Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesi kapsamında fındık bahçelerindeki geleneksel ocak sisteminin dışına çıkıldı. Oluşturulan örnek bahçelerde iki, sıralı ve tek dal şekliyle dikimler yapılarak verim ve kalitenin artırılması hedefleniyor.

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, yaptığı açıklamada, fındığın, Türkiye'ye 2 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlayan ürün olduğunu söyledi.

Türkiye dışında İtalya, Gürcistan, Azerbaycan ve Amerika'da fındık üretimi yapıldığını belirten Cirav, "Türkiye'nin iddia ve ideali, daha çok fındık üretip bütün pazarın elimize geçmesini sağlamak olmalıdır. Ülkemizde fındık üretilen bahçeler, yaklaşık 770 bin hektar civarındadır" dedi.

Cirav, devlet tarafından fındığa 5 yıldır Doğrudan Gelir Desteği uygulandığını ifade ederek, "Doğrudan Gelir Desteğinden sonra üreticilerin bahçelerine bakmadığını, verimin oldukça düştüğünü ve dönüm başına ortalama 80 ile 100 kilogram fındık alındığını gördük. Dönüm başına alınması gereken fındık miktarının en az 200 kilogram ve üstü olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Üreticilerin fındık bahçelerine yeterince özen göstermediğini söyleyen Cirav, "Fındık bahçeleri yenilenmediği için Doğrudan Gelir Desteği değil, üretime, yani kilo başına destek verilmesini öneriyoruz. Dönüm başına verilen katkının fındığa gelir sağlamadığı görüşündeyiz" ifadelerini kullandı.

"Örnek bahçelerde yeni metotlar uygulandı"

Cirav, TTB koordinatörlüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülen ve sektörle ilgili kurum ve kuruluşlarca da desteklenen "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesi kapsamında alışılmış ocak sisteminin dışına çıktıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bahçelerin yenilenmesiyle alakalı TTB ve Karadeniz Fındık İhracatçılar Birliği olarak diğer kurumların da desteğiyle 9 örnek bahçe yaptık. Proje kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde farklı dikimler ve yeni metotlar uygulandı. Bahçelerde geleneksel ocak şekliyle yapılan dikim sisteminin dışına çıkılarak iki, sıralı ve tek dal şekliyle dikimler gerçekleştirildi. İtalya, İspanya ve Amerika gibi ülkelerde uygulanan tek dal sisteminin ülkemizde de verim ve kaliteyi artırmasını hedefliyoruz."

Gelecek yıl örnek bahçe sayısını artırmayı planladıklarını dile getiren Cirav, şunları kaydetti:


"Eskiyen bahçelerin yenilenmesini ve mevcut potansiyelimizin artırılmasını gerektirecek işler yapmalıyız. Türkiye bugün yaklaşık 750 bin ton fındığı çok rahat satabiliyor. Bu durumu daha da artırmak mümkün. Fındık bugün iyi bir gelir kaynağıdır. Dolayısıyla da mevcut bahçelerimizi en iyi şekilde koruyup geliştirmemiz gerekiyor. Bu kapsamda herkesin bahçelerini modernize edip yavaş yavaş geliştirmesi gerekiyor."