Kuruluşundan bu yana vatandaşların gürültü şikayetlerini kayıt altına alan ALO 181 bu şikayetleri illerde ilgili müdürlüklere gönderdi. Gürültü konusunda merkezin en fazla arandığı il yine İstanbul oldu. İstanbul’dan sonra en fazla şikayet Antalya, Muğla, İzmir, Mersin, Eskişehir, Kayseri, Adana, Hatay, Sakarya illerinden geldi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gürültü yönetmeliğine göre, yaptığı denetimlerle daha çok sokak düğünleri, eğlence ve turizm merkezlerinden kaynaklanan gürültüler için sınır eşik değerlere uymayan işletmelere gerekli cezai işlem uyguladı.


Kentsel dönüşümde vatandaşların en fazla sorduğu soru Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sağlamış olduğu finansal destekler hakkında olduğu bildirilirken, Bakanlık depreme dayanıksız riskli evini dönüştürmek isteyen hak sahiplerine hibe yüzde 4 faiz desteği sağladığı öğrenildi. Aynı zamanda 18 aya kadar taşınma yardımı ve harçlardan muafiyet kolaylığını sağlandığı kaydedildi.


Kentsel dönüşüm konusunda ALO 181, deprem riskinin ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların çok fazla bulunduğu İstanbul’dan arandı. Yılın ilk on ayında İstanbul’dan 21 bin 872 bin arama yapılırken, bu rakam geçen yıla göre yüzde 68’lik bir arama artışına neden olduğu belirtildi. Kentsel dönüşüm aramalarında benzer artışın diğer iller için de söz konusu olduğu bildirildi.


İstanbul’un ardından kentsel dönüşüm hakkında iletişim hattını en fazla arayan illerin Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli ve Adana olduğu, kentsel dönüşümde ilk on ayda çağrı merkezini arayan kişi sayısının ise 38 bin 623 olduğu öğrenildi.