Trabzon’da bir süredir tartışma konusu olan ‘Dolmuşların modernizasyonu’ konusu netlik kazanıyor. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, bugün düzenleyeceği toplantıyla ‘dolmuş modernizasyonu’nda kabul edilen sistemini açıkladı.


Trabzon kamuoyunun bir süredir üzerinde tartıştığı ‘Dolmuş Modernizasyonu’ ile ilgili verilen karar bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu tarafından açıklandı. 
2 SEÇENEK ÜZERİNDE DURULUYORDU..
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarihi binasında düzenlenen toplantıya Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta ile Trabzon Büyükşehir Belediyesinden üst düzey yetkililer ve çok sayıda basın mensubu katıldı.  ‘Dolmuş Modernizasyonu’nda 12 + 1 ile 17 + 1 olmak üzere 2 seçenek üzerinde yapılan değerlendirmelerde resmi kararı açıklayan Başkan Zorluoğlu, dikkat çeken ifadeler kullandı. 
Sözlerine ilk olarak İdlib’de hain saldırıda şehit düşen kahraman askerlerimize rahmet dileyerek başlayan Zorluoğlu, “Bu alçak saldırıdan sonra elbette Türk milleti buna misliyle mukabelede bulunmak iin en ufak tereddütte bulunmadı. Rejim unsurları, TSK’nın bütün imkan ve kabiliyetleriyle vurulmaya başlandı. Rejim unsurlarına tarihlerinde göredikleri kadar büyük zayiatlar verildi v verilmeye devam ediyor. Trabzon halkı olarak, sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yürütülen bu büyük mücadelede TSK’nın ve ordumuzun yanındayız” dedi. Göreve başladığımız andan itibaren üzerinde çalıştığımız Dolmuş Modernizasyonunda karara vardık. Uzun bir süreç oldu. Zaman zaman zor aşamalardan geçildi. Hakikaten çok kapsamlı şekilde istişareye açık şekilde yürüttüğümüz süreç oldu. Sorunun taraflarıyla bir araya geleceğimizi söylemiştik. Bu konuda da öyle yaptık. Tarafların tamamıyla bir araya geldik. 

 
VATANDAŞLARIN İSTEDİĞİ.. 
Neredeyse bu alanda sözü olup söylemeyen hiç kimse kalmadı. Vatandaşımızın sosyal medya, doğrudan bize gelerek, taleplerini iletti. Bu süreci yönetirken esas dikkate aldığımız husus halkın beklentilerinin karşılanması olmuştur. Burada en önemli unsur, vatandaşın beklentilerini karşılayacak dolmuş modernizasyonu gerçekleştirmektir. Vatandaşımız ne istiyordu, bir ona baktığımızda: 
Vatandaşımız artık eskiyen bu dolmuşların yenilenmesini istiyor. Çünkü bir çoğu 15 yılın üzerinde bu dolmuşların. 15 yaşın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. İkincisi değiştirilirken konforlu araçlar olsun istiiyor. Yolculuk yaparken konforlu yolculuk istiyor. Neyis kast ediyoruz: Klimali olsun. Güvenli olsun. İç kamera gibi izlenebilsin, denetlensin. Temiz olsun, engelliler için erişilebilir olsun. Gibi vatandaşların talebi oldu. Yine Büyükşehir Belediyemiz tarafından kurulacak ulaşım harekat merkezinde, kurulacak sistemi takip etme imkanımız olacak. Bu kameralar geci ve gündüz hd görüntü ve ses kaydı alacak kalitede kurulacaktır. 
ARAÇLAR TAKİP EDİLEBİLECEK
Güvenlik unsuru olarak araç takip sistemi tüm dolmuşlara monte edilecek Dolmuşların nerede olduğunu büyükşehir bu takip sisteminden görebilecek. Belki İlerde, vatandaşlarda bu araçların nerede olduğunu takip etme, akıllı telefon üzerinden görebilme imkanı olacak. Bu  takip sistemi büyükşehir belediyesinin ulaşım takip sisteminde takip edilecek. Bu sistemde ihtiyaç olan birkaç durak ihtiyacı vardı. 
3 HAT UZATILDI
Havalimanı Hattını Kaşüstü Kanuni Hastanesine kadar uzatıyoruz. Boztepe hattını da Moloz’a kadar uzatıyoruz. Burada özellikle meydan bölgesinin araç ve dolmuş yoğunluğunu azaltmayı arzu ediyoruz. Meydan bölgesinde gelip ring yaparak yolcu alma cihetine gidilecek. Yenicuma Hattını da Mozol’a kadar uzatıyoruz. Moloz’u dolmuş konusunda merkezi yer haline getirmek istiyoruz. 
40 DOLMUŞ, YOĞUN HATLARA GEÇİYOR
İlk duraklardan 40’a yakın dolmuşu üst duraklara aktarmış olacağız. Yolcu sayısı az olan duraklardan, yolcu sayısı fazla olan 40’a yakın dolmuşu aktarmış olacağız. 

