Geçtiğimiz hafta Çömlekçi Mahallesi Liman bölgesi içerisinde oluşan ana isale hattı arızasının TİSKİ ekiplerince kısa sürede giderilmesine rağmen yoğun tüketime bağlı olarak yüksek kotlardaki depolara su temininde bazı gecikmeler yaşanmıştı. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin bağlı kuruluşu Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü özellikle şehrin yüksek kotlarında yaşanan su sıkıntılarının önüne geçmek adına bir dizi yeni adım attı.
 
DEPO KAPASİTELERİ ARTIRILDI
DSİ tarafından yapılan Trabzon İçmesuyu İsale Hattı Projesi kapsamında 1000 metreküp olarak planlanmış olan 1 ve 2 Nolu Beşirli ile Karşıyaka mahallesinin üst kotlarına su iletmekte kullanılan 2 Nolu Beşirli Mahallesi sınırlarındaki Camiüstü deposunun kapasitesi, DSİ ile yapılan görüşmeler neticesinde 4000 metreküpe çıkarıldı.
 
SEYRANTEPE’YE 500 METREKÜPLÜK YENİ DEPO
TİSKİ Genel Müdürlüğü, yine uzun süreli su kesintilerinin yoğun yaşandığı Karşıyaka Mahallesinin sorununa son vermek adına Seyrantepe Mevkiinde bulunan 50 metreküplük deponun yerine 500 metreküplük yeni bir depo yapım kararı aldı. İhalesi yapılan ve yer teslimi gerçekleştirilen deponun tamamlanmasıyla bu depodan içme suyu hizmeti alan mahallerde artık su temini sorunu yaşanmayacak.
 
TERFİ HATLARI VE TRAFOLAR DEĞİŞTİRİLDİ
Sorunlara kalıcı çözümler üretmekte kararlı olan TİSKİ Genel Müdürlüğü, Karşıkaya Mahallesi’nin geneline su temin eden Meradüzü ve Seyrantepe depolarının terfi hat ve trafolarını da sil baştan yeniledi ve kapasitesini 2 katına çukardı. Camiüstü (4000 metreküp) ve Seyrantepe (500 metreküp) depolarının yılsonuna kadar tamamlanıp hizmete alınması planlanıyor. Öte yandan Ortahisar sınırlarında olan mevcut depoların bakım ve onarım ihalesini de gerçekleştiren TİSKİ bu depolara da modern bir görünüm kazandırmış olacak.
 
AKOLUK ARITMA PROJESİ ÇARE OLACAK
1, 2 ve 3 Nolu Erdoğdu, Bengisu Mahalleleri ve devamındaki aks boyunca bulunan yüksek kotlardaki mahallelerde oluşan aksaklıklar ise DSİ ile TİSKİ Genel Müdürlüğü birlikteliğiyle yürütülen Akoluk İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin yapımıyla son bulacak. İhalesi Nisan ayında yapılan ve önümüzdeki ay itibariyle başlayacak olan projenin inşasının 2 yıl içerisinde tamamlanması ön görülüyor. Akoluk İçmesuyu Arıtma Tesisinin tamamlanmasıyla birlikte, 2 yıl sonra şehrin 195 kotuna kadar olan bütün mahallelerine pompa kullanılmadan, terfi yapılmadan direkt arıtma tesisinden su sağlanacak.
 
ENERJİ MAALİYETLERİ AZALACAK
Bu sayede hem kurumun enerji maliyetlerinde ciddi bir azalma olacak hem de su kesintilerinde şehrin üst kotlarının çok daha kısa ve rahat bir şekilde su alması sağlanacak. Öte yandan, kapasiteleri arttırılan depolar sayesinde yüksek kotlarda daha çok rezerv tutmaya başlanılacak. Bu rezervler sayesinde de şehirdeki su kesintileri sonrası meydana gelen uzayan depo dolma sorunu ortadan kalkacak.