Trabzon'da yasa dışı dinleme yaptığı iddia edilen polisler, dinlemelerin sonuçlanmasına rağmen dinledikleri kişilere ‘sizi dinledik bir suç unsuru bulamadık şeklinde’ bildirimde bulunmadığı ortaya çıktı. Soruşturma evresi tamamlandıktan sonra 15 gün içerisinde dinlenen kişiye tedbiri, nedeni, kapsamı, süresi ve sonucu hakkında yazılı bildirimde bulunmadığı gerekçesiyle görevi kötüye kullandığı ileri sürüldü.

Vali İkinci Kez Müfettiş İstedi

Trabzon Cumhuriyet Başsavcı Vekili Avni Aslan, ‘Usule aykırı şekilde önleme dinlemesi yapmak' iddiasıyla üzerine istihbarat eski şube müdürü Mustafa Başer, Komiseri Hasan Nas ve polis memuru Fatih Özşahin hakkında Trabzon Valiliği'nden soruşturma izni istemişti. Savcılıktan çıkan o dosya, Trabzon Valiliği’ne ulaştı. Vali Abdil Celil Öz dosyanın yeniden incelenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ikinci kez müfettiş talep etti.

Dinlenenler Arasında Kimler Var?

AK Parti İl Başkanı Adnan Günnar ve Özel Kalem Müdürü Mustafa Akkaya, Av. Hüseyin Fettahoğlu, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Salih Özkan ve Emniyet Müdürü Atilla Ertürk dinlenen arasında yer alıyor. CMK 137/4 maddesi gereğince, soruşturma evresinin bitiminden itibaren, en geç on beş gün içinde, tedbirin nedeni, kapsamı, süresi ve sonucu hakkında ilgilisine yazılı olarak bildirimde bulunması gerektiği ortaya çıktı.

Trabzon'da yasa dışı dinmeme yaptığı iddia edilen polisler, dinlemelerin sonuçlanmasına rağmen dinledikleri kişilere ‘sizi dinledik, bir suç unsuru bulamadık şeklinde’ bildirimde bulunmadığı ortaya çıktı. Soruşturma evresi tamamlandıktan sonra 15 gün içerisinde dinlenen kişiye tedbiri, nedeni, kapsamı, süresi ve sonucu hakkında yazılı bildirimde bulunmadığı gerekçesiyle görevi kötüye kullandığı ileri sürüldü.

İkinci kez müfettiş

Trabzon Cumhuriyet Başsavcı Vekili Avni Aslan, ‘Usule aykırı şekilde önleme dinlemesi yapmak' iddiasıyla üzerine istihbarat eski şube müdürü Mustafa Başer, Komiser Hasan Nas ve polis memuru Fatih Özşahin hakkında Trabzon Valiliği'nden soruşturma izni istemişti. Savcılıktan çıkan o dosya, Trabzon Valiliği’ne ulaştı. Vali Abdil Celil Öz dosyanın yeniden incelenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ikinci kez müfettiş talep etti. Trabzon’a gelmesi beklenen müfettişler, dosyayı yeniden ele alacak ve görüş bildirecek.

Müdahil sayısı artabilir

AK Parti İl Başkanı Adnan Günnar ve Özel Kalem Müdürü Mustafa Akkaya, Avukat Hüseyin Fettahoğlu, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Salih Özkan ve Emniyet Müdürü Atilla Ertürk dinlenen arasında yer alıyor. Soruşturmacı il idare kurulu gönderdiği izin talep0 yazısında mağdur olarak sadece Günnar, Akkaya ve Ertürk’ün ismine yer vermesi dikkat çekti. Diğer iki isim de soruşturma başladıktan sonra dosyaya müdahil olabileceği öğrenildi.

Bildirim süresi 15 gün

CMK 137/4 maddesi gereğince, soruşturma evresinin bitiminden itibaren, en geç on beş gün içinde, tedbirin nedeni, kapsamı, süresi ve sonucu hakkında ilgilisine yazılı olarak bildirimde bulunması gerektiği ortaya çıktı. Bu durum karşısında polislerin yazılı bildirimde bulunmadığı gerekçesiyle görevi kötüye kullandığı ileri sürüldü.

Müfettiş tespit etmişler

Mülkiye Başmüfettişi Cüneyt Orhan Toprak ve Polis Başmüfettişi Süleyman Suvat Dilberoğlu, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün suç örgütü üyesi olarak gösterdiği AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Adnan Günnar'ın iletişim müdahale talep formunda unvanını saklayarak Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ‘dişçi' diye izin alarak dinleme yaptığını tespit etmiş ve dosyayı savcılığa göndermişti.

Raporda usulsüzlüğü yazdılar

Müfettiş raporunda,  "Üst düzey siyasetçi Günnar'ın dinlenmesi ile bu kişinin bağlı olduğu ve görüştüğü üst düzey kişilerin de özel hayatlarına müdahale edildiği, elde edilen bilgilerin kötüye kullanılmasına zemin hazırlandığı, dinlemeye dayanak olarak gösterilen ihbar araması emniyetin bilinen 155 hattı yerine daha az bilinen istihbarat telefonuna yapılması dikkat çekicidir" denildi.

Müfettişler ayrıca Belediye Özel Kalem Müdürü Mustafa Akkaya ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 2. Sınıf Emniyet Müdürü Atilla Ertürk'nün de usulsüz dinlediklerini raporlarında yer verdi.

Kaynak: Günebakış Gazetesi