Trabzon Büyükşehir Belediyesi İçme suyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü yapı kullanma izin (iskân) belgesi bulunmayan konutlar hakkında açıklama yayınladı. TİSKİ’den yapılan açıklamaya göre, yapı kullanma izni verilmeyen konutlara içme suyu ve altyapı hizmetlerinin sağlanmasında yasal engellerin bulunduğunun altı çizildi. Trabzon’da şu ana kadar tespit edilen yaklaşık 12 bin adet geçici aboneliğin (yapı kullanma kayıt belgesiz) olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
YASAL ALTYAPISI YOK
Dolayısıyla, yapı kullanma izni olmayan tüm konutlarda su, şebeke tarifesinden değil, normal tarifenin yaklaşık 4 katı kadar pahalı seviye olan şantiye tarifesinden ücretlendirilmektedir. Altyapı hizmetlerinin sağlanmasında ise yapı kullanma belgesi zorunluluğu bulunduğundan, iskânsız yapılarda değil TİSKİ, hiçbir su idaresinin herhangi bir altyapı çalışması yapması yasal olarak mümkün değildir. 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 31. Maddesinde, ‘Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılamazlar’ hükmü yer almaktadır.

SORUMLULUK RUHSAT SAHİPLERİNDE
Bir binanın iskanının alınması bina ruhsat sahibinin sorumluluğunda olmakla birlikte bazen iskânı olmayan dairelerde yaşam başladıktan sonra iskân başvurusunda bulunulmaktadır. Daha sonra ortaya çıkan bedelin ev sahiplerinden talep edildiği yönünde de çeşitli ihbarlar tarafımıza iletilmektedir. Vatandaşlarımız, oturdukları evin yasal hale gelmesi ve her türlü altyapı hizmetini alabilmeleri adına ev masraflarının yanında bir de iskân masrafıyla karşı karşıya kalabilmektedir.   

BU TÜR KONUTLARI TERCİH ETMEYİN!
Yapı kullanma izni bulunmayan binalara herhangi bir altyapı hizmeti verilemeyişinin yanı sıra bu yapılar vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından da büyük tehlikeler arz etmektedir. Yapı kullanma belgesi bulunmayan konutlara sağlanamayan ve sağlanamayacak hizmetlerin sorumluluğunun İdaremize ait olmadığını ayrıca belirtirken, halkımızdan hizmet noktasında mağduriyet yaşamamaları adına konut alırken bu hususa dikkat etmelerini öneriyoruz. 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”