İlçe Belediye Başkanlarının bir çoğu, yönetmeliğin Trabzon’a uymadığını ifade ederken kırsala dönüşecek mahallelerde yol, su ve çöp toplama gibi hizmetlerin yapılamayacağına dikkat çekti.


Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Mahalleden, Kırsal Mahalleye” dönüşeceği ifade edilen yerleri bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşıdı. Bazı Başkanların bu yönetmeliğe sıcak bakmadığını ileri süren Şahin, “Bazı belediye başkanları bu işe sıcak bakmıyor. Bu tip gelirlerden paylarının azalacağı için. Vatandaşlar bu noktada ne yaplamı?” Diye sordu. 
Başkan Vekili Atilla Ataman ise, bu noktada belediye başkanlarına söz verdi. 
Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, “Evet derim. Kırsal mahallelere dönüşmesine sıcak bakıyorum. Vatandaşın lehine olan her şeye sıcak bakarım” dedi. 

KIRSAL MAHALLE OLACAK YERLERE HİZMET GİTMEYECEK… 

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Burada vatandaşımız yaşıyor. Burada önemli olan işin nasıl ne şekilde yapılacağıdır. Ve o bölgelerde insanlar yaşarken, asfaltını yapıyoruz, çöpünü topluyoruz, suyunu getiriyoruz. Kırsal mahalle kavramı içinde yönetmelik açısından değerlendirdiğimizde, bu ifadelerin hiç biri yok. Kırsal mahalle olarak, yaylada ücrada bir evden bahşediyor. Bunu sağ olsun bir takım çevreler güzel şekilde işliyor. Özellikle mahalelerimizde muhtarlar üzerinden bizlere talepler geliyor.

Kırsal mahalle yaptığımız yerde asfaltını getirmeyeceğiz, suyunu getirmeyeceğiz, çöpünü toplamayacaksak o bölgeleri kırsal mahalle yapacağız. Bu hizmetleri getireceksek ki, 
Vatandaşın lehine hizmetleri yerine getirmek gerek. Ama yönetmeliğe uygun hareket etmek gerek

İNDİRİMİ KENDİMİZ YAPARIZ

Bizim ilçelerimizde kırsaldaki mahallelerimizde, sadece yol katma payı alıyoruz. Her hangi bir ruhsat ücreti, projeyle ilgili ücret almıyoruz. Diğer taraftan emlak vergileri ile diğer suyla ilgili tarifeler geliyor. Bunlar zaten meclislerimizde değerlendirilecek hususlar.Biz indirimi kendimiz yaparız. O bölgelerden ücretleri almayız. O yapılabilir. 

Bu yapılan kanun, daha çok İç Anadolu Bölgesindeki mahalle ve köyler için geçerli. O bölgelerde uzun bağlantı yolu var ve mahalle toplu bir yerde yerleşmiş. Bizim bölgemiz için bu uygun olduğunu düşünmüyorum. Kırsal mahalle konusunda sonuçta yönetmelik çıktı. Bizim de uygulamamız gerekiyor. Uygulayacağız, bu konuda tereddüt yok” dedi. 

4 MAHALLEDEN ALDIĞIMIZ KAYNAKLARLA DİĞER… 

 
Dernekpazarı Belediye Başkanı Mehmet Aşık, “Kırsal mahalle konusunda adil olmalıyız. Bizim ilçemizde, Dernekpazarı için konuşayım. 
Daha önceden 4 mahalle vardı. Bu mahallelerden emlak, su faturası, çöp vergisi alıyoruz. Diğer 10 mahallemizde bunları almıyoruz. Hizmet açısından baktığımızda bir birine üstünlüğü yok hatta ötekilerin fazlası var eksiği yok. 

Onları kırsal mahalle yapıp, diğer 4 mahalleden aldığımız kaynaklarla hizmet etmeye devam edersek adaletsiz olur.  Onun için o 4 mahalleden almaya devam edeceğiz. 

BU ADALET DEĞİL

Onu çeviriyorsak hepsini kırsal mahalle yapalım. Ben dağın başında, kulübeden emlak vergisi alırken, öteki mahallede villadan emlak vergisi almayacağım. Bu adalet değil. Hiç hizmet götüremediğimiz alanlar varsa evet kırsal mahalle yapalım” dedi. 

Başkan Vekili Ataman ise, “Büyükşehir yapmayla, kırsalınızı şehir yapamıyorsunuz. Önemli olan kırsala şehir şartlarını taşınması. Kırsal Mahalle statüsü ile birlikte Akçaabat Belediye Başkanımız net anlattı. Kimin neyden mahrum kalacağına bakmalıyız. 

İLÇE BELEDİYERİ GÖRÜŞECEK, BÜYÜKŞEHİR’E GELECEK

D. Karadeniz Belediyeler Birliğinde sayın başkanımız, İlçe Başkanlarıyla değerlendirme yaptı. ilçe Başkanlarımız yönetmeliği kendi içlerinde değerlendirme yaptığında, Büyükşehir’e getirdiğinde değerlendirme yapılacak. 
Ortada yönetmelik var. Yönetmelik uyulacak. Çıkış amacı D. Karadeniz Bölgesi mi amaçlandı, Türkiye genelinde merkezi mahallelere göre mi yapıldı.  İlçe belediye başkanları kendi çerçevelerinde değerlendirsin, büyükşehire geldiğinde birlikte kararı alırız” dedi. 

DÜZENLEME NEDİR?

Hatırlanacağı üzere Türkiye’deki büyükşehirlerin sınırları içindeki köylerin statüsü, 12 Kasım 2012’de çıkartılan bir yasayla mahalleye dönüştürülmüştü. 16 Ekim 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan bir kanunla mahalleye dönüştürülen köy ve beldelere kırsal mahalle statüsü verilmesinin önü açılmıştı.  Yeni düzenlemeyle kırsal mahalle statüsü kazanacak.