Trabzonlu Samet ile Hasret Beşli çiftinin 5 yaşındaki oğlu Yaman, 6 aylıkken fark edilen ölümcül hastalığından, adı gibi yaman mücadeleyle kurtuldu. Kemik iliği nakli için uygun verici bulunamaması üzerine tedavisine çare olması ümidiyle dünyaya gelen kardeşi aynı hastalıktan ölen, iki kez babasından ilik nakledilen Yaman, nihayet annesinden nakledilen ilikli sağlığına kavuştu.

Trabzon'da oturan Samet ile Hasret Beşli çiftinin 5 yıl önce Yaman adını verdikleri erkek çocukları dünyaya geldi. Yaman bebeğe doğumundan 6 ay sonra doktorları tarafından Hemofagositik Lenfohistiyositozis (HLH) adı verilen ve nadir görülen ağır bağışıklık sistemi hastalığı teşhisi konuldu. Trabzon'da tedavisine başlanan Yaman bebeğe iki yıl boyunca ilik nakli yapılması için verici bulunamaması üzerine Beşli çifti, uygun donör olması ümidiyle çocuk yapmaya karar verdi.

KARDEŞ UMUDU ÖLÜMLE BİTTİ

Yaman bebek 3 yaşına geldiğinde çiftin Ayşemina adını verdikleri kız çocukları doğdu. Trabzon'daki tedavi sürecinde sonuca ulaşamayan aile, öneri üzerine Antalya'da özel bir hastaneye müracaat etti. Hastanede yapılan tetkiklerde Ayşemina'nın da Yaman bebek gibi HLH hastası olduğu belirlendi. İki kardeşin tedavisinin sürdürüldüğü hastanede Ayşemina'ya uygun ilik yurtdışından bulundu ve 9 aylıkken nakil yapıldı. Başarılı geçen nakil operasyonunun ardından Ayşemina bebek, 1 yaşında sağlığının bozulmasıyla yaşamını yitirdi.

BABASINDAN İKİ NAKİL YAPILDI

Yaman bebeğin tedavisine umut olma düşüncesiyle dünyaya gelen Ayşemina'nın aynı hastalıktan vefat etmesinin de üzüntüsünü yaşayan Beşli çifti, yurtdışından gelen örneklerin Yaman'a uygun olmaması nedeniyle zorlu tedavi süreci yaşadı. Verici bulunamaması üzerine doktorları tarafından Yaman bebeğe vücuduna uyum sağlama olasılığı daha düşük olan baba Samet Beşli'den ilik nakli yaptı. Yaman bebeğe nakledilen iliği tam olarak vücut kabul etmeyince babadan tekrar nakil yapıldı. İkinci naklin de Yaman bebeğin vücuduna uyum sağlamaması üzerine bu kez doktorları 8 ay önce anne Hasret Beşli'den ilik hakli yaptı.

ANNESİNİN İLİĞİ CAN VERDİ

Nakile vücudu uyum sağlayan Yaman bebek, 4 yıl süren tedavi sürecinde annesinden yapılan ilik nakliyle sağlığına kavuştu. Hareketliliği ve sempatik tavırlarıyla ilgi toplayan Yaman bebek, adı gibi hastalığıyla mücadele edip zorlu tedavi sürecini tamamlayarak yeni bir hayata başladı. Trabzon'da kuaförlük yapan Samet Beşli, çocuğunun sağlığına kavuşmasından dolayı çok mutlu olduğunu anlattı.

'MUCİZE OLMADI'

Yaman'ın tedavisi için 1 yıldır Antalya'da kaldığını, eşinin de çalışmasından dolayı Trabzon'dan gelemediğini dile getiren Samet Beşli, şöyle konuştu:

“Yaman küçükken en ufak kusma, ateş durumunda sık sık hastaneye giderdik. Bu süreç kolay değil. Sabır gösterdik. Yaman'ın hastalığı çıktıktan sonra sevinç yaşayamadık. Bir umutla bir bebeğimiz de dünyaya geldi. Mucize olacak yerde olmadı. Şu anda Antalya'da doktor kontrolündeyiz. Bir hafta sonra testlerimizden olumlu sonuç çıkarsa Trabzon'a gideceğiz. Yaman, enfeksiyondan korunması amacıyla maske takıyor. Özel yemekleri var, enfeksiyon kapmaması için çaba gösteriyoruz."

SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Yaman'ın ilik nakli yapıldığı Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, genellikle akraba evliliği sonucu görülen HLH hastalığının ölümcül sonuçlara yol açtığını anlattı. Babadan yapılan nakli Yaman'ın vücudunun kabul etmemesi üzerine anneden nakil yapıldığını ve başarılı sonuç edildiğini dile getiren Prof. Dr. Yeşilipek, Beşli ailesinin zorlu bir tedavi süreci atlattığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilipek, Yaman'ın belirli aralıklarla hastanede kontrollerinin yapılacağını dile getirdi.