liraya yaklaştı. 2021 sonu itibariyle 219 milyar lira olacak.

Zor bir süreç ancak çok iyi gidiyoruz, vatandaşlarımıza destek oluyoruz. Önümüzdeki süreçteki gelişmelere bağlı olarak yine desteklerimiz olabilir, vatandaşların ihtiyaçları, talebi bizim için çok derece önemli. Hemen hemen tüm kesimlere dokunmaya çalıştık, destek olmaya çalıştık. Bundan sonraki süreçte de bu desteğimiz sürecek.

Bakıldığı zaman 2020 yılının tamamında yüzde 1,8 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, 2021'in ilk çeyreğinde ise Çin'in ardından G20 içinde en çok büyüyen ekonomi oldu. 

İhracat, geçen ay yüzde 65.5 artışla tarihin en iyi ikinci mayısına imza attı. Son 12 ayın ihracatının 193.3 milyar dolar oldu. Buradaki hedefimiz 200 milyar dolar. 

Trabzon’da ihracat rakamlarını değerlendirdiğimizde Ocak ve mayıs ayları itibari ile 2020 yılına oranla bir artışın olduğunu görüyoruz. 2020 yılının ilk 5 ayında 301 milyon dolar olan ihracat, 2021 yılında 57 milyon dolar artışla 358 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye'yi güçlü kılan, ekonomimizi güçlendiren sanayimiz ve iş adamlarımızdır. 

Sizlerin de desteği ile yıl sonu hedefimize ulaşacağımızdan hiç kuşkum yok. 

Şehirlerimizin kendi değerleri ile uygun yatırım planlamaları ve yatırımcılar ile buluşması çok önemli. 

Bunu sağlandığımız takdirde sürdürülebilir kalkınmanın pandemi sonrası Türkiye lehine çalışacağına inanıyoruz.