 
DOLMUŞLAR NE RENK OLACAK
Renk konusu herkesin merak ettiği konu. Çalışmamız var ama renk belirlemedik. Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 – 5 modelbelirlenecek. Çeşitli mecralardan vatandaşımıza bunu soracağız. Vatandaşımızın bize yol göstereceğine inanıyoruz. Kararımızı o sürenin sonunda vereceğiz. Tabi bu yeni sistemi, belki de en önemli ayağı izlenebilir ve denetlenebilir bir dolmuş sistemine Trabzon geçiyor.
STANDARTLARA UYGUN OLACAK
Zorluoğlu: "Şimdi artık Ocak 2021’den itibaren uygun belgesini verirken belirlediğimiz standartlara uygun olmayan hiçbir araca uygunluk ve çalışma belgesi verilmeyecek. Dikkatli şekilde incelenecek ve şartları taşımayanları trafiğe koymayacağız. Araç standartları, şoför standartları, çalışma usul ve esasları, denetimler ve yaptırımlar hazırladığımız yönetmelik çerçevesinde üzerinde çalışıyoruz. Nisan ayı meclisinde, meclisten geçireceğiz, yönetmelik hazır olacak. Somut şekilde alanda uygulayacağız. Her önüne gelen dolmuşta şoför olamayacak. Bu konuda bir standardizasyon, setrifika programı oluşturacağız. Dolmuş şoförü olacakların standartlarını beliryeceğiz, belge vereceğiz. Sadece Büyükşehir Belediyesinden belge almış olan insanlar dolmuşlarda şoför olabilecek. Dolmuşların bir çoğun farklı ışıklandırmalar var. Bu dolmuşları kendi otobüslerimiz gibi kabul ettiğimizden hizmet gereği olmayan bu tür aksesuarlardan olmayacak. Şoförlerle ilgili nasıl sertifika programı geliştireceğiz. Toplu taşıma aracı kullanma sertifikası.. Belli eğitim programı çerçevesinde.Belli suçlardan mahkum olmuş insanları dolmuşlarda şoförlük yapmalarına izin vermeyeceğiz."

SORULAR – CEVAP: 
SORU: Sürücülerin kıyafetleri nasıl olacak. 
CEVAP: Hazırladığımız yönetmelikte, şoförlerin kılık kıyafetleri ile ilgii hükümler olacak. Bu hükümlere uymayanlara yaptırımlar olacak! 
SORU: Meydan’da dolmuş depolamaları kalkacak mı? 
CEVAP: Meydan Bölgesini dolmuşların depo alanı olarak asla düşünmüyoruz. Bizim düşündüğümüz depolama alanları Moloz bölgesinde yeni yapacağımız büyük meydanın belli bölgeleri Orayı ulaşım merkezi haline getirmek istiyoruz. Otobüslerimiz orada, ulaşım harekat merkezini oraya kuruyoruz. Hem doğu, hem de batıdan gelen dolmuşlar orada olmasını düşünüyoruz. Mart ayı sonu gibi, artık o proje netlişmiş olacak. İhale aşamasına gelmiş olacak. Meydan Bölgesini steril, yayaya özel hale getirmeyi arzu ediyoruz. Bunun beraberinde Maraş ve Gazipaşa değerlendirilecek. Köprünün altını ve Maraş Caddesini mevcut bulunduğu vaziyetten arındırılmış hale getirilecek. 

 
SORU: Yeni sistem ne zaman hayata geçecek?
CEVAP: 1 Mart’tan 6 ay içinde Eylül’e kadar geçişler tamamlanması. Hatlarla ilgili geçişler erken olacak. Geneli itibariyle bütün dolmuşların yenilenmesi 6 ay içinde 1 Eylül itibariyle tamamlanmış olacak!
SORU: 17 + 1 SİSTEMİ NEDEN KABUL GÖRMEDİ?
CEVAP: 17 + 1’de sayı 689’den 459’a düşüyordu. 230 dolmuş belli makul süre içinde yeniden sisteme giriyordu. Bu manada dolmuş azalmasına sebebiyet vermiyordu. Boyu ve yüksekliği uzayacağı için Trabzon’un dar sokaklarında yüksek araçlar hareket etmeye başlayacaktı. 
İşin hukuki boyutunda 689 dolmuşun şöyle bir durumu var. Bunlar tahditli plakalar. Bakanlar Kurulu kararıyla tahdit sınırı çizilmiş. Dolayısıyla bu plakaları ortadan kaldıramıyorsunuz. Belediye olarak sizin yetkiniz yeni tahsisli planlaar oluşturmak. Bir taraftan o tahditli plaklaarı tutmak zorundasınız. Hukuken ne kadar doğru, bunun içinden çıkılamadı. Bu dolmuş senafının çok da kabul ettiği model olmadı. Hukkuken böyle bir imkansızlığımız vardı. 17 + 1’in avantajları ve dezavantajları vardı. Bizde bu noktada halkın beklentilerini karşılayabilen sistem kuruyorsak, vatan için 12 + 1, 17 + 1 fark etmez. En önemli unsur, Büyküşehir Belediyesinin dolmuşları denetleyip denetlemediği meselesi. Biz yeni sistemde bu dolmuşları denetleyeceğiz. 17 + 1 ile ilgili epey görüştük. 
SORU: MARAŞ CADDESİ, TEK ŞERİDE DÜŞECEK Mİ? 
CEVAP: Trabzon’da Meydan Bölgesinde düzenleme yapacağımızı söyledik. Maraş caddesi Gazipaşa Caddesi bunların da unsurlarını oluşturuyor. Bunlarda yaya ve araç lehine düzenlemeler yapacağız. Projesi üzerinde çalışıyoruz. İnşallah hayata geçeceğiz. 
SORU: RAYLI SİSTEM HAYATA GEÇECEK Mİ? 
CEVAP: Her şehrin kendine özgü şartları var. Gerçekten Trabzon’da modern toplu taşıma sistemlerini konuşmanın projelendirip hayata geçirmenin vakti geldi. Trabzon’da hafif raylı, veya raylı sistemlere kavuşturma konusu seçim öncesi ve sonrasında konuştuğumuz meseledir. Ulaştırma Bakanımızla değerlendirdik. Farkıl yaklaşımlar var. Bu işleri Ulaştırma Bakanlığı yapıyor. Bizim büyükşehir olarak kendi imkanlarımızla yapma imkanı yok. Ulaştırma Bakanlığı ile yapabiliriz. Üzerinde çalıştığımız konudur. Bizim de hedefimiz Trabzon’a, çok daha modern toplu taşıma sistemleri getirmektir. 
SORU: KARTLI SİSTEM OLACAK MI? 
CEVAP: Hayır olmayacak
SORU: DOLMUŞLARIN MALİYETİ.. 
CEVAP: Bu sistemde koltuk sayısı artıyor. Büyükşehir Belediyesinin koltuk başına belirlediği bir rakam var.  Ben buradan bunu açıklayayım. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu dönüşüme zaten çok büyük katkılar verdik. Şimdi bir katkımız daha çıkıyor. Bu koltuk parasını almayacağız. 2 koltuk Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından dolmuşçu esnafımıza hediye olsun destek olsun. 
Bu farklı boyutlarıyla gövdemizi koyduğumuz süreçtir.
SORU: MARAŞ CADDESİ VE GAZİPAŞA DÖNÜŞÜMÜ İLE İLGİLİ TARİH VEREBİLİR MİSİNİZ? 
CEVAP: Maraş Caddesi ve Gazipaşa ile ilgili süreç devam ediyor. Bizmi daha önce kamuoyuna açıkladığımız büyük su projesi var. 550 km içme suyu hattını değiştiriyoruz. 150 milyon liralık büyük proje. Şehrin merkezinden başlayarak gerçekten büyük cadde ve sokaklarda büyük çalışmalar olacak. Onla birlikte doğalgaz, elektrik çalışmaları olacak. Maraş Caddesi, Gazipaşa Caddesi ve Meydan Bölgesini bu çalışmalara entegre etmek zorundayız. Kazıyacağız ve ona entegre edeceğiz. Hedefimiz bu yıl içinde hayata geçirmek.. 
SORU: TAHDİTLİ 40 DOLMUŞ,TAKSİYE DÖNÜŞTÜ.. 
CEVAP: Bu 40 plaka tahditli taksiye dönüştü. O bakımdan hukuken sorun yok. Bunlar artık taksiye dönüştü, geri dönüşü yok.