Trabzonlu Kanuni Trabzon'da Anıldı 

Haber: Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 

Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu, çocukluğunun ve eğitim döneminin geçtiği Trabzon'da düzenlenen etkinlik kapsamında Trabzon Meydan'da toplanan kalabalık mehter takımı eşliğinde, Ortahisar Mahallesi'ndeki Kanuni Evi önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe at üzerinde katılan ve Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran kişi, vatandaşların ilgi odağı oldu. Trabzon Ortahisar Kaymakamı, vatandaşlar ve öğrenciler anma yürüyüşüne eşlik etti. Törende Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran kişi ve yaverleri mehteran takım eşliğinde okunan İstiklal Marşı'na eşlik etti.

Anma töreninde kürsüye çıkan Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, tarihi geçmişe sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, "Şu gördüğümüz Kanuni Evi 500 yıl sonra Ortahisar'a dikilmiş bir tarih bayrağıdır. Bu bayrağa herkes sahip çıkmalıdır. Bu bayrağın buradan inmeyeceğine inanıyorum. Bu şanlı tarihe sahip çıkmalı ve gelecek nesillere bu duyguları en iyi şekilde aktarmalıyız" dedi.

Baki'nin günün anlam ve önemine ilişkin konuşması sonrasında Kürsüye Macaristan Başkonsolosu Çıktı. Macar Konsolos Kanuninin izlerinin hala daha Macaristan'da saklı olduğunu ,Kanuni Türk ve Macarları geçmişte birleştirdiğini Çanakkale ve Rusya'da Türklerle Macar Topcuları aynı safta Düşmana Karşı savaştığını söyledi. 

Ortahisar Beledye Başkanı Av.Ahmet Metin Genç,Kanuni Sultan Süleyman için Uluslar arası çalıştayın yapılması gerektiğini ifade etti. Genç,kendilerinin özverili çalışmaları sonrası Ulusal Kanuni Sultan Süleyman Çalıştayının KTÜ'de bu akşam yapılacağını ifade etti. 

TRABZON VALİSİ YÜCEL 
“Tarihimizi olduğu şekliyle gerçek kaynaklara dayanarak  gençlerimize, insanlarımıza  anlatmakla bu görevi en iyi şekilde ifa edeceğimizin farkındayız. Değerli Macaristan Büyükelçimizin dediği gibi aslında aynı yerden geldik. Onlar Avrupa’ya gittiler biz Anadolu’dan geldik. Gün oldu karşı karşıya gelsek de an itibariyle dostluklar, köprüler ve gönülde birliktelikler kuruldu. Biz tarihiyle övünen dünya tarihi boyunca hep adaleti, doğruluğu, iyiliği yeryüzüne hakim kılmak isteyen bir milletiz. Dünyaya nam salmış devlet adamlarımız her zaman olmuş. Zaman zaman bize unutturmaya ve kötülemeye çalışmışlar. Ama bugün Sivil Toplum Kuruluşlarımızın öncülüğünde, devletimizin ve milletimizin  arzu ve isteği doğrultusunda biz artık asıl kaynaklardan tarihimizi, geçmişimizi öğrenerek  olduğu gibi günümüze yansıtmaya çalışan bir durumdayız. İşte bunun da yansımalarını görüyoruz. Bugün Kanuni Sultan Süleyman Vakfı ve Trabzon olarak tarihe nam salmış, muhteşem lakabını dünya tarihine altın harflerle yazdırmış “Muhteşem Sultan” Kanuni Sultan Süleyman’ı yad etmek, onun her yönüyle tanınmasına vesile olmak için yapılan harika bir etkinliğin başlangıcını yapıyoruz. Bu etkinliklerin uluslararası şekle dönüşmesi  fikrini ortaya atan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Macaristan Büyükelçimiz, yurtdışından gelen değerli misafirlerimiz ve yurt içinden gelen değerli akademisyenlerimiz ve konuya taraf olan herkes sempozyum boyunca çok değerli katkılar sunacaklar. Bu sempozyumdan istifade etmek için ilgisi olan vatandaşlarımıza, öğrencilerimize her türlü ortam sağlanmış durumda.”dedi.

Bütün Osmanlı Padişahlarının tarihte haklı bir gururu yaşattıklarını ifade eden Vali Yavuz “Fatih Sultan Mehmet Han, Yavuz Sultan Selim Han, Kanuni Sultan Süleyman Han‘ın üçü sembolize olmuştur. Ama bütün Osmanlı padişahları, Türk devlet adamları tarihte haklı bir gururu yaşayacak büyük başarılara imza atmışlardır. Onları rahmetle ve minnetle anıyorum.  Günümüz itibariyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne vatanımız, bayrağımız, ezanımız için  canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Bu tür etkinliklerin ne kadar önemli olduğunu her gün biraz daha iyi anlıyoruz. Biz tarihimizle bağımızı canlı tutmazsak, kültürel değerlerimize sahip çıkmazsak, sanata ve sanatçıya, tarihimize, kültürümüze değer vermezsek devlet ve millet olmanın mümkün olmadığını bilen bir milletiz. Vakıf yöneticimiz Ali Baki hocamıza, yönetim kurulu üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum“dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yücel Yavuz, Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Baki , Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile birlikte program için hazırlanan Kanuni Pilavını etkinliklere katılan vatandaşlara dağıttı.

Konuşmalardan sonra Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı mini bir konser verdi, katılımcılara geleneksel Kanuni Pilavı ve ayran ikram edildi.