İstanbul’da düzenlenen Trabzon çalıştayında konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Trabzon’un taleplerinin yüksek sesle dillendirilmesi için herkesi göreve davet ederken Trabzon’da yaşanan nüfus artışının Trabzon’un göç alan bir il olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Gümrükçüoğlu, Trabzon’da işsizlik oranının ülke genelindeki işsizlik oranından daha düşük olduğunu da ifade ettti.   Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği’nin (TİAB) düzenlediği Marka Şehir Trabzon Stratejisi Çalıştayı İstanbul’da gerçekleştirildi. Ümraniye Trabzon Park’ta gerçekleştirilen çalıştayda Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar, Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Av.Ahmet Metin Genç,Sürmene Belediye Başkanı Adına Refayettin Çebi,İş Adamı Ertan Malkoç,Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, DOKA Başkanı Çetin Oktay Kaldırım, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezen Şener Komşuoğlu, sinema sanatçısı Kadir İnanır, Kaya Çilingiroğlu, ilçe belediye başkanları, STÖ temsilcileri, Trabzonlu iş adamları ve bürokratlar hazır bulundu.  Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Atalay Şahinoğlu, organizasyonun gerçekleştirildiği Trabzon Park’ın yoğun çabaları sonucunda İstanbul’a ve Trabzonlulara kazandırıldığı ifade ederken, “Trabzon’un ismini verdiğimiz 500 dönümlük bu tepeyi herkes görsün diye bu toplantıyı burada yapıyoruz” dedi. TİAB Çalıştayının Yükünü Tiab Müdürü Kenan Malkoç Çekti, Kenan Malkoç Misafirlerin Uçaklarla İstanbula Getirilmesi Yeme,İçme ve TİAB'a Transferi ve Kokteyl ve diğer organizasyonların altından yüzünün akı ile çıktı .

ORTAK AKIL OLUŞTURAMAYAN TOPLUMLARIN HEDEFİ YOKTUR
Çalıştayın amacı ve kapsamı hakkında katılımcıları bilgilendirmeyi de ihmal etmeyen Şahinoğlu, “Bugün etki gruplarınca ortak akıl oluşturamayan toplumların yarınlar için gelişme sağlayacak hedefleri yok demektir. Burada Trabzon’un gelişmişlik seviyesini yükseltmek için yeni bir girişim başlatıyoruz. Burada Trabzon’un dünü ve bugününü kıyaslanacak, yarınlar için neler yapılması gerektiği ortaya konulacaktır. Çalışmalar süzgeçten geçirilecek. Çalışma sonuçları öneriler haline getirilecek ve yol haritası çıkarılavaktır. TİAB bu sonuçları milletvekillerine, hükümete ve Cumhurbaşkanı’na sunacaktır. İş insanlarının konuya ilgi duyması için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hakiki yatırımcıyı Trabzon’a getirmek için ona bir alt yapı sunmak lazım. İşte bu alt yapıyı herkesten isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.  TİAB Başkanı Şahinoğlu’nun açılış konuşmasıyla startı verilen çalıştayda Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek “Bir Hayalimiz Var” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Yüksek, sunumunda “Trabzon’un hedefi ne? Trabzon’un elindeki fırsatlar neler? Trabzon için neler yapılabilir?” şeklindeki sorulara yanıt ararken, Trabzon’un değişen dünya ile entegrasyonunun önemine dikkat çekti.   Prof. Dr. Yüksek’in ardından “Trabzon’un potansiyelleri” başlıklı sunumuyla katılımcılarla buluşan Yüksek Mimar Lütfi Altun, dünya kentlerinden örneklemelerle Trabzon’un elde edebileceği kazanımları kamuoyuyla paylaştı.   Dünyanın sayılı finansal şirketlerinin gözüyle Trabzon’un artı ve eksilerini ayrıntılarıyla birlikte katıımcılara arz eden yatırım uzmanı Kurtuluş Altun ise sunumun sonunda sonuç olarak, Trabzon’un pazarı içeride değil dışarıda araması gerektiğini kaydetti.   Gerçekleştirilen sunumların ardından Trabzon’un yönetici ve kanaat önderleri söz alarak Trabzon’u değerlendirdi. İlk olarak söz alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un artılarından söz ederken, Trabzon’da devam eden ve planlanan sanayi yatırımlarını tek tek sıraladı. Hacısalihoğlu, Trabzon’da turizmden tarıma kadar hemen her alandaki çalışmalarla ilgili olarak katılımcılara bilgi arzında bulundu.   Çalıştayda söz alan Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu ise konuşmasında Trabzon’da isdihdam alanlarının artması gerektiğini ifade etti.  Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise konuşmasında Trabzon’da son dönemde yaşanan nüfus artışına dikkat çekerken, Trabzon’da işsizlik oranının ülke genelindeki işsizlik oranından üç puan daha düşük olduğunu dile getirdi.  

