Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başlayan Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık Şehircilik Kurultayı'nda Trabzon ile Bişkek arasında kardeş şehir sözleşmesi imzalandı.

Bişkek Toktagul Satılganou Kırgız Milli Flarmoni Salonu'nda yapılan Türk Dünyası Kurultayı Kırgızistan ile Türkiye Milli Marşları'nın çalınması ile başladı. Daha sonra protokol konuşmaları yapılırken, törende Trabzon ile Bişkek kardeş şehir protokolüne imzalandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı Kubanychbek Kulmatov aynı zamanda Trabzon'un 10. kardeş şehir olmasını sağlayan anlaşmaya imza koydu.

Başkan Gümrükçüoğlu burada yaptığı konuşmada Türk Dünyası Kurultayı'nın önemine dikkat çekti. Başkan Gümrükçüoğlu, "Dost, kardeş ve soydaş ülke Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapılan olimpiyatların da Türk dünyasına çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu kurultayda ayrıca Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak Bişkek ile kardeş şehir protokolü imzalamanın onurunu yaşıyorum. Türk dünyasında önemli bir işlevi gördüğüne yürekten inandığım böylesine büyük ve güzel organizasyonların düzenlenmesinde emeği geçenlere şükranlarımı arz ederken, barışın ve uygarlığın kenti Trabzon'dan selam ve sevgilerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı Kubanychbek Kulmatov ise Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık Şehircilik Kurultayı'nın şehirlerinde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Daha önceki kurultaylarda olduğu gibi bu kurultayın da çok önemli ve yararlı sonuçlarını hep birlikte görme imkanını elde edeceğiz. İki yıl önce kurultayın yapıldığı şehir olan Trabzon ile kardeş şehir protokolü imzalamamızın sevincini yaşıyoruz. Kurultay için ülkeme ve şehrime gelen misafirlerimizi burada en güzel şekilde ağırlamak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

2-7 Eylül tarihleri arasında yapılacak kurultaya Mimarlık Şehircilik ve İnşaat Ajans Başkanı Turdubek Manbetov, Türkiye'nin Kırgızistan Büyükelçisi Metin Kılıç, Kurultay Yürütme Kurulu Başkanı ve Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çok sayıda rektör ve bilim adamı katıldı.

Öte yandan Kurultayın açılış töreninin ardından Başkan Gümrükçüoğlu ve beraberindekiler Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı Kubanychbek Kulmatov'u makamında ziyaret etti. Başkan Gümrükçüoğlu ziyarette Kulmatov'a Trabzonspor forması, atkısı ve Gümüş işlemeli fincan takımı hediye etti.