Bölgelere ve illere göre hazırlanan Türkiye Suç ve Sosyal Risk Haritası Araştırma Raporuna göre, Trabzon şiddet ve suç bağlamında en düşük risk gurubunda yer aldı.
81 İL ARASINDA ÜÇÜNCÜ SIRADA
Trabzonlu Adem Solak’ın başkanlığını yaptığı HEGEM Vakfı “Türkiye’nin Suç-Sosyal ve Risk Haritasını” yayınladı. Türkiye’de genel suç ortalaması en düşük bölge Doğu Karadeniz olurken, Rahip Santaro cinayetinin ardından tüm dünya ve ülke medyasınca suç şehri ilan Trabzon’un en düşük risk gurubunda yer aldığı (81 il arasında en güvenli 3 şehirden biri olduğu) belirtildi.
Batı Karadeniz’de en sıkıntılı il Karabük olurken, Batı Anadolu Bölgesinde Karaman, Orta Anadolu Bölgesinde Nevşehir ve Yozgat, Ege Bölgesinde Muğla ve Aydın, Akdeniz Bölgesinde Antalya-Mersin-Osmaniye ve Isparta risk düzeyi en sıkıntılı iller arasında yerini aldı.
Batı Marmara Bölgesinde Edirne, Doğu Marmara Bölgesinde Eskişehir, Düzce ve Bilecik Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde ise Tunceli, Hakkari ve Elazığ illeri suçlarda Türkiye ortalamasının üzerinde Bingöl, Malatya, Bitlis, Van ve Muş ise altında yer aldı. Iğdır ili ise 81 il arasında risk düzeyi en yüksek 8 ilden biri oldu.
ÇOK ÇARPICI BAŞLIKLAR
Sürekli ülke düzeyinde bilimsel saha araştırmaları yapan Şiddetle Mücadele Vakfı Raporları, özellikle çocuk ve gençlerle ilgili tehlikeli bir şiddet suçları artışını ortaya koymakta. Raporda çok çarpıcı sonuçlar öne çıkıyor. İşte o başlıklardan bir kaçı:
1- Suç artışları doğal afet düzeyinde seyretmekte.
2- 2- Uyuşturucuya yöneliş, intihar eğilimlerindeki artış, patlama noktasına yükselen şiddet suçları bütün toplumun risk altında olduğuna işaret etmekte.
3- Özellikle son 5-6 yılda yaşanan ulusal ve uluslararası gerginliklerin toplumda ciddi sosyal travmalara yol açmakta.
4- Ötekileştirme, öfke ve kin söylemleri, gelecek kaygısı en çok gençleri olumsuz etkilediği için bu kesimle ilgili önümüzdeki 1-2 yıl içinde bazı sosyal patlamaların yaşanma olasılığı çok yüksek.
ÇOK CİDDİ TEDBİRLER ALMAK ZORUNDAYIZ
Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Külekçi şiddetin önümüzdeki birkaç yıl için çok vahim noktalara tırmanacağını dile getirerek “Eğer gerekli önlemi almaz isek başa çıkılmaz kanayan bir yara hepimizi derinden üzmeye devam eder. Şiddet, suç, sosyal travmalar ve sosyal riskler üzerine çok sayıda ve çok değişik nitelikte bilimsel araştırmalar yapılmasına ihtiyaç var. Şiddetin, suçun daha oluşmadan ailede, okulda ve diğer sosyal ortamlarda önlenebilmesi için ön tespitlere doğru teşhislere ihtiyaç vardır” şeklinde görüş dile getirdi.