 TRABZON ARTIK GÖÇ ALIYOR
 İstanbul’da gerçekleştirilen bu çalıştayın devamının Trabzon’da yapılması gerektiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Bizler Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak ev sahipliğine hazırız. Trabzon’un nüfusu için 2009 yıllarında 1 milyondan 748 bine düşmüş deniyordu ya, öyle birşey yok. Geçmiş dönemde Türkiye’de adrese dayalı nüfus kayıt sistemi olmadığı için nüfus 1 milyon gözüküyordu. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine geçilince her şehrin gerçek nüfusu ortaya çıktı. 2009’da Trabzon’un nüfusu 748 bindi. Ve Trabzon’un nüfusu 2014 sonunda 766 bin oldu. Komşu illerden bizim ilimize göç var, bizim ilimizden de büyük illere göç var. Trabzon’da ölüm-doğum oranı eşitken nüfusun artması Trabzon’un göç aldığının göstergesidir” diye konuştu.   TRABZON’DA İŞSİZLİK DÜŞÜK   Konuşmasında Trabzon’da 2009 yılından itibaren 22 bin kişinin işlendirildiğini vurgulayan Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜİK’in verilerine göre Trabzon’da işsizlik oranı 6,9. Türkiye genelinde yüzde 9,5. Demekki Trabzon’da işsizlik ülke genelinden daha düşük. 2009 seçimlerinde 5 bin insanın iş bulmasına katkı vereceğimizi söyledik. O günden buyana Trabzon’da 22 bin kişi işlendirildi...”  Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu konuşması sırasında Trabzon’da gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmekte olan çalışmalar hakkında slayt eşliğinde katılımcıları detaylı şekilde bilgilendirdi.  

TRABZON’UN TALEPLERİNİ İSTEYELİM Katılımcılara Trabzon’un talep ve beklentileri hakkında da bilgi veren Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Biz Trabzon olarak ne istiyoruz? İşte bunları iyi bilip her ortamda dile getireceğiz. Siyasilerimizden isteyeceğiz. Pes etmeyeceğiz. Mesela ne istiyoruz? Yatırım adası istiyoruz. Ben Sayın Bakana dedim ki ‘siz bunun yasasını çıkartın yeter, gerisini biz halledeceğiz’. Karada arsa oluşturabilmenin maliyetinden çok daha ucuza bu şekilde sanayi ve ticaret için arsa elde edilmiş olacak. Bunun ardından lojistik gündeme gelecektir. Demiryolunu gündeme getireceğiz. Gümüşhane’ye gelen demiryolunun Trabzon’a nasıl geleceğini kim tayin edecek? Teknik rapor tayin edecek. Biz de o teknik raporun yanında olacağız. Mikro milliyetçilik yok. Bu bölge kalkınacaksa hep birlikte kalkınacak, bunu unutmamalıyız. Bu arada havaalanını unutmayalım. Sahilimizde mevcut havalanının paralelinde yeni bir havaalanı yapılması elzemdir. Ve unutmamalıyız ki bu havaalanı yapıldığında elde olacak olan mevcut pist 390 milyona mal olacak olan bu yeni projenin parasını dört kez çıkaracaktır. Güney çevre yolunu da havaalanı ve diğer yatırımlar gibi sık sık istemeliyiz. Yapımı devam eden Kanuni Buşvarının teferruatını anlatmıyorum. Toplamda 1 katrilyona mal olacaktır. Bu arada şunu da ifade edeyim ki biz Güney Çevre Yolu’un güzergahanı da Beşikdüzü’nden Of’a kadar yenden çalışmalıyız. Trabzon’un bu taleplerinden endüstri adası, demiryolu ve havaalanının hayata geçirileceğini  Sayın Başbakan ifade etmiştir. Bunları, devam eden ve projelendirilen yatırımların bir an önce bitirilmesini isteyeceğiz. Her fırsatta isteyeceğiz. Bu arada İstanbul’daki işadamlarına da seslenmek istiyorum. Memeleketinize yatırım yapın. Memleketinizde çok para kazanmasınız da yatırım yapın. Şehriniz için gayret gösterin. Mesela biz şimdi Şinik OSB’nin yolunu asfaltlıyoruz. Oradan arsa alanlar yatırım yapsınlar. Gelip memleketinize yatırım yapın.”  

DİĞER İLLER SİTEM EDİYOR Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de konuşmasında karamsar olunmaması gerektiğini ifade ederken, “Bölgemize baktığımızda yatırımların çoğu Trabzon’a geliyor. Kamu ve özel sektör bazında ciddi yatırımlar var. Proje bazında da Trabzon ciddi bir alt yapıya sahip. Diğer illerle birlikte olduğumuz platformlarda bunun hesabını vermek zorunda kalıyoruz. ‘Yatırımların çoğu hep Trabzon’a gidiyor’ serzenişiyle karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

BİRBİRİMİZE SARILMALIYIZ Çalıştayda son olarak söz alan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar bu tür çalıştayların ortak akılı oluşturmadaki önemine dikkat çekti. Bayraktar şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediye Başkanımız şehri kucakladı.Şimdi unutmayalım ki demiri ısıttığımız zaman hepimiz aynı yere vurmalıyız. Trabzon’un taleplerini her ortamda dile getirip isteyeceğiz. Bu arada Trabzon çevresi ile bütünleşmiştir. Gümüşhane’yi, Rize’yi Giresun’u Trabzon’dan ayıramazsınız. Trabzon kalkınırsa bu iller kalkınır, bu iller kalkınırsa Trabzon kalkınır. Ama Trabzon’un lokomatifliğini de kimsenin ötelememesi gerekiyor. Trabzon’da neler yapabilirizi çok daha iyi irdelemeliyiz. Bizim nufüsumuzun yanında nufusumuzu da arttırmamız lazım. 8-10 tane Trabzonlu rektör var. İstanbul’da 6 tane Trabzonlu belediye başkanı var. Birbirimize sıkı şekilde sarılacağız. Biz daha bilgili, daha gayretli olmak zorundayız.” dedi.

Çalıştayda tüm üyelere birer tane ne düşünüyorsunuz diye belge verildi doldurulup çalıştaya teslim edilmek üzere Ancak Soru cevap şeklinde olması gereken Çalıştay sonunda Eski Kızlay Genel Başkanı Tekin Küçükali 13 Tane sorusu olduğunu ifade etti ama gelecek çalıştayda sorarsın denildi.