Trabzon Barosu Adli Yıl Açılışını Atatürk Alanında Yaptı
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com  
Trabzon Barosu 2016-2017  Adli Yıl Açılış Törenlerini Trabzon Meydan parkındaki Atatürk Alanında Yaptı. Trabzon Baro Başkanı  Av. Orhan ÖNGÖZ 'başkanlığında Toplanan Baroya Bağlı Avukatlara Başkan Öngöz Günün anlam ve Önemini belirten bir konuşma yaptı toplu fotoğraf çekiminden sonra Dağıldılar. 

AV.ORHAN ÖNGÖZ
  Kıymetli meslektaşlarım, değerli konuklar, basınımızın güzide temsilcileri, 2016-2017 adli yıl açılış törenini onurlandırmanızdan dolayı teşekkür ediyor, sizleri saygı ile selamlıyorum.
 

       Sözlerimin başında terörle mücadele sırasında ve yine 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimine karşı koyarken hayatlarını kaybeden polis, asker, sivil şehitlerimizi, yine geçtiğimiz dönemde kaybetmiş olduğumuz meslektaşlarımızı şükranla yad ediyor, kendilerine Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı, hasta ve yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.
 

      Hepinizin bildiği üzere ülkemiz çok ciddi iç ve dış tehditlerle karşı karşıyadır. Böyle bir ateş çemberinin ortasındayken, "önce vatan” demek, Türkiye Cumhuriyeti’nin arkasında çok sıkı şekilde saf tutmak hepimizin asli görevi ve önceliğidir. Ülke bütünlüğü ve milli meseleler Trabzon Barosu ’nun da temel önceliğidir. Bu bakımdan FETÖ/PDY terör örgütünün ülkemiz demokrasisini ve hatta bağımsızlığı hedef alan 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrasında demokrasiden yana ortaya koyduğumuz net tavrın, bundan sonra da aynı kararlılıkla süreceğini buradan bir kez daha yineliyorum. Yine bu hain darbe girişimi sonrası cumhuriyete ve kurumlarına, seçilmiş temsilcilerine sahip çıkarak kalkışmayı bertaraf eden, devamında sergilediği tutum ve davranışlarıyla milli birlik ve beraberlik ortamının oluşmasına, vatanseverlik duygularının yeniden ivme kazanmasına katkı sağlayarak önümüzdeki günlere umutla bakmamız için bir neden daha ortaya koyan aziz milletimize de tekrar teşekkür ediyorum.
 

      Değerli meslektaşlarım;
 

    Bu güne kadar adli yıl açılış konuşmaları demokrasi, insan hakları, özgürlükler, adalet, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı gibi evrensel değerlerin vurgulandığı, başta ağır iş yükü olmak üzere yargının sorunlarına dikkat çeken metinler olmuş, bu sorunlar devam ettiğinden sonraki yıllarda da konuşma içerikleri pek farklılık göstermemiştir. Bu gün ise halen içinde bulunduğumuz 15 Temmuz gecesinin etkilerinin ve sonuçlarının oluşturduğu yeni süreçle birlikte sorunlarımızın daha da girift bir hal aldığını söyleyebiliriz. Herkesin malumu olduğu üzere FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili soruşturmalar ülkemiz genelinde son sürat devam etmekte, pek çok gözaltı, yakalama ve tutuklama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Topyekûn mücadele verdiğimiz bu illetten ülkemizin biran evvel kurtarılması şarttır. Bu ise ancak soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde hukuka uygun davranmakla, masumiyet karinesine, hak arama özgürlüğüne, adil yargılanma, haksız yere lekelenmeme haklarına devletimizin ve milletimizin menfaati gereği azami saygı göstermeye devam etmekle, yapılanların hukukiliğine gölge düşürmemekle mümkündür. Yine suçlunun suçsuzdan ayrılmasını sağlamak bakımından bu soruşturma ve kovuşturmalarda görev alacak avukatların savunma görevini layıkıyla yapabilmeleri, yine avukatların şüpheli yahut sanıklarla özdeşleştirilmemeleri de bir o kadar önemlidir. Aksi uygulamalar önceki tecrübelerle sabit olduğu üzere, gerçek suçluların orta vadede mağdur olarak değerlendirilmelerine, özellikle uluslararası kamuoyunda itibar kazanmalarına neden olabilecektir.
 

      Kıymetli meslektaşlarım;
 

  Devletin temeli, ADALETTİR. Zira iç barışın tesisi ve vatandaşlarımızı kucaklaştırmanın tek yolu, hukuk devleti ilkesine riayet etmek, kanun önünde herkese eşit davranarak tüm vatandaşlarımızı adalet paydasında buluşturmaktır. Bunun için de öncelikle yargı mensuplarının görevlerini yaparken kendilerini güvende hissetmeleri, kimseden korkmamaları şarttır. Bu şartların oluşabilmesi için normalleşme yönünde atılacak adımlara hız verilmesini ve yaşadığımız toplumsal travmadan biran önce çıkmayı ümit ediyoruz. Yine 15 Temmuz’un, eksiksiz demokrasinin, güçlü savunmanın, bağımsız ve tarafsız yargının, ülkemizin aydınlık yarınlarının inşası için fırsat, bir milat olmasını diliyor, hukukun üstünlüğüne güvenin yeniden ama biran evvel sağlanmasını hep birlikte istiyor ve bekliyoruz. Vatandaşlarımızın ve meslektaşlarımızın da diğer kurumlar gibi yargının da yeniden yapılanma sürecine sabır göstereceklerine olan inancımla yeni adli yılın güzellikler getirmesi temennisiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.01.09.2016
 

 
 
                                                                                                                       Av. Orhan ÖNGÖZ
                                                                                                Trabzon Baro Başkanı