Başkan Murat Zorluoğlu tarafından yönetilen ilk bileşimde gündemde bulunan 25 madde ilgili komisyonlara sevk edildi. 

 Meclis toplantısını Belediyede Görevli Genel Müdürler, Daire Başkanlarının yanı sıra, CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu’da takip etti. 

Açılış ve yoklama öncesinde Başkan Murat Zorluoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Dolayasıyla, mecliste görevli kadın üyelere çiçek verdi. 

ŞEHİT KORGENERAL OSMAN ERBAŞ İLE BERABER GÖREV YAPTIK

Meclisin açılışında geçen ayın faaliyetleri ile ilgili, meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Murat Zorluoğlu, Bitlise’te düşen ve 11 askerimizin şehit düştüğü helikopter kazası ile ilgili konuştu. Kazada şehit düşen Korgeneral Osman Erbaş ile bölgede görev yaptığı sürede beraber mesai yaptıklarına dikkat çeken Başkan Zorluoğlu, “Osman Erbaş Paşa ile bölgede görev yaptığım sürede yakın mesai içinde çalıştık. Kendisini yakınen tanırım. Çok kıymetli asker, komutan ve aynı zamanda halkla iç içe millet sevgisi tam olan insandı. Kendisi ile bölgede uzunca bir süre omuz omuza terörle mücadele ettik. Hakikaten kıymetli bir insandı. Kaybı, memleket için bir kayıptır. Bizim için de çok önemli dostumuzu kaybetmenin acısı anlamına gelmektedir. Değerli Komutanımız Osman Erbaş Paşamızı bir kere daha yad ediyoruz” dedi. 

PAZARKAPI’DA YAPILAN KAZI ÇALIŞMALARI

Pazarkapı’da bulunan tarihi yapıların kazı çalışması ile ilgili olarak ise Başkan Zorluoğlu, “Tabakhane vadisinde otopark projemiz. TOKİ ile birlikte orada 150 araçlık otopark yapmak istiyorduk. Bu şekilde yola çıkmıştık. Üstte değil de altında kottan yararlanarak yapacaktık. Burası Surlara yakın bölge olduğu için baştan itibaren Müze ve Kurulla yakın iş birliği içinde çalıştık. Orada kurulun önerisi doğrultusunda sondaj çalışması yaptık. Orada büyük dolgu vardı. O dolguyu normal iş makineleri ile aldık. Dolgu var olan dolguyu almak için kullanıldı. Tarihi eserlere inildiğinde iş marinesi çalışmadı. Elle kazı çalışması yapıldı. 

Üniversitemizden öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Yavuz ile çalışıyoruz. Kendisiyle görüştük, raporlarını hazırlıyorlar. Bu rapor çerçevesinde ortaya çıkan eserler ve bu bölgenin geleceği ile ilgili karar verilecek. Rapora göre daha ayrıntılı arkeolojik kazı çalışması yapılması gündeme gelecek. Kültür bakanlığı, Valilik ile daha ayrıntılı eserlerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. 

Roma Döneminden, Erken ve Geç Bizans döneminden eserler bulunabileceği, Osmanlı döneminden eserlerin rastlanabilecek ortaya konuluyor.

Kamuoyu rahat olsun. Biz büyükşehir olarak burada yapmayı düşündüğümüz otopark projesiyle bir anlamda ortaya çıkmasını sağladık. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Trabzon’un kadim kültürünü, geçmişten bugüne taşıdığı eserlerin ortaya çıkmasından yanayız. Burada inşallah daha fazla eserler bulunur. Buranın da adeta açık hava müzesi gibi insanların yürürken görecekleri, şehrimize kültürel anlamda çok büyük katkı yapacak destinasyon olmasını arzu ediyoruz. Otopark elbette önemli ama orada otoparkı söz konusu etmeyiz. Buranın şehrin, turizmine, tarihine katkı yapacak hale gelmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